Μήνυμα Τσίπρα στον Ερντογάν από το Καστελόριζο

17/04/2018, 15:23
tsipras kastelorizo

Σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στο Καστελόριζο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το τέλος της δύσκολης περιόδου για τη χώρα που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. Έκανε λόγο για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, παραλληλίζοντας την καθαρότητα της εξόδου με εκείνη του νησιωτικού ουρανού. Δεσμεύτηκε επίσης πως τον Αύγουστο θα επισκεφτεί εκ νέου το Καστελόριζο για να ανακοίνωσει και την τυπική έξοδο της Ελλάδας από την εποπτεία έτσι ώστε να βγει, όπως είπε, το μελανό χρωμα από το νησί, από το οποίο αναγγέλθηκε η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα ότι η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν αλλά και ότι υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα. Ενώ σημείωσε παράλληλα πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη αλλά και ισχυρά ερείσματα και συμμαχίες στη διεθνή κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρούμενος για την παρουσία του στο Καστελόριζο που μπορεί, όπως είπε, «να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως διαπίστωσα εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της Ελλάδας. Σε ένα τόπο ιδιαίτερο. Ιστορικό από κάθε άποψη» υπογράμμισε.

«Σημερα σχεδόν 8 χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, έτσι και σήμερα φτάνουμε στο τέλος αυτής της δύσκολης εποχής. Πλέον αφήνουμε πίσω τις μεγάλες δυσκολίες και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο μας, για την καθαρή έξοδο, όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελλορίζου από την επιτροπεία, από τα προγράμματα» είπε και πρόσθεσε ότι βγαίνουμε από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ, στην οικονομία και την κοινωνία.

«Τώρα που βρισκόμαστε σε πιο ήρεμα νερά, σε αληθινό και ασφαλές απάγκιο, μπορούμε να σχεδιάσουμε το επόμενο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του τόπου και κυρίως των νέων ανθρώπων αυτού του τόπου» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η Ελλάδα της νέας εποχής, οφείλει να έχει ως θεμελιώδη αξία και πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δίκαιη ανάπτυξη αφορά και τις ακριτικές περιοχές της χώρας οι οποίες ταυτίζονται απολύτως με τα εθνικά μας συμφέροντα. Η στήριξη της κυβέρνησης στο εθνικό συμφέρον είναι έμπρακτη και όχι κούφια λόγια και αναμασημένες πατριωτικές κορώνες, και περνάει από την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές είπε ακόμη, εστιάζοντας στις δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης.

«Δεν έχω έρθει εδώ για να βγάλω κάποιο διάγγελμα, ούτε για επικοινωνιακούς λόγους, δεν ήρθα για να κλέψω κάτι από την ομορφιά του τόπου σας και να φτιασίδωσω σχέδια κακόμορφα όπως συνεβη στο παρελθόν, αλλά έχω έρθει με τους συνεργάτες μου για να δώσω κάτι σημαντικό», είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφερθείς στα έργα υποδομής του νησιού.

«Εγκαινιάζουμε τις δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης συνολικής χωρητικότητας 400 κυβικών μέτρων ανά ημέρα. Οι οποίες αντικαθιστούν την μία και μοναδική, η οποία είχε όταν φτιάχτηκε πριν από τριάντα χρόνια, τη μισή χωρητικότητα και με τα χρόνια έφτασε λόγω παλαιότητας, σχεδόν στο ένα τρίτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας το έργο υποχρέωση της Πολιτείας.


«Από το 2012 μέχρι και πέρυσι, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, σε ιδιώτη για τη μεταφορά νερού, ενώ τώρα, δαπανώντας σχεδόν το ένα τρίτο σχεδόν του ποσού που δαπανήθηκαν την προηγουμενη πενταετία, φτιάξαμε τις μονάδες, εξασφαλίζεται η υδροδότηση του νησιού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους» τόνισε ο πρωθυπουργός.


Ενώ συμπλήρωσε πως ένα ακόμα έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Νοτίου Αιγαίου, των έργων που αφορούν την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης καθώς και τα βελτιωτικά έργα της περιφερειακής οδού του λιμανιού στο Καστελόριζο, συνολικού ύψους 750.000 ευρώ.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ο πρωθυπουργός είπε πως επιδοτήθηκαν στο Καστελόριζο 246 νοικοκυριά μέσω του Προγράμματος «Παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μονίμους κατοίκους των απομακρυσμένων Νησιών της χώρας», του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, συνολικού προυπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας σχετιζεται με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων στις ακριτικές περιοχές και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

«Γνωρίζουμε καλά, ότι εσείς εδώ, έχετε περάσει περιόδους ανησυχίας αλλά και περιόδους πολύ καλής συνεργασίας με την απέναντι πλευρά» σημείωσε για να προσθέσει πως οι πολιτικές ηγεσίες πολλές φορές δεν ακολουθούν τις συνήθειες των ανθρώπων.

«Πολλές φορές βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους μπροστά σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές, προκλητικής στάσης και επιθετικής στάσης από την πλευρά των γειτόνων μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως η ταραγμένη περίοδος που διανύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνάδουν με τις αρχές της καλής γειτονίας, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Θέλω σήμερα από αυτόν εδώ τον τόπο να περάσω ένα μήνυμα, από τη μια μήνυμα συνεργασίας, συνεννόησης, ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης από την άλλη όμως και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Τούτο τον τόπο όσοι τον κατοίκησαν τους προηγούμενους αιώνες, ξέρουν πολύ καλα να τον υπερασπίζονται. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα από άκρη σε άκρη ετούτης της χώρας τα σύνορα της οποίας είναι δεδομένα από τις διεθνείς συνθήκες, δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε σπίθα γης», προειδοποίησε.