Ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023 και κίνδυνος για δελτίο στην ενέργεια

29/12/2022, 08:38
Ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023 και κίνδυνος για δελτίο στην ενέργεια

Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι – Η δημοσκόπηση των FT

Ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023 προβλέπουν οι οικονομολόγοι όπως προκύπτει από δημοσκόπηση των Financial Times.

Η οικονομία της ευρωζώνης πρόκειται να συρρικνωθεί το επόμενο έτος καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι πιθανές ελλείψεις ενέργειας περιορίζουν την παραγωγή και προκαλούν ανατροπές στην αγοράς εργασίας.

Σχεδόν το 90% των 37 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα των δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η ζώνη του ενιαίου νομίσματος βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η πλειοψηφία προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί για ολόκληρο το επόμενο έτος.

Βασικός κίνδυνος το φυσικό αέριο

«Οι αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν βασικός κίνδυνος», δήλωσε η Chiara Zangarelli, οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Πρόσθετες διακοπές της προσφοράς ή ένας ιδιαίτερα κρύος χειμώνας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και να αυξηθούν ξανά οι τιμές, πιέζοντας τη ζήτηση».

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι είπαν ότι πιστεύουν πως η Ευρώπη είχε περάσει τα χειρότερα από την ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ήπιο φθινόπωρο επέτρεψε στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου να παραμείνουν σχεδόν πλήρως γεμάτες.

Κίνδυνος για δελτίο στην ενέργεια

Ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι ο κίνδυνος δελτίου στην ενέργεια θα μπορούσε να επιστρέψει το επόμενο έτος, ιδιαίτερα εάν αυτός ο χειμώνας είναι ασυνήθιστα κρύος, εξαντλώντας τα αποθέματα ή εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειωθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2023.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στρεφόμενοι προς τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, παράλληλα με τη στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι, χωρίς ρωσικές προμήθειες, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να γεμίσουν ξανά οι κρίσιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Τιμές κατοικιών

Η ύφεση της οικονομίας, σε συνδυασμό με σημαντικά υψηλότερο κόστος στεγαστικών δανείων σε όλη την Ευρώπη, αναμενόταν επίσης να προκαλέσει μια απότομη ανατροπή στην αγορά κατοικίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του 2022 και αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού το 2023.

Κατά μέσο όρο, οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι οι τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη θα μειωθούν κατά 4,7% το επόμενο έτος. Η Μαρία Δεμερτζή, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Bruegel, δήλωσε ότι οι τιμές των κατοικιών «δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται εάν βρισκόμαστε σε ύφεση και αν αυξηθούν τα επιτόκια».

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των FT εκτίμησαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί λίγο λιγότερο από 0,01% το επόμενο έτος. Η πρόβλεψη είναι πιο απαισιόδοξη τόσο από αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και από την ΕΚΤ που πιστεύουν ότι η οικονομία του μπλοκ θα αναπτυχθεί κατά 0,3% και 0,5% το επόμενο έτος αντίστοιχα.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν λίγο περισσότερο από 6% το επόμενο έτος και σχεδόν 2,7% το 2024. Αυτές οι προβλέψεις είναι χειρότερες από εκείνες της ΕΚΤ, η οποία νωρίτερα αυτόν τον μήνα υποστήριξε ότι η αύξηση των τιμών θα ήταν κατά μέσο όρο 6,3% το επόμενο έτος και 3,4% το 2024.

Η αύξηση των μισθών αναμένεται να είναι 4,4% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη στη δημοσκόπηση των FT, δηλαδή κάτω από το 5,2% που προβλέπει η ΕΚΤ.

Κατά μέσο όρο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί από το χαμηλό του 6,5% τον Οκτώβριο σε 7,1% στο τέλος του επόμενου έτους.