Στο τέλος Οκτωβρίου θα… τρυπήσει ο «Πορθητής»

09/10/2018, 13:49
ΓΕΩΤΡΗΣΗ

Την έναρξη της πρώτης τουρκικής γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η Τουρκία. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο «Πορθητής» αναμένεται να ξεκινήσει τη γεώτρηση τέλος Οκτωβρίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Άγκυρα δεν έδωσε στην δημοσιότητα την περιοχή όπου θα λάβει χώρα η πρώτη τουρκική γεώτρηση, ούτε λεπτομέρειες σχετικά με το νέο εγχείρημά της.

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου», η Τουρκία έχει ξεκινήσει επισήμως ενέργειες για την απόκτηση ενός δεύτερου σκάφους για γεωτρήσεις.

Η νέα κίνηση της Τουρκίας έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη περίοδο, η τ/κ ηγεσία είχε αναφερθεί στην σημασία της συνεργασίας των δυο κοινοτήτων στο ζήτημα της ΑΟΖ, με απώτερο στόχο την αποφυγή της κορύφωσης της έντασης. Τα Κατεχόμενα προτείνουν την συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων και στα κέρδη στην κυπριακή ΑΟΖ μέσα από μια δικοινοτική επιτροπή.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα στέλνει την δική της προειδοποίηση για το οικόπεδο 7, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ενέργειες που θα αμφισβητήσουν τα δικά της χωρικά ύδατα.