Το καφκικό story που γράφει ο Τσίπρας για τον ανασχηματισμό

17/08/2018, 14:28
18-19F1

«Όταν ο Τσίπρας αποφασίζει να ανακατέψει την τράπουλα έχει αποδείξει, ότι μπορεί να είναι σαρωτικός και απρόβλεπτος», έλεγε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, καλά πληροφορημένη προσκείμενη στην κυβέρνηση πηγή. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να μεταφερθεί εδώ αυτό το brain storming του κατακαλόκαιρου, σε ένα πολιτικό σκηνικό που θυμίζει τον μνημειώδη «Πύργο» του Franz Kafka. Με άλλα λόγια, γεννά κάθε μέρα καινούργια ερωτήματα, τα οποία, αντί να απαντώνται, γίνονται πιο πολύπλοκα. Και τελικά, όπως η λύση του μύθου του «Πύργου», βρισκόταν καλά φυλαγμένη στο μυαλό του μελαγχολικού Γερμανόφωνου Τσέχου, έτσι και οι απαντήσεις που υπάρχουν στο τρέχον πολιτικό γίγνεσθαι βρίσκονται «τριπλοκλειδωμένες» στο μυαλό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η κεφαλαιώδης διαφορά είναι πως, ενώ ο μύθος του «Πύργου» ουσιαστικά δεν ολοκληρώνεται στις 438 σελίδες του κορυφαίου έργου, οι απαντήσεις στον εγχώριο πολιτικό γρίφο θα δοθούν άμεσα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε ένα χρονικό διάστημα, το οποίο από κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλεται ως «γεμάτο από εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς», οι οποίοι έχουν ως στόχο να καταδείξουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων και τη σαφή πρωτοβουλία των κινήσεων. Η «σκακιέρα» τούτη την ώρα δίνει τη δυνατότητα συγκεκριμένων πολιτικών ελιγμών με σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα με βάση τα έως τώρα δεδομένα.

Τα τρία επίπεδα

Εν πρώτοις, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει, τάχιστα σε σαρωτικό –και όχι μερικό, ή «διορθωτικό»– ανασχηματισμό. Από τη μια η εθνική τραγωδία με την εκατόμβη της Ανατολικής Αττικής υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να στείλει στο σπίτι τους πολλά πρόσωπα από την πρώτη σειρά της ευθύνης για τη «Μαύρη Δευτέρα» του τόπου μας. Από την άλλη, η θετική εξέλιξη της εξόδου από τα μνημόνια, εκτιμάται ότι απαλλάσσει τον Αλέξη Τσίπρα από πλήθος δεσμεύσεων και του δίνει τη δυνατότητα να κριθεί από εδώ και πέρα για την εφαρμογή προγραμματικής πολιτικής δίχως την αγχόνη των μνημονίων. Ας δούμε τώρα πώς αποτυπώνεται αυτό σε πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με αλλαγές.

Ο ανασχηματισμός θα έχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τρία επίπεδα: Πρώτον την απόδοση ευθυνών για την εθνική τραγωδία στο Μάτι και τις αλλαγές προσώπων και δομών ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Δεύτερον, το σήμα διεύρυνσης, τόσο προς την Κεντροαριστερά όσο και προς την Κεντροδεξιά μέσω της αξιοποίησης σε θέσεις - «κλειδιά» συγκεκριμένων προσώπων που θα σηματοδοτούν κάτι τέτοιο… Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση έλεγε, μιλώντας στην «axianews», ότι «θα ήταν πιο σωστό να μην μπούμε σε ονοματολογία», σημειώνοντας με νόημα πως «πολλοί από τους δημοσιολογούντες θα πέσουν στον… κουβά γιατί ο ανασχηματισμός θα περιέχει πολλές ηχηρές εκπλήξεις». Τρίτον, ο πρωθυπουργός θα βγάλει ως άσους από το μανίκι μια νέα γενιά στελεχών που ως τώρα έχουν αποδείξει, από τις θέσεις που έχουν ως σήμερα διακονήσει, πως είναι αυτό που λέμε «Σκυλιά του πολέμου». Ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ράνια Σβίγγου, ο Κώστας Μπάρκας και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης είναι μερικά από τα ονόματα που έρχονται στη δημόσια συζήτηση… Έτσι, όπως εκτιμούν οι καλά γνωρίζοντες, θα φτάσουμε σε «τετραπλές» κάλπες τον προσεχή Μάιο. Και σ’ αυτές ο πρωθυπουργός πάει, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, με σαφείς στόχους, μετά από ένα καυτό οκτάμηνο, η «σέντρα» του οποίου θα γίνει στη ΔΕΘ…

Πακέτο-έκπληξη στη ΔΕΘ

Στο Βελίδειο, κατά το διήμερο 8 και 9 Σεπτεμβρίου, κατά την επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πακέτο - έκπληξη για όλους, το οποίο, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, θα σηματοδοτεί και έμπρακτα την αλλαγή σελίδας, οριστικά και αμετάκλητα, γράφοντας τις πρώτες αράδες της μεταμνημονιακής εποχής… Και, μπορεί η πρόσφατη εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική να ακυρώνει εν τοις πράγμασι την όποια μορφή γιορτής για την έξοδο από τα μνημόνια, όπως και μπορεί η διαφορά στις δημοσκοπήσεις, που λαμβάνει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου, να είναι ευκρινής –αλλά διαχειρίσιμη όπως πιστεύεται– υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά εκτιμάται ότι η στροφή στην προτεραιότητα της καθημερινότητας είναι δυνατόν να παράγει την ουσιαστική ανατροπή του πολιτικού κλίματος υπέρ της κυβερνώσας παράταξης… Όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις λένε με έμφαση πως «υπάρχουν εμφανείς προοπτικές και προϋποθέσεις, για να συμβεί κάτι τέτοιο»… Και τούτο γιατί η Ν.Δ. δείχνει να έχει πιάσει ταβάνι στη συσπείρωσή της ενώ το κυβερνών κόμμα δεν έχει ακόμα παρά μόλις περίπου το 50% σε αυτόν τον κρίσιμο δημοσκοπικό δείκτη. Παράλληλα, η διερεύνηση του σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ και αυτού της Novartis έχει, όπως λένε οι πληροφορίες, φτάσει σε αποκαλύψεις - «φωτιά» για κορυφαία και απολύτως κεντρικά και πολιτικά πρόσωπα. Η κοινωνία άλλωστε μάλλον δείχνει ότι, πέρα από όλα τα άλλα, αυτό που λέγεται ηθικό πλεονέκτημα βρίσκεται ακόμα στην πλευρά του Αλέξη Τσίπρα…