Τουρκία: Τα Ίμια είναι δικά μας- Κοτζιάς: Συνέλθετε!

18/04/2018, 13:20
imia
(upd) Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις, με το υπουργείο Εξωτερικών αν δηλώνει ότι η τα Ίμια είναι τουρκικά, απαντώντας στην έκθεση της Ε.Ε.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων με ταχύπλοα έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή των Ιμίων.

«Οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.

Η υποστήριξη που παρέχεται ως "εν λευκώ" από την ΕΕ με τα κράτη μέλη σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο.

Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ απευθυνόμενο προς την ΕΕ.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Τζανακόπουλος: Τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται

Τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, καλώντας την Τουρκία να εγκαταλείψει την «στρατηγική της κλιμάκωσης».

«Η Τουρκία μπορεί να απειλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει. Τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητα και κατοχυρώνονται με βάση το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Όπως είπε ο ίδιος, «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της κλιμάκωσης δεν της έχει πάει και πολύ καλά». «Χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Πρέπει να το καταλάβει και να μη μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι» ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε περιστατικό υποστολής ελληνικής σημαίας σε βραχονησίδα, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό δεν επιβεβαιώνεται». «Εφόσον δεν υπάρχει γνώση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και εφόσον έχει διαψευστεί από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί» είπε.

Αναφορικά με την κίνηση των τριών νεαρών να υψώσουν ελληνικές σημαίες σε βραχονησίδες σχολίασε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες, αλλά από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας».

«Η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι ότι σηκώνω απλά μια σημαία στο σπίτι μου» παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως «καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου τύπου ενέργειες γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε μία κατάσταση έντασης και μπορεί να δημιουργηθούν περιστατικά».