Σκόπια: Αλλαξε στάση η αντιπολίτευση

21/09/2018, 14:02
ΣΚΟΠΙΑ

Αλλάζει στάση η αντιπολίτευση των Σκοπίων αναφορικά με τις τροποποιήσεις που θα επέλθουν στο Σύνταγμα της γειτονικής μας χώρα μια πιθανή υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο επικείμενο δημοψήφισμα. Αυτό τεκμαίρεται από τα όσα δήλωσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επικεφαλής του VMRO-DPMNE, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο κ. Μίτσκοσκι, μιλώντας στο «TV 21», υπερασπίστηκε την απόφασή του κόμματος να καλέσει τους πολίτες «να πράξουν κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.

Επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε ότι η έκκληση προς τους πολίτες «να πράξουν κατά συνείδηση» συνιστά πατριωτική στάση.

Ερωτηθείς γιατί το VMRO-DPMNE δεν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «κατά», ο Μίτσκοσκι είπε ότι θα το έκανε αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε αποκλειστικά την Συμφωνία των Πρεσπών και αν δεν χειραγωγούσε τους πολίτες, συνδέοντας την Συμφωνία των Πρεσπών με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει το VMRO-DPMNE όταν έρθουν στο κοινοβούλιο οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Μίτσκοσκι ανέφερε το κόμμα επιμένει στη θέση του κατά της αλλαγής του συντάγματος, υπογράμμισε ωστόσο ότι αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η πλειοψηφία των πολιτών στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, το VMRO-DPMNE «θα σεβαστεί την απόφαση αυτή».

Όπως διευκρίνισε για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο όροι: συμμετοχή άνω του 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει «υπέρ».

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρουν ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης της πΓΔΜ, περίπου 10 βουλευτές του VMRO-DPMNE, με πανομοιότυπες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφεραν ότι ως βουλευτές έχουν ορκιστεί να τηρούν το σύνταγμα και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της πΓΔΜ και ότι «δεν έχουν ούτε την εντολή, ούτε την εξουσιοδότηση, αλλά ούτε και την προσωπική πρόθεση να ψηφίσουν αλλαγές στο σύνταγμα που θα έχουν ως στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της πατρίδας».

Όπως αναφέρουν Σκοπιανά ΜΜΕ, οι αναρτήσεις αυτές αποτελούν αντίδραση σε πληροφορίες που διέρρευσαν χθες, σύμφωνα με τις οποίες ικανός αριθμός βουλευτών του VMRO-DPMNE εμφανίζεται διατεθειμένος να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών