Μετά τις εκλογές τα δύσκολα: Αξιολόγηση στις 24 Μαΐου, νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλαγές στις αναθέσεις έργων

19/05/2023, 08:30
Μετά τις εκλογές τα δύσκολα: Αξιολόγηση στις 24 Μαΐου, νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλαγές στις αναθέσεις έργων

το ποιες παροχές κόβονται, ποια μέτρα έρχονται για να ξαναγεμίσουν τα ταμεία και πώς θα ξεκινήσει η δημοσιονομική προσαρμογή από το 2024, θα τα ακούσουμε μετά

Οι εκλογές γίνονται την Κυριακή, 21 Μαΐου, αλλά μετά… “ξυρίζουν το γαμπρό”.

Τα δύσκολα, το ποιες παροχές κόβονται, ποια μέτρα έρχονται για να ξαναγεμίσουν τα ταμεία και πώς θα ξεκινήσει η δημοσιονομική προσαρμογή από το 2024, θα τα ακούσουμε μετά.

Στις 24 Μαΐου, δηλαδή τρεις μέρες μετά την πρώτη κάλπη, ανακοινώνεται η έκθεση αξιολόγησης της χώρας μας, βάσει του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Εκεί εκτιμάται μετά βεβαιότητας ότι θα φανεί ξεκάθαρα ο προβληματισμός για τις παροχές και την εκτόξευση των δαπανών.

Ακολούθως, έρχεται η ανακοίνωση του πορίσματος της 2ης μεταπρογραμματικής εποπτείας, στην οποία αναμένεται να διατυπωθεί ανοιχτά ο προβληματισμός των Βρυξελλών για τον τρόπο που προχωρούν οι αναθέσεις έργων.

Προσθέτoυμε ότι η νέα κυβέρνηση θα στείλει το τελικό πολυετές πλάνο – πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο όμως θα είναι δεσμευτικό και όχι έκθεση ιδεών, όπως αυτό που στείλαμε για να…βγούμε από την υποχρέωση.

Σημειώνουμε ακόμα ότι οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν αναμένεται να αναθεωρηθούν για όλες τις χώρες τον Οκτώβριο και θα βρουν την κυβέρνηση με δεσμευτικές (;) εξαγγελίες από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τις οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να προσαρμόσει, με ότι κι αν αυτό σημαίνει για μία νέα κυβέρνηση, πολύ περισσότερο αν ηχήσουν και ευρωπαϊκά καμπανάκια για μία πιθανή νέα κρίση χρέους.

Από την άλλη, στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον τρόπο που διοχετεύονται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για αυτό σας λέμε, τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας…