Πέφτουν οι τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς

21/02/2022, 13:36
Πέφτουν οι τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς

Η σύνοδος κορυφής στην οποία θα πάρουν μέρος ο Μπάιντεν και ο Πούτιν δημιουργούν αισιοδοξία!

Πέφτουν κατακόρυφα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μόλις ανακοινώθηκε η Σύνοδος Κορυφής Μπάιντεν – Πούτιν.

Η εξέλιξη δημιουργεί ελπίδες πτώσης της τιμής του αερίου και στην Ελλάδα, αν και στη χώρα μας ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε κάτω από τα 70 ευρώ η Μεγαβατώρα, πριν λίγη ώρα.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, κινήθηκε πτωτικά κατά 5,6%, στα 69,60 ευρώ η μεγαβατώρα στις 11.30 το πρωί σήμερα, ώρα Ελλάδος.

Πτώση κατέγραψε το πρωί, κατά 5,4%, και το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο φυσικού αερίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές κατέγραφαν συνεχείς αυξομειώσεις, με βάση την επικαιρότητα γύρω από την Ουκρανία, κλείνοντας τελικώς με πτώση για τρίτη συναπτή εβδομάδα την Παρασκευή.

Επίσης,οι μεγάλες ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, οι ροές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και ο καλύτερος του αναμενομένου καιρός έχουν λειάνει τις συνέπειες της μείωσης των ροών από πλευράς της ρωσικής Gazprom προς την Ευρώπη.

Η πρόταση ανανεώνει τις ελπίδες για μια πιθανή ειρηνική επίλυση της ρώσο-ουκρανικής κρίσης, η οποία έχει επηρεάσει τις τιμές σε ένα τεράστιο εύρος εμπορευμάτων και αγαθών, από την ενέργεια, τα μέταλλα και τα τρόφιμα, έως τις μετοχές και τα νομίσματα.

Ειδικά στην Ευρώπη, τα μάτια είναι στραμμένα στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες ακόμη και σήμερα είναι τετραπλασιασμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Ο Λευκός Οίκος δέχθηκε τη γαλλική πρόταση, υπό την αίρεση ότι η Ρωσία δεν θα ασκήσει στρατιωτική βία στην Ουκρανία, τόνιζαν αργά το βράδυ της Κυριακής Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η Μόσχα συνεχίζει να αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέδια εισβολής στο ουκρανικό έδαφος.