Ασφάλεια, λιγότεροι φόροι, δουλειές το τρίπτυχο της γαλάζιας καμπάνιας

23/05/2019, 23:13
1

Σε φουλ ρυθμούς και με επισκέψεις ανά την Ελλάδα συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και μπορεί στη Ν.Δ. να χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό «ως μια Φεράρι του ψέματος με σπασμένα φρένα», ωστόσο η Πειραιώς ξεκαθαρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μην ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. τονίζουν, ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι την προσφυγή στις κάλπες, ο πρόεδρος του κόμματος θα μιλήσει προγραμματικά στους πολίτες για τα θέματα που τους απασχολούν.

Του Περικλή Σωτηρίου

Συνεπώς από εδώ και πέρα θα εστιάσει στους σχεδιασμούς του για την επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά βασικούς τομείς που ενδιαφέρουν την κοινωνία. Καθώς, όπως επισημαίνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις κοκορομαχίες αλλά για λύσεις στα προβλήματα που τους ταλανίζουν. Όπως λόγου χάριν, λύσεις για καλύτερη υγεία, καλύτερη παιδεία, για δημιουργία θέσεων εργασίας, λιγότερους φόρους και ασφάλεια στις γειτονιές τους.

Η συγκεκριμένη ατζέντα, άλλωστε, είναι αυτή που «παίζεται» και στα τηλεοπτικά σποτάκια της Νέας Δημοκρατίας όπου δίνεται μεγάλη σημασία στην ασφάλεια των πολιτών καθώς η άνοδος του Ρουβίκωνα, τα γκέτο στα Εξάρχεια και η γενικευμένη εγκληματικότητα που διευκολύνει ο νόμος Παρασκευόπουλου δίνει σε αυτόν το τομέα ιδιαίτερη μεταχείριση και κυρίως ενδείκνυται για πολιτική αξιοποίηση.

Επίσης, το αίτημα για λιγότερους φόρους είναι πλέον ένα διαρκές αίτημα, όχι μόνο της μεσαίας εργαζόμενης τάξης αλλά πλέον και των χαμηλοσυνταξιούχων και των νέων χαμηλά αμειβόμενων εργαζόμενων. Από τη στιγμή που έχουν αυξηθεί και οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι, το ζήτημα της υπερφορολόγησης αγγίζει όλους. Αλλά, κυρίως, αγγίζει τον κόσμο που επιχειρείν που δύσκολα μπορεί να απελευθερώσει ποσά για επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Και εκεί ερχόμαστε στο τρίτο μεγάλο ζήτημα. Η απασχόληση, η οποία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξηθεί ποσοτικά, αλλά με μικρότερες απολαβές και κυρίως με όρους μερικής απασχόλησης. Ο νέος κόσμος –και αυτό είναι ένα δύσκολο ακροατήριο για τον κ. Μητσοτάκη– θέλει δουλειές και ίσες ευκαιρίες προκειμένου ούτε να μεταναστεύσει, ρίχνοντας νερό στον μύλο του brain drain, ούτε όμως και να αναγκαστεί να γίνει «κομματόσκυλο» στους κομματικούς στρατούς για να βρει μία δουλειά.

Με γνώμονα αυτή την κατεύθυνση και αυτές τις ομάδες του πληθυσμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Λάρισα θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε περιφέρειες τις οποίες δεν έχει επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ η επόμενη ομιλία του θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά σε ανοιχτή συγκέντρωση.

Πάντως, τα στενά στελέχη του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη ομολογούν πλέον ότι μία στρατηγική νίκη με 7-10 μονάδες στις 26 Μαΐου θα ξεκλειδώσει γρήγορα εξελίξεις για εθνικές εκλογές, γιαυτό εντολή του προέδρου, όπως λένε, είναι να παραμείνει ο εκλογικός μηχανισμός της Ν.Δ. σε εγρήγορση και να μην επαναπαυτεί σε πανηγύρια.

Ο Κυριάκος «κοιτάζει» τους ψηφοφόρους ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ποταμιού

Η αποστροφή της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόσφατη ομιλία του πως στα κρίσιμα διλήμματα αυτής της κάλπης «δεν χωρούν ίσες αποστάσεις, ούτε ψήφος διαμαρτυρίας» ερμηνεύθηκε ως μήνυμα στους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων, ιδίως δε του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και του Ποταμιού.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε κάθε ομιλία του εν όψει των ευρωεκλογών τονίζει εξάλλου τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της αναμέτρησης, προκειμένου όπως έχει ζητήσει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την πολιτική αλλαγή. Όσο βέβαια πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τα διλήμματα τίθενται και πιο εμφατικά προς τους κεντρώους ψηφοφόρους που θέλουν να στηρίξουν άλλο κόμμα εκτός από τη Ν.Δ.

Το δίλημμα αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και αυτούς του Ποταμιού, το οποίο ελπίζει ότι η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών και το μετριοπαθές του προφίλ θα το ευνοήσει στις 26 Μαΐου. Αλλά και στους κεντρώους και κεντροδεξιούς που μπορεί να σκεφτούν να ψηφίσουν κάποιο μικρότερο κόμμα ως διαμαρτυρία, είτε για το Σκοπιανό είτε επηρεασμένοι από τοπικές αντιπαραθέσεις με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, στις οποίες γίνεται χαμός από τα αντάρτικα.