Δίσεκτο το 2019 για τον Αλέξη Τσίπρα

30/12/2018, 19:49
politiko

Για τους πολιτικούς αναλυτές με το οξυμμένο χιούμορ το 2019 για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίσεκτο. Το εξηγούν με πάρα πολλά παραδείγματα και μάλιστα θεωρούν ότι αυτό δεν θα αργήσει να φανεί, από τις αρχές κιόλας του νέου έτους. Τότε, αρχές Γενάρη δηλαδή, θεωρούν ότι θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Την ίδια πρόβλεψη κάνουν και διπλωματικές πηγές που ξέρουν ότι η Συμφωνία με τις αλλαγές στο Σύνταγμα, που θα γίνουν μέχρι τις 9 Γενάρη στα Σκόπια, έπειτα θα έρθει στην ελληνική Βουλή.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Ασφαλώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο φουντώνει τα σενάρια που λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δοκιμάσει να στραφεί στο εκλογικό σώμα τον Μάρτη ή ακόμα και νωρίτερα, τον Φλεβάρη, εάν ξέρει και έχει βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να βρει τους 151 βουλευτές που χρειάζονται για να περάσει η Συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο. Σε προηγούμενο κείμενο είχαμε αναλύσει όλο το περιβάλλον των βουλευτών που σκέφτονται να ψηφίσουν τη Συμφωνία αλλά και αυτών που πλέον έχουν αμφιβολίες. Όλα δείχνουν ότι οι πιθανότητες είναι να μην περάσει η Συμφωνία και εν τέλει η κυβέρνηση να πέσει αφού θα έχει προηγηθεί η φυγή του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, κάτι που άλλωστε το ξεκαθάρισε και πριν από λίγες μέρες. Αυτή τη φορά, μάλιστα, είπε ότι μόλις έρθει στη Βουλή η Συμφωνία εκείνος θα φύγει από την κυβέρνηση, άρα οι εξελίξεις για εκλογές θα έρθουν νωρίτερα απ’ ότι περίμεναν οι περισσότεροι.

Με αυτά σαν δεδομένα το 2019 έρχεται πολύ σκληρό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα έχει υποστεί μία στρατηγική ήττα εθνικού χαρακτήρα που η επιμονή του για διχασμό μόνο υποβολιμαία μπορεί να χαρακτηριστεί. Όμως, δεν είναι μόνο τα εθνικά θέματα τα οποία θα έρθουν πολύ δυναμικά στο προσκήνιο στις αρχές του 2019. Το μέτωπο της οικονομίας και ειδικά των τραπεζών φαίνεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εξελίξεις που έρχονται. Η δεινή θέση των τραπεζών, που σχετίζεται με το αξιόχρεο της Ελλάδας, θα γίνει ακόμα πιο ορατή την επόμενη χρονιά. Η χώρα απέχει ακόμα πολύ από μια επιστροφή στις αγορές, καθώς το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο βρίσκεται στο απαγορευτικό 4,4%.

Καμμία άλλη χώρα που βρισκόταν σε πρόγραμμα δεν αναγκάζεται να καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια στους επενδυτές. Παρά το μαξιλαράκι των 26 δισ. που αρκεί για τα επόμενα δύο χρόνια, είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα καταφέρει να ξαναβγεί στις αγορές με ικανοποιητικούς όρους ή αν θα αναγκαστεί να ζητήσει εκ νέου τη βοήθεια των δανειστών. Η απάντηση στο ερώτημα εξαρτάται και από τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Οι τράπεζες, σύμφωνα με τους ειδικούς, ή θα πρέπει να βρουν μία φόρμουλα προκειμένου να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια είτε θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Ανακεφαλαιοποίηση λειτουργικά σημαίνει νέο μνημόνιο ή άλλες δραστικές ενέργειες που για την ώρα δεν έχουν κυκλοφορήσει αλλά η βιβλιογραφία τις αναφέρει.

Οπότε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί σίγουρα δύο ήττες στρατηγικού χαρακτήρα, μία σε εθνικό επίπεδο και μία στο πεδίο των διεθνών οικονομικών η οποία θα έχει απήχηση και στο εσωτερικό. Η επίσπευση των κόκκινων δανείων σημαίνει πλειστηριασμούς και αυτό όπως θυμόμαστε είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αποδομεί το κυβερνών κόμμα που υποσχόταν κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Μάλιστα, αυτή τη φορά θα είναι πιο σφοδρό το κύμα των πλειστηριασμών καθώς θα αφορά περισσότερες περιουσίες καθώς και μικρότερα δάνεια. Θα είναι ουσιαστικά μία γενική επίθεση σε όλους τους δανειολήπτες και χωρίς την προστασία από τον νόμο Κατσέλη.

Πέραν όμως από τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουμε ξαναγράψει, θα δοκιμάσει την έντονη αποδοκιμασία των πολιτικών του στο ευρωκοινοβούλιο. Οι αριστερές δυνάμεις δεν υπάρχουν. Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού, της δεξιάς και ακροδεξιάς στην Ευρώπη θα αποτυπωθεί και σε αυτές τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα κόμμα με ορφανή ιδεολογική προέκταση, δεν μπορεί να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και να το θέλουν ορισμένοι. Την ίδια και χειρότερη ήττα θα υποστεί στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκεί, μέχρι τώρα, δεν εξασφαλίζει κανέναν μεγάλο δήμο, καμμία περιφέρεια, ενώ χάνει και την περιφέρεια της Αττικής και μαζί χάνει και το πολιτικό κεφάλαιο της Ρένας Δούρου.

ΕΝΘΕΤΟ

Ο Μητσοτάκης έχει εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη στρατηγική του Κέντρου που ακολουθεί εδώ και πολύ καιρό έχει εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή (όταν ψήφισαν τον διορισμό της κ. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού). Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για συντηρητική πολιτική. Ακόμα όμως και να τον κατηγορούσαν ο κόσμος δεν θα μπορούσε να πιστέψει έναν Αλέξη Τσίπρα που συνεργάζεται με τον Πάνο Καμμένο. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι ανίκητος. Μπορεί το κόμμα του να έχει κρατήσει τις εκλογικές του δυνάμεις οι οποίες όλες στηρίζονται σε εκλογικά ρουσφέτια και προσλήψεις, αλλά η πλατιά μάζα της κοινωνίας τού έχει γυρίσει την πλάτη. Στο συνέδριο που έκανε το κόμμα ήταν εμφανείς οι ελλείψεις προσώπων, ενώ οι σκηνοθετικές αλχημείες έκρυψαν καλά το μηδαμινό ακροατήριο. Αλλά ακόμα και από περιεχόμενο υπολειπόταν αισθητά από άλλες δραστηριότητες. Όπως έχουμε ξανατονίσει, το 2019 θα δώσει ένα μεγάλο μάθημα στον Αλέξη Τσίπρα και θα τον απαξιώσει στον κόσμο. Αν μία ολόκληρη παράταξη σταθεί στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τότε είναι σίγουρο ότι έχει φτάσει ταβάνι και δεν θα έχει καμμία άλλη διέξοδο.