Δένδιας: το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλλει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου

02/02/2021, 18:48
Δένδιας: το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλλει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε σήμερα συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ καθώς και με την υφυπουργό, αρμόδια για Ευρωπαϊκά θέματα, Γουέντι Μόρτον.

Την απαραίτητη ανάγκη για διμερείς επαφές τόνισε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των σημερινών επαφών που είχε στη Βρετανία με τον ομόλογό του.

«Με τη Μεγάλη Βρετανία μας ενώνουν πολλά. Καταρχήν οι κοινές αξίες. Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η κοιτίδα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας πως οι δύο χώρες υπήρξαν παραδοσιακοί σύμμαχοι σε όλες τις συγκρούσεις τα τελευταία 200 χρόνια.


Μπορεί η Βρετανία να αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως παραμένει μια υπολογίσιμη και σημαντική δύναμη σημείωσε ο Νίκος Δένδιας τονίζοντας πως και οι δύο χώρες ασκούν εξωτερική πολιτική με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

«Και οι δύο χώρες τηρούμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Είτε αυτές αφορούν συνθήκες που υπεγράφησαν πριν από λίγα χρόνια, είτε και πριν από έναν αιώνα. Προσβλέπουμε ότι οι γείτονες μας θα πράττουν το ίδιο» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: δημιουργία ενός πλαισίου διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην μετά-Brexit εποχή.

«Το οποίο, βεβαίως, θα πρέπει να είναι συμβατό με τις υποχρεώσεις μας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα πρέπει επίσης να εκμεταλλεύεται το τεράστιο κεφάλαιο των διμερών προοπτικών μας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και της UNCLOS. Άλλωστε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσυπογράψει την UNCLOS.

«Η Ελλάδα, και η Μεγάλη Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις, συζητήσαμε αναλυτικά το Κυπριακό, αλλά και την άτυπη προσεχή συνάντηση που, όπως φαίνεται, θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα» σημείωσε συμπληρώνοντας πως επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας πως η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.