Πέντε ερωτήματα των αγορών για την ΕΚΤ – Επιτόκια, ύφεση, QE στο επίκεντρο

12/12/2022, 11:28
Πέντε ερωτήματα των αγορών για την ΕΚΤ – Επιτόκια, ύφεση, QE στο επίκεντρο

Tα επιτόκια αναμένεται να κορυφωθούν τον Ιούνιο του 2023 περίπου στο 2,7%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει αυτή την Πέμπτη και φαίνεται ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν σημάδια ύφεσης.

Έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μονάδες βάσης (μ.β.) από τον Ιούλιο, τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγράψει ποτέ, για να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Μπορεί να έρχεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, αλλά η ΕΚΤ απέχει πολύ από το να τελειώσει και οι αγορές θέλουν να αποκτήσουν μια αίσθηση του πού θα καταλήξει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων 1,5%.

“Θα συνεχίσουν (οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής) να ακούγονται hawkish και επιθετικοί, καθώς θέλουν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν στάσιμες”, δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Pictet Wealth Management.

Ακολουθούν πέντε βασικά ερωτήματα που βρίσκονται στο ραντάρ των αγορών, σύμφωνα με το Reuters.

1. Τι θα κάνει η ΕΚΤ την Πέμπτη;

Οι αγορές αναμένουν αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης μετά από δύο συνεχόμενες αυξήσεις 75 μονάδων βάσης, επιβραδύνοντας τον ρυθμό σύσφιξης.

Αλλά η ΕΚΤ είναι πιθανό να παραμείνει hawkish και οι επενδυτές θα αναζητήσουν επίσης ενδείξεις για το πού θα κινηθεί το επιτόκιο καταθέσεων.

Η τιμολόγηση της αγοράς χρήματος υποδηλώνει ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν τον Ιούνιο του 2023 περίπου στο 2,7%, αλλά ορισμένοι εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα καταλήξει υψηλότερα, επειδή οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές και η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank βλέπουν το τελικό επιτόκιο στο 3%, με τους κινδύνους να στρέφονται προς τα πάνω.

“Πρέπει να δεχτούμε ότι η μελλοντική πορεία των επιτοκίων είναι μια διαδικασία ανακάλυψης για τις αγορές και τις κεντρικές τράπεζες”, δήλωσε ο Francis Yared, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας επιτοκίων της Deutsche Bank.

2. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης κορυφώνεται;

Ο συνολικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από 1-1/2 χρόνια, στο 10%, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ουρανοκατέβατη αύξηση των τιμών έχει παρέλθει.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πιθανόν να είναι προσεκτική στο να κάνει λόγο για κορύφωση μετά το “μεγάλο λάθος” του περασμένου έτους να επιμείνει ότι η εκτίναξη των τιμών ήταν “παροδική”, δήλωσε ο Ducrozet της Pictet.

Εξαιρουμένων των τροφίμων, των καυσίμων, του αλκοόλ και του καπνού, ο πληθωρισμός είναι στο 5% και οι πιέσεις από τους αγωγούς παραμένουν ισχυρές. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, εκτιμά ότι οι μισθοί θα αποτελέσουν “πρωταρχικό μοχλό” του πληθωρισμού των τιμών, ακόμη και μετά την εξασθένιση των σοκ των τιμών της ενέργειας.

3. Θα συζητήσει η ΕΚΤ το QT;

Πιθανόν. Ο τρόπος με τον οποίο θα εξαντλήσει τα ομόλογα που κατέχει στον ισολογισμό της στο πλαίσιο της λεγόμενης ποσοτικής σύσφιξης (QT) αποτελεί βασικό μέρος της συζήτησης για την πολιτική της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ μπορεί να προσφέρει κάποιες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το QT στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 3,3 τρισ. ευρώ και είναι πιθανό να πιεστεί για λεπτομέρειες.

“Μια έναρξη τον Φεβρουάριο με μερική επανεπένδυση παρόμοια με αυτή που κάνει η Fed είναι το πιθανότερο”, δήλωσε ο Patrick Saner, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Swiss Re (OTC:SSREY).

Οι ενεργές πωλήσεις ομολόγων αναμένεται να αποκλειστούν προς το παρόν.

4. Πιστεύει η ΕΚΤ ότι η ύφεση θα είναι επιφανειακή;

Τα στενά παρακολουθούμενα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα υποδεικνύουν μια ήπια ύφεση και οι τελευταίες προβλέψεις αναμένεται να δείξουν πώς βλέπει η ΕΚΤ την επερχόμενη επιβράδυνση.

Τον Σεπτέμβριο προέβλεψε ανάπτυξη 0,9% στη ζώνη του ευρώ το 2023, μια σημαντική υποβάθμιση από την πρόβλεψή της του Ιουνίου.

Ο επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της UBS Reinhard Cluse αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τις προβλέψεις της σε 0,5% ανάπτυξη για το επόμενο έτος, με “την εκτίμηση ότι σαφώς επιβραδύνουμε και ότι μπορεί κάλλιστα να υπάρξουν δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, αλλά μια βαθιά ύφεση (είναι) απίθανο να είναι το βασικό τους σενάριο”.

5. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ διίστανται ως προς τις προοπτικές, τι σημαίνει αυτό;

Ο Lane και η Isabel Schnabel, οι οποίοι ηγούνται της οικονομικής συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, εξέφρασαν πρόσφατα αντίθετες απόψεις.

Η Lane πιστεύει ότι η αύξηση των τιμών ρεκόρ θα αρχίσει να υποχωρεί το επόμενο έτος. Η Schnabel υποστηρίζει ότι όσο περισσότερο αφήνεται ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να ριζώσει.

Η Λαγκάρντ θα μπορούσε να πιεστεί για το πώς βλέπει τη διαμάχη μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένας συμβιβασμός.

“Με τα περιστέρια να είναι και πάλι ηχηρά, βλέπουμε μια περίοδο όπου τα γεράκια δεν θα είναι τα μόνα που θα προσπαθούν να καθοδηγήσουν τη νομισματική πολιτική, πράγμα που σημαίνει ότι θα δούμε μεγαλύτερους συμβιβασμούς”, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank Piet Haines Christiansen.