Στο προσκήνιο τα σενάρια για κάλπες

09/08/2020, 22:49
3h KARDIA

Επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο τα σενάρια για προσφυγή σε εκλογές το φθινόπωρο η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναβάλει τον δομικό ανασχηματισμό και να προχωρήσει μόνο σε διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση με την αναβάθμιση δύο υφυπουργών και αναπληρωτές υπουργούς, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση του Κοινοτικού Πακέτου Στήριξης και των ΣΔΙΤ, και την τοποθέτηση τριών υφυπουργών.

Η μετάθεση του δομικού ανασχηματισμού στο αόριστο μέλλον έχει απόλυτη σχέση με το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.

Μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει ένα κλίμα ενότητας στο κυβερνητικό στρατόπεδο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ένας σαρωτικός ανασχηματισμός αναγκαστικά θα προκαλούσε τριβές και εσωστρέφεια στην κυβέρνηση και δυσαρέσκεια σε μια σειρά βουλευτών που ελπίζουν για μια θέση στην κυβέρνηση.

Εκλογικό κλίμα

Στο Μαξίμου είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να στήσει κάλπες.

Μια σειρά στοχευμένων παροχών και ελαφρύνσεων διαμορφώνουν εκλογικό κλίμα. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η προσπάθεια αφύπνισης του κομματικού μηχανισμού με τις εκλογές στις τοπικές οργανώσεις, αλλά και η πρόσληψη μεγάλου αριθμού μετακλητών υπαλλήλων, οι οποίοι στην ουσία είναι επιφορτισμένοι με τον κομματικό μηχανισμό.

Τα εθνικά θέματα το πρόσχημα

Οι εξελίξεις στην οικονομία, η πορεία των εθνικών θεμάτων και κυρίως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο είναι οι βασικοί παράμετροι που θα λάβει υπ’ όψιν του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν πάρει την τελική του απόφαση για το ενδεχόμενο εκλογών.

Βέβαια, σε περίπτωση κατά την οποία στηθούν κάλπες ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί ως πρόσχημα την πορεία των εθνικών μας θεμάτων.