Χρ. Σταϊκούρας: Πάνω από τις προβλέψεις η ανάπτυξη στην Ελλάδα

27/04/2023, 11:21
Χρ. Σταϊκούρας: Πάνω από τις προβλέψεις η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Τι είπε για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και του αφορολόγητου ορίου

Ταχύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται να κινηθεί φέτος η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας προέβλεψε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι πολύ υψηλότερος από το 2,3% και ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,5%. Η κυβέρνηση προέβλεπε προηγουμένως ανάπτυξη περίπου 2% για φέτος.

Ερωτηθείς αν «εάν η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη απέναντι σε μια νέα παγκόσμια καταιγίδα», δήλωσε ότι «δεν έχω ακούσει και δεν έχω δει καμία μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο που να εκφράζει ανησυχία για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, και το τραπεζικό σύστημα». Ωστόσο επεσήμανε πως χρειάζονται σύνεση, προσοχή και υπευθυνότητα, και όχι παροχολογία.

Οι βασικές γραμμές

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι θα αξιοποιηθεί όλος ο διαθέσιμος οικονομικός χώρος για την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών. Και έθεσε ως προτεραιότητες, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και το νέο μισθολόγιο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα γίνει νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση για το δεύτερο ότι θα περιορισθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή.

Ερωτηθείς γιατί δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι ένα παρόμοιο μέτρο έχει κόστος 1,4 δισ. ευρώ και άρα χρειάζονται τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα, ενώ ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στον καταναλωτή. Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Ειδικά, δε, για τις τράπεζες, είπε ότι αυτές είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 2019 (π.χ. από την πλευρά της δραστικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων και της σημαντικής αύξησης των καταθέσεων), προσθέτοντας, όμως, πως το τραπεζικό σύστημα «πρέπει να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να ανταποδώσει στην κοινωνία αυτά που πήρε από την κοινωνία».