Ακίνητα: Αισιόδοξα τα μηνύματα για το 2022 σύμφωνα με έρευνα της CPS

01/03/2022, 12:24
Ακίνητα: Αισιόδοξα τα μηνύματα για το 2022 σύμφωνα με έρευνα της CPS

Το 43% προβλέπει ότι οι τιμές πώλησης των οικιστικών θα παραμείνουν οι ίδιες.

Το 2021 ήταν μια ισχυρή χρονιά για την ελληνική αγορά κατοικιών και το πρώτο εξάμηνο του 2022 προβλέπεται ακόμη ισχυρότερο. Τα παραπάνω αναφέρει η διεύθυνση Έρευνας και Ανάλυσης της Cerved Property Services (CPS) η οποία διεξήγαγε και εφέτος μια έρευνα για την Ελληνική αγορά ακινήτων με τη χρήση ερωτηματολογίου. Σύμφωνα με το δίκτυο συνεργατών της CPS, το 61% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η αγορά θα ακολουθήσει ανοδική πορεία.

Επίσης, το 37% προβλέπει ότι η αγορά θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 2% αναμένει συρρίκνωση. Αυτό μπορεί να συνδεθεί με τη βελτίωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, το μηδενικό ΦΠΑ για τις νέες κατασκευές και άλλα κίνητρα στήριξης της αγοράς.

Οι συνεργάτες της CPS προβλέπουν διαφορετικές τάσεις για κάθε υποκατηγορία ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, τα διαμερίσματα και οι νεόδμητες κατοικίες θα συγκεντρώσουν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον σύμφωνα με το 60% περίπου των ερωτηθέντων, με τα ποσοστά αυτά να είναι ακόμη υψηλότερα στις μεγάλες πόλεις.

Μια πιο σταθερή κατάσταση αναμένεται για τις μονοκατοικίες, τα παλαιά ακίνητα και για τα οικόπεδα.

Τα τουριστικά ακίνητα θα προσελκύσουν τα ίδια επίπεδα ενδιαφέροντος με το 2021 σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων αλλά με μικτά αποτελέσματα ανάλογα με την τοποθεσία (πολύ υψηλότερα για τα νησιά και χαμηλότερα για τις μεγαλύτερες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη καθώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν έχουν ανακάμψει πλήρως σε επίπεδα 2019).

Οι τιμές κατοικιών

Ένας πολύ σημαντικός δείκτης που αντανακλά την αυξημένη ζήτηση και το ενδιαφέρον καθώς και τη γενικότερη πορεία της αγοράς, είναι οι τιμές κατοικίας. Συγκεκριμένα, αύξηση των οικιστικών τιμών πώλησης αναμένει το 54% του δικτύου συνεργατών της CPS, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναμένονται αυξήσεις άνω του 10% σε σχέση με το 2021.

Το 43% των συμμετεχόντων προβλέπει ότι οι τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων θα παραμείνουν οι ίδιες και μόνο το 3% των συμμετεχόντων αναμένει ότι θα μειωθούν.

Παρόμοιες τάσεις εντοπίζονται και στις τιμές ενοικίασης κατοικιών. Σύμφωνα με το 50% των συνεργατών της CPS, τα ενοίκια θα παραμείνουν σταθερά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το 48% αυτών προβλέπει αυξήσεις.

Τέλος, άλλη μία παράμετρος που δείχνει την παρούσα δυναμική της αγοράς είναι ο σύντομος χρόνος απορρόφησης. Σύμφωνα με το 87% των εσωτερικών και εξωτερικών συνεργατών μας, τα διαθέσιμα ακίνητα πωλούνται σε λιγότερο από 12 μήνες. Το 13% των ακινήτων χρειάζεται περισσότερους από 12 μήνες για να πωληθεί σε σύγκριση με το 27% πέρυσι.

Συνεπώς, το δεύτερο έτος της πανδημίας δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων. Η άνοδος αυτή, σύμφωνα με το δίκτυο επαγγελματιών της CPS, αναμένεται να συνεχιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, συγκεκριμένες υποκατηγορίες και περιοχές αναμένεται να ακολουθήσουν διαφορετικές τάσεις.