«Πράσινο φως» του EFSF για μόνιμο μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου

04/02/2023, 09:10
«Πράσινο φως» του EFSF για μόνιμο μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε στην όγδοη μείωση του περιθωρίου κέρδους των ελληνικών ομολόγων.

Ο EFSF ενέκρινε τον μόνιμο μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους, που αποφασίσθηκαν το 2018. Πρόκειται για την 8η μείωση, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 122.5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, επιστρέφονται κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ομόλογα (SMPS και ANFAS), ύψους 603 εκατ. ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει κάνει συνεχή πρόοδο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενόσω αντιμετωπίζει επιδέξια τον δύσκολο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκοί φορείς έχουν αξιολογήσει θετικά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, το περασμένο φθινόπωρο. Αυτό, άνοιξε τον δρόμο για τη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης χρέους που σχετίζονται με τις δεσμεύσεις. Η συνολική αξία όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους “αγγίζει” τα 11.5 δισ. ευρώ», τόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Πιέρ Γκραμένια.

«Χάρη στις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εφάρμοσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία έχει καταστεί πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική. Η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και η οικονομική ανάπτυξη το 2022, ήταν ανάμεσα στις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμένει προτεραιότητα. Παράλληλα, να συνεχισθούν οι περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μείωση και επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και την εργατική νομοθεσία», ολοκλήρωσε.