Η ενεργειακή πανδημία μπήκε στα σπίτια

20/01/2022, 12:18
Η ενεργειακή πανδημία μπήκε στα σπίτια

Η ενεργειακή πανδημία χτυπάει πλέον τα νοικοκυριά κα αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις καθυστερήσεις πληρωμών στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου αλλά και στην μεγάλη αύξηση των  διακανονισμών.

Το τελευταίο διάστημα πάνω από 100.000 νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση διακανονισμού πληρωμής ρεύματος και φυσικού αερίου αθροιστικά σε όλους τους παρόχους περιλαμβανομένης και της ΔΕΗ.

Οι κρατικές επιδοτήσεις ανακουφίζουν φυσικά τους καταναλωτές αλλά αφενός δεν μπορούν να καλύψουν ολόκληρη τη ζημιά και αφετέρου δεν είναι εφικτό οι επιδοτήσεις να είναι απεριόριστης διάρκειας ενώ η ενεργειακή πανδημία ήρθε για να μείνει.

Πολύ δύσκολες και οι εξελίξεις στο φυσικό αέριο, αφού οι λογαριασμοί λόγω κυρίως της εισαγόμενης ακρίβειας έχουν αρχίσει να «κοκκινίζουν» και μεγάλο μέρος των νοικοκυριών εμφανίζει καθυστερήσεις πληρωμών αλλά και αιτήσεις διακανονισμού.

Οι νοικοκύρηδες καταναλωτές πληρώνουν πλέον υπερδιπλάσιους λογαριασμούς για ρεύμα-φυσικό αέριο και δηλώνουν ξεκάθαρα πως «δεν αντέχουν άλλο» ενώ οι πάροχοι τρέχουν να κλείσουν τις τρύπες από το υψηλό κόστος προμήθειας.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους χιλιάδες καταναλωτές που ζητούν διακανονισμούς οφειλών σε μηνιαίες δόσεις. Θα μπορούν να εξυπηρετούν τις δόσεις και για πόσο καιρό; Ολοι οι λογαριασμοί από δώ και μπρος θα είναι φουσκωμένοι οπότε φοβόμαστε ότι θα αρχίσουν να σκάνε κανόνια» μας λέει ανήσυχος διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικού καθετοποιημένου Ομίλου ενέργειας.

Στέλεχος της ΔΕΗ που επιβλέπει την αγορά προσθέτει πως «οι ρυθμίσεις των ποσών στους λογαριασμούς έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο δίμηνο. Μέχρι και οι ίδιες οι εταιρίες όταν βλέπουν καθυστερήσεις σε πελάτες με αυξημένη κατανάλωση προτείνουν εκείνες πρώτες διακανονισμούς, για να προλάβουν τα χειρότερα».

Θα τα προλάβουν όμως;