«Γκάζια» Μητσοτάκη σε κυβέρνηση και Κ.Ο. μέχρι τα Χριστούγεννα

13/10/2019, 21:50
1

Διπλό μήνυμα στους βουλευτές του έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δείξει ότι η κυβέρνησή του λειτούργησε όσο καμία άλλη στο πρόσφατο παρελθόν τις πρώτες 100 ημέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου και παράλληλα να διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει τους ρυθμούς της, αντιθέτως θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς το κυβερνητικό έργο.

Οι λόγοι που ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το συγκεκριμένο μήνυμα είναι γιατί δεν θέλει να δείξει ότι η κυβέρνηση θα κάνει «κοιλιά» στο νομοθετικό έργο.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεδιπλωθεί, μέχρι τα Χριστούγεννα, και σε άλλους τομείς το κυβερνητικό έργο.

Του Περικλή Σωτηρίου

Προτεραιότητα, ασφαλώς, δίνεται στην οικονομία, στην απασχόληση και στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Μάλιστα, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κεντρική φιλοσοφία του νέου νόμου θα πρέπει να είναι «καμία μείωση συντάξεων».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θέλει εντός του Οκτωβρίου και το αργότερο μέχρι αρχές Νοεμβρίου, να έχουν ψηφιστεί οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θα καταργούν την ατιμωρησία των προηγούμενων διατάξεων. Ένα μήνα μετά θα πρέπει να πάει στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί το νέο Φορολογικό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι μειώσεις και οι ελαφρύνσεις τις οποίες είχε εξαγγείλει τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ, ένα μήνα πριν.

Σε αυτά εντάσσονταν οι δεσμεύσεις για:

• Μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.

• Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24%.

• Μείωση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 5%.

• Αναστολή για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

• Έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.

• Αναστολή του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.

• Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούνται το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

• Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

• Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Νέο ασφαλιστικό σύστημα
Από εκεί και πέρα, τον Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη νέα αρχιτεκτονική των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, την νέα επικουρική σύνταξη και φυσικά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης , κυρίως, για συνταξιούχους που έχουν δουλέψει 40 χρόνια. Οι κατευθυντήριες γραμμές δόθηκαν από το ΣτΕ σχετικά με την χάραξη του νέου ασφαλιστικού, ενώ εκεί θα κουμπώσει και η σχεδιαζόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών η οποία όπως υπολογίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, θα μειώσει ακόμα περισσότερο την ανεργία ενισχύοντας την απασχόληση και κυρίως –μαζί με τις διατάξεις για το φορολογικό– το επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται σιγάα σιγά. Kυρίαρχος στόχος της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας είναι η ενίσχυση του μεριδίου των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων εργασίας, αλλά και η έμφαση στην τόνωση του ποσοστού της πλήρους απασχόλησης στο σύνολο της μισθωτής εργασίας.

Οι προσδοκίες είναι πολλές

Πέρα από το νομοθετικό έργο, ο πρωθυπουργός θέλει ακόμα μεγαλύτερη συνεννόηση μεταξύ υπουργών και βουλευτών και, κυρίως, να θέσει σε εγρήγορση τους βουλευτές του μέσω των επιτροπών. Καθημερινά, οι βουλευτές παίρνουν τον «σφυγμό της ημέρας», έναν οδηγό ενημέρωσης των καθημερινών δράσεων των υπουργών προκειμένου να τα αξιοποιούν στην δημόσια σφαίρα όταν βγαίνουν στα ΜΜΕ αλλά και στην καθημερινή τους επαφή με τους πολίτες. Οι προσδοκίες είναι πολλές. «Ήδη κόσμος μιλάει με βουλευτές και τους ζητάει μία δουλειά» θεωρώντας ότι η κατάσταση έχει αλλάξει, το κλίμα είναι διαφορετικό. Ωστόσο, όπως έλεγε και κυβερνητικός βουλευτής «το γεγονός ότι πέφτουν τα επιτόκια ή ότι δανειζόμαστε με αρνητικά επιτόκια δεν σημαίνει ότι ξαφνικά άνοιξαν οι δουλειές».

Τέλος, στο στόχαστρο του Μαξίμου –παρότι ακόμα δεν έχει γίνει θέμα– είναι η ψηφοφορία για την προανακριτική του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου η οποία κατέδειξε ότι κάποιοι βουλευτές, των οποίων συζητείται έντονα το όνομά τους, ήθελαν να δώσουν χάρη στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Θεωρούν, αρκετοί ότι πρόκειται για καραμανλικούς βουλευτές και τους εντάσσουν σε αυτούς που θέλουν να υποστηρίξουν στην προεδρική εκλογή την ανανέωση θητείας για τον Προκόπη Παυλόπουλο. Πρέπει το Μαξίμου να ανησυχεί για την αυτονόμησή τους; Πάντως, η πορεία που θα χαράξει ο κ. Μητσοτάκης είναι αρκετά ευθεία και απόλυτη καθώς τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να μπαίνουν στον χάρτη της παραπολιτικής…