Ταύτιση απόψεων Στουρνάρα – Χατζηδάκη για «κόκκινα δάνεια», επιτόκια και «Ηρακλή ΙΙΙ»

05/07/2023, 14:10
Ταύτιση απόψεων Στουρνάρα – Χατζηδάκη για «κόκκινα δάνεια», επιτόκια και «Ηρακλή ΙΙΙ»

Επισημάνθηκε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε «γενναίες» αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων

Για τον Ηρακλή ΙΙΙ, τα «κόκκινα» δάνεια, τα επιτόκια συζήτησαν χθες το απόγευμα ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας που επισκέφθηκε στο γραφείο του, τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Η ταύτιση των απόψεων και η αισιοδοξία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της συνάντησης καθώς υπάρχει: Υπάρχει συναντίληψη. Οι οιωνοί είναι άριστοι.

Αναμεσα στα θέματα που συζήτησαν Χατζηδάκης- Στουρνάρας, ήταν αυτό της εξυγίανσης των μικρότερων τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. Και συμφώνησαν πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο «Ηρακλής ΙΙΙ», το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων. Μάλιστα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσεις σχετικό αίτημα στην Κομισιόν και αναμένεται σύντομα η απόφαση.

O νέος «Ηρακλής» θα απαλλάξει τις μικρότερες τράπεζες, όπως είναι η Attica Bank και η Παγκρήτια, από τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια τους καθώς και οι δύο τράπεζες έχουν δείκτες καθυστερήσεων στο 65%.

Ενώ εκτός του «Ηρακλή ΙΙ» έχουν μείνει τρεις τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών. Το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1,5 δις ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και το Solar, που είναι η κοινη τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,5 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων έληξε τον περασμένο Οκτώβριο και ενώ εκκρεμούσε η απόφαση της Eurostat κατά πόσο οι εγγυήσεις θα επιβάρυναν το χρέος. Όπως είναι γνωστό η Eurostat αποφάσισε τελικά ότι οι εγγυήσεις δεν μπορούν να εγγραφούν στο χρέος εφόσον δεν έχουν καταπέσει.

Να σημειωθεί ότι για τον «Ηρακλή», έχουν προϋπολογιστεί εγγυήσεις ύψους 21,5 δισ. ευρώ κι έχουν χορηγηθεί τα 17,4 εκατ ευρώ.

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η πίεση που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων.

Από τη μια υπάρχουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία χρηματοδοτούν σειρά μεγάλων επενδυτικών έργων, από την άλλη θα πρέπει να στηριχθούν και οι μικρότερες επιχειρήσεις για να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια.

Ενώ επισημάνθηκε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε «γενναίες» αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, καθώς η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων έχει ανοίξει στο 5%.