To Mαξίμου αποφάσισε: Εκλογές με «δόγμα Πολάκη»

06/11/2018, 10:56
1

Το γενικότερο κλίμα της ενδοκυβερνητικής κόντρας μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά έπρεπε να ξεπεραστεί διότι προκαλούσε μεγάλους τριγμούς και τάσεις αντάρτικου από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και των μελών του «Πράττω». Το Μαξίμου έπρεπε να αλλάξει ατζέντα και μάλιστα έπρεπε να επιλέξει κάτι που θα προκαλούσε έντονους διαξιφισμούς με την αντιπολίτευση. Άλλωστε, οι περισσότεροι στο Μαξίμου έχουν βαθιά πεποίθηση ότι το χαρτί του «ηθικού πλεονεκτήματος» είναι ακόμα ισχυρό και μπορεί να παιχτεί δυνατά την ώρα που η υπόθεση Γιάννου Παπαντωνίου είναι στη Δικαιοσύνη, αλλά κυρίως που είναι ανοικτή ακόμα η εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Με κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, λοιπόν, να βρίσκονται σε πολιτική ομηρία λόγω εντυπώσεων, το Μαξίμου σχεδιάζει τον «οδικό χάρτη» προς τις εκλογές στον δρόμο που χάραξε το «δόγμα Πολάκη». Είναι, όπως λένε και στελέχη της κυβέρνησης, η κατάλληλη συνταγή για να ενδυναμωθεί η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος.

Η εξεταστική για την Υγεία

Η εξεταστική για την Υγεία οδηγείται σε πόρισμα παραπομπής σε Προανακριτική Επιτροπή των Μάκη Βορίδη, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη, του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Μ. Σαλμά για τα υποτιθέμενα «σκάνδαλα» στις υποθέσεις «Ντυνάν», ΚΕΕΛΠΝΟ, αρθροσκοπήσεις, εμβόλια και φαρμακευτική δαπάνη. Η εξεταστική αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της τις επόμενες δύο εβδομάδες, σε τέσσερεις θεματοποιημένες συνεδριάσεις προτού παραδώσει το τελικό πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής. Η πρώτη συνεδρίαση θα αφορά στο «Ερρίκος Ντυνάν», η δεύτερη στις αρθροσκοπήσεις, η τρίτη στο ΚΕΕΛΠΝΟ και η τέταρτη και τελευταία στο φάρμακο και στα εμβόλια.
Μάλιστα τα μέλη της επιτροπής που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, υποστήριξαν πως υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ωστόσο υπενθύμισαν πως τα τυχόν αδικήματα κινδυνεύουν με παραγραφή, καθώς ακόμα και η πιο πρόσφατη περίοδος είναι πριν από το 2015. Από την πλευρά τους, τα μέλη της επιτροπής που πρόσκεινται στη Ν.Δ. σχολίασαν δηκτικά τις πληροφορίες για προκαταρκτική επιτροπή, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ομιλία του Σπύρου Λάππα –εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή και συντάκτη του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας– στις 8/3/2018.
Τότε ο κ. Λάππας είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της απόρριψης της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, λόγω παραγραφής, καθώς για την περίπτωση του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ «μεσολάβησαν δύο σύνοδοι».

Εξελίξεις ενόψει

Το κλίμα το επόμενο διάστημα θα πυροδοτήσει εξελίξεις, λένε πολιτικοί αναλυτές. Εκτιμούν ότι με την εξεταστική στη δημοσιότητα, την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου και τη συνταγματική αναθεώρηση στα σκαριά θα δημιουργήσουν συνθήκες αντιπερασπισμού τόσο από την ενδοκυβερνητική κόντρα όσο και από τα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι ίσως μία τέτοια εξέλιξη πριμοδοτούσε και ένα σενάριο εκλογών στις αρχές του νέου χρόνου. Η λογική είναι η εξής: Όσο θα «πνίγεται» η αξιωματική αντιπολίτευση στα σκάνδαλα, η κυβέρνηση θα έχει λύσει το θέμα των συντάξεων και θα βγαίνει σχεδόν αλώβητη ειδικά μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Επίσης, το θέμα Κοτζιά - Καμμένου έχει ατονήσει αλλά όχι για πολύ, καθώς λόγω ιδιοσυγκρασίας και μόνο μία σπίθα είναι αρκετή για να δυναμώσει πάλι. «Εδώ δημιουργήθηκε παρ’ ολίγον κρίση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταξύ Γεροβασίλη - Παπακώστα», λένε όσοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει μειωμένη συσπείρωση και όλα κρέμονται από μία λεπτή κλωστή.
Οπότε ο χρόνος και το πολιτικό timing είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο την επόμενη περίοδο και σίγουρα ενέχει περιθώρια αιφνιδιασμού ικανού να βάλει δύσκολα στην αξιωματική αντιπολίτευση που μέχρι σήμερα, ύστερα από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτοδύναμη πορεία.