Εντολή Τσίπρα για 19η Μαΐου ως μέρα εκλογών

16/12/2018, 23:22
politiko

Τίποτα πλέον δεν μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες αλλά και τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές το πρώτο πεντάμηνο του 2019. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε προς διερεύνηση την ημερομηνία της 19 Μαΐου για εθνικές εκλογές. Θυμίζουμε ότι 19 Μαΐου είναι και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος κύκλος είναι στις 26 Μαΐου που συμπίπτει χρονικά με τις ευρωεκλογές που θα γίνουν την ίδια μέρα. Άρα, σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρει στο τραπέζι το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να διενεργήσει τετραπλές εκλογές μέσα στον Μάιο με σκοπό να αποπροσανατολίσει το εκλογικό σώμα από τα πραγματικά προβλήματα, να δημιουργήσει σύγχυση στρατηγικής στην αξιωματική αντιπολίτευση και εν τέλει να αποφύγει την εκλογική συντριβή, μικραίνοντας τη διαφορά των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Πλέον γίνεται κατανοητό ότι διαψεύδονται όσοι έλεγαν –ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ– ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία και θα κάνει εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, καθώς κάτι τέτοιο ως σενάριο δεν ενέχει ούτε κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού αλλά ούτε και στρατηγική εξευμενισμού του εκλογικού σώματος. Αντιθέτως η εξάντληση της τετραετίας συγκεντρώνει μεγάλη φθορά για τον κυβερνητικό συνασπισμό και αφαιρεί κινήσεις από τον πρωθυπουργό. Και βέβαια η διαχείριση της επόμενης ημέρας για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ πιο σημαντική από το να ικανοποιήσει αιτήματα χιλιάδων ρουσφετιών στην κυβέρνηση αυτών που θέλουν να παραμείνουν μέχρι τέλους στις καρέκλες τους.
Να θυμίσουμε ότι το σενάριο των τετραπλών εκλογών δεν είναι καινούργιο. Αντιθέτως είχε ξαναπροταθεί, με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να απαντά ότι κάτι τέτοιο με την υπάρχουσα υποδομή ήταν αδύνατο. Όπως φαίνεται αυτό ξεπεράστηκε και πλέον επανέρχεται δριμύτερη η τετραπλή μάχη με κυρίαρχη ημερομηνία εθνικών βουλευτικών εκλογών την 19η Μαΐου. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι εάν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες δεν θα γίνουν νωρίτερα. Και αυτό διότι η πορεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η πιθανή φυγή του Πάνου Καμένου από την κυβέρνηση και η μη συμφωνία στη Βουλή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να πριμοδοτηθεί φυγή στις κάλπες τον Μάρτιο. Οπότε, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ρεπορτάζ, το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου - Μαΐου (με κυρίαρχη ημερομηνία την 19η Μαΐου) είναι το δόκιμο διάστημα στο οποίο ο πρωθυπουργός θα προσφύγει στις κάλπες.

Ο Μητσοτάκης μετράει τις δυνάμεις του
Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετράει τις δυνάμεις και εδώ και καιρό έχει επιβάλει μια ετοιμότητα όλων των κομματικών οργάνων θεωρώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αιφνιδιάσει. Το βλέπει από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, από την κριτική που ασκεί, από τη σκανδαλολογία και από όλες τις κινήσεις που γίνονται σε ανώτατο επίπεδο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει καλά ότι με το να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικά νούμερα δεν είναι το μείζον. Θα πρέπει να κάνει πολλά για να αποφύγει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής το 2020. Κατ’ αρχάς θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που θα εξαλείψει την αναλογική, έτσι όπως την είχε σχεδιάσει το επιτελείο της Κουμουνδούρου. Κατά δεύτερον, θα πρέπει να ψάξει τις συμμαχίες ώστε να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός για να περάσει ο σκόπελος της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος θα έρθει σε επαφή με τη Φώφη Γεννηματά προκειμένου να στηριχτεί ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο. Αν δεν βρεθεί άκρη, εφόσον έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύναται ακόμα και να καταφύγει σε νέες εκλογές προκειμένου να αποκτήσει την (μεγαλύτερη) αυτοδυναμία προκειμένου να μην του είναι εμπόδιο η προεδρική εκλογή. Θέλει ξεκάθαρα μία καθαρή τετραετία, η οποία θα είναι ζωτική για πολλούς λόγους. Πρώτον, θα έχει την ευχέρεια να πιστωθεί την ανάταση της εθνικής οικονομίας. Δεύτερον, χωρίς εξουσία και θέσεις, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από όλο το φάσμα θα αρχίσουν να γυρνάνε την πλάτη στο κόμμα συμβάλλοντας σε μία αντισυσπείρωση που προκαλείται μετά τις εκλογές. Κρατώντας τον ΣΥΡΙΖΑ μακριά από την εξουσία θα μπορεί μεν να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως να βάλει ένα τέλος στο περιβάλλον διαπλοκής που έχει εγκαθιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μιλάμε φυσικά για το οικονομικό και μιντιακό περιβάλλον. Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάζεται ήδη για μία μετεκλογική συνεργασία είτε με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είτε με το Ποτάμι.