Φόρος έως 44% στις αποζημιώσεις, συντάξεις Ευρωβουλευτών – Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

24/03/2023, 11:13
Φόρος έως 44% στις αποζημιώσεις, συντάξεις Ευρωβουλευτών – Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή

Η φορολόγηση των αποζημιώσεων και των συντάξεων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με συντελεστές φόρου κλιμακούμενους από 9% έως 44% προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων, τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο υπό συζήτηση και ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 της τροπολογίας αναφέρει ότι το εισόδημα από μισθωτή εργασία, το οποίο υπόκειται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα, περιλαμβάνει και τις αποζημιώσεις και τις συντάξεις των Ευρωβουλευτών της Ελλάδος. Η διάταξη αυτή περιελήφθη στην τροπολογία προκειμένου να εφαρμοστεί η πρόσφατα εκδοθείσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (η υπ’ αριθμόν 431/2023) με την οποία προβλέπεται ότι η φορολόγηση των αποζημιώσεων και των συντάξεων των Ευρωβουλευτών πρέπει να προβλεφθεί με ειδική διάταξη τυπικού νόμου.

Η φορολόγηση ισχύει από το φορολογικό έτος 2022, δηλαδή θα γίνει με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Για τα προηγούμενα έτη οι Ευρωβουλευτές απαλλάσσονται!

Στην ίδια τροπολογία στο άρθρο 2 περιλαμβάνεται και η αναμενόμενη διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι η εξόφληση του χρεωστικού υπολοίπου φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2022 μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ μέχρι τις 31-7-2023 με έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 31-7-2023 και κάθε μία από τις υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα καθενός από τους επόμενους 7 μήνες (από Αύγουστο 2023 έως Φεβρουάριο 2024).

Το «Καλάθι του Νονού»

Επίσης η τροπολογία περιλαμβάνει και τις εξής ρυθμίσεις:

– Για το χρονικό διάστημα από 29/3 έως 15/4 θα τεθεί σε λειτουργία το παρατηρητήριο τιμών παιδικών παιχνιδιών για το «Καλάθι του Νονού». Το μέτρο, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μία επανάληψη του μέτρου «καλάθι του Άη Βασίλη» που είχε τεθεί τα περασμένα Χριστούγεννα, θα ξεκινήσει την επόμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου με στόχο οι εταιρείες που θα συμμετέχουν σε αυτό να προσφέρουν παιχνίδια, λαμπάδες και πασχαλινά σοκολατοειδή σε μειωμένες τιμές. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του μέτρου αυτού προβλέπεται η επιβολή προστίμου από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

– Προβλέπεται η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών και των πρακτορείων εφημερίδων και περιοδικών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα, οι όροι και οι προϋποθέσεις των οποίων προσδιορίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Ως τέτοιο πρόγραμμα στήριξης δύναται να είναι και η μερική ή συνολική κάλυψη της οφειλής εργοδοτικής εισφοράς προς τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ)για το έτος 2022.

– Παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για τα έτη 2017 έως 2022 στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) έως και σε 72 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 100.