Επτά μέτρα άμεσης στήριξης των σεισμοπαθών της Θεσσαλίας

04/03/2021, 14:12
Επτά μέτρα άμεσης στήριξης των σεισμοπαθών της Θεσσαλίας

Επτά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών από τη μεγάλη σεισμική δόνηση χθες στη Θεσσαλία  ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΓΕΚ Τέρνα, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή με την κατασκευή του Ε65, και ζήτησε ως πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να κατασκευάσει νέο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου. Η εταιρεία συμφώνησε και με τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο θα είναι έτοιμο.

Τα επτά μέτρα είναι:

1) Στεγαστική συνδρομή από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια που έχουν πληγεί μόλις οριοθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο.

2) Επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. Το ύψος είναι από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας.

3) Οι δήμοι μπορούν να δώσουν 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6.000 σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής.

4) Επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών που έχουν πληγεί από σεισμό.

5) Κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.

6) Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές, όπου υπάρχει ανάγκη, προβαίνει σε προμήθεια πρόχειρων αιθουσών για τη στέγαση των σχολείων.

7) Σύσταση γραφείου της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στον δήμο για βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες.