Παιχνίδια κατασκόπων αλλάζουν τις ισορροπίες (;)

16/07/2018, 10:39
κοτζιασ

Η φωνή του συνομιλητή ερχόταν από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής πυκνή και στέρεη. Επρόκειτο για πηγή με πολύχρονη εμπειρία, τόσο στα «σαλόνια της διπλωματίας» όσο και στις υπόγειες ζυμώσεις. «Δεν μπορώ να σου πω πολλά. Είναι όμως πιθανό –το πιο πιθανό– υψηλόβαθμος παπάς να έδωσε τους Ρώσους στην ΕΥΠ. Και μάλιστα αφού “τα πήρε”». Η τηλεφωνική γραμμή σαν να πάγωσε. Κι αμέσως μετά, αφού η πηγή ξεκαθάρισε ότι «από το τηλέφωνο δεν έχω συνηθίσει να μιλάω με ονόματα και διευθύνσεις», άρχισε να πυκνώνει τη χρήση των ρημάτων «εκτιμώ» και «πιστεύω», με τόνο όμως και ύφος που σαν να έλεγε «έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα».

Νέα πραγματικότητα

Είναι δεδομένο πως η αποκάλυψη της εμπλοκής Ρώσων διπλωματών στα εσωτερικά της Ελλάδος, η απέλαση τους αμέσως μετά κι αυτό το πολυδαίδαλο παιχνίδι κατασκόπων που περιγράφεται στη Χερσόνησο του Αίμου, με άξονα τη συμφωνία για το Μακεδονικό και τις Μητροπόλεις των Νέων χωρών, άλλοτε γλαφυρά, κάμποσες φορές όμως δραματικά, αλλάζει τις ισορροπίες, σηματοδοτεί μια νέα πραγματικότητα και –ίσως– επιφέρει και κάποια σύννεφα και σε αυτό ακόμη το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα – το οποίο, όμως, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Όλα αυτά, όμως, δεν συνέβησαν ως κεραυνός εν αιθρία. Οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας δοκιμάζονται εδώ και καιρό.

Το δόγμα Κοτζιά

Τότε άρχισε να ενεργοποιείται το ονομαζόμενο και «Δόγμα Κοτζιά». Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια εξέλιξη που δεν περίμεναν –και, κυρίως, δεν ήθελαν– οι Ρώσοι που επιμένουν να πιστεύουν ότι τα Βαλκάνια είναι –ή πρέπει να γίνει ξανά– προνομιακό πεδίο της διπλωματίας τους. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς, για τον αναβαθμισμένο διεθνώς ρόλο του οποίου συζητούν πολλοί και ισχυροί παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας, εδώ και πολύν καιρό, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχτεί παρεμβάσεις, ενώ διπλωματικοί κύκλοι των Αθηνών επισημαίνουν πως η θέση της Ελλάδος, ως ο ισχυρός εκπρόσωπος της Δύσης στα Βαλκάνια, αναβαθμίζει τη θέση της χώρας διεθνώς, της δίνει θέση ρυθμιστή και μόνον οφέλη μπορεί να αποφέρει. Τονίζουν, δε, ότι όποιον κι αν ενοχλεί η συμφωνία των Πρεσπών, μόνον κέρδη έχει για τη χώρα μας. Σπεύδουν, όμως, να ξεκαθαρίσουν πως η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στην οποία πιστεύουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποτυπώνεται με πρωτοβουλίες σαν την πρόσφατη βαλκανική τετραμερή στη Θεσσαλονίκη, το μέτωπο των νοτίων ευρωπαϊκών χωρών και την αναδιάταξη των συμμαχιών μέσω των ΑΟΖ. Όλα αυτά όχι μόνον αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας μας, αλλά καθιστούν την Ελλάδα πανίσχυρο περιφερειακό παίκτη, λένε διπλωματικοί αναλυτές.