Βουλή: Εντάσεις και έντονες αντιθέσεις για τις δημόσιες συμβάσεις

04/03/2021, 18:56
Βουλή: Εντάσεις και έντονες αντιθέσεις για τις δημόσιες συμβάσεις

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντοπολίτευσης σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο ψηφίζεται απόψε. 

Μάλιστα η αντιπαράθεση οξύνθηκε και επεκτάθηκε σε σε άλλα θέματα όπως η πορεία της πανδημίας, οι δηλώσεις του Θ. Δρίτσα για την 17 Νοέμβρη κ.α..

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του νομοσχεδίου το οποίο το χαρακτήρισε ως μια απαραίτητη θεσμική μεταρρύθμιση, που θα δώσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στα υπουργεία, στις περιφέρειες, στους δήμους να υλοποιήσουν την πολιτική τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πως ήταν προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, πέραν των άλλων μεταρρυθμίσεων, να αλλάξει το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει ως ευκαιρία την πανδημία προκειμένου να οργανώσει ένα «πλιάτσικο» στα δημόσια ταμεία. Από το βήμα της Βουλής μίλησε για «απίστευτη φάμπρικα αναθέσεων σε όλο το δημόσιο».

Ειδικότερα ανέφερε ότι βγαίνει χαμένη η διαφάνεια και η αξιοκρατία καθώς τα όρια των απευθείας αναθέσεων αυξάνονται σε 60.000 ευρώ και το όριο των δαπανών που δεν δημοσιοποιούνται ανεβαίνει απ' τα 1.000 στα 2.500 ευρώ. Προσέθεσε πως το νομοσχέδιο φέρνει τους ιδιώτες στην επίβλεψη έργων, λέγοντας πως «αυτός που ελέγχει θα αμείβεται από τον ελεγχόμενο». Παράλληλα μίλησε για «κυβέρνηση οικοπεδοφάγων», επισημαίνοντας πως αναστέλλονται με τροπολογία οι κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων στον αιγιαλό έως το τέλος Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ´Αδωνις Γεωργιάδης λέγοντας «για ποιο λόγο, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κόπτεστε τόσο για το περιβάλλον και τόσο σας στενοχωρεί η παράταση ενός έτους, εσείς οι καλοί αριστεροί, οι φίλοι του περιβάλλοντος, πέντε χρόνια που κυβερνήσατε δεν γκρεμίσατε ένα; Γιατί είστε υποκριτές και ψεύτες, αυτή είναι η απάντηση». Παράλληλα προσέθεσε «για ποιον λόγο πάμε στην αναβολή ενός έτους. Έχουμε πει ότι η πανδημία πάει μερικά πράγματα πίσω. Είναι προφανές ότι λόγοι που απορρέουν από την πανδημία δεν επιτρέπουν σε πάρα πολλούς να προλάβουν φέτος, υπό αυτές τις συνθήκες, να νομιμοποιήσουν ή να ρυθμίσουν τις διάφορες εκκρεμότητες που έχουν».

Για ένα νομοσχέδιο χωρίς στόχευση μίλησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «τον καθρέφτη της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής».

Από την Ελληνική Λύση ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος είπε «το πρόβλημα δεν είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το πρόβλημα είναι ποιος θα ελέγξει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς» και ότι το νομοσχέδιο είναι διάτρητο.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες συμβάσεις είναι μια ακόμα ψηφίδα, ένα ακόμα πετραδάκι, ένα ακόμα κομμάτι του παζλ του μεγάλου πλιάτσικου που ξεκίνησε το 2010 αλλά σήμερα με τον κ. Μητσοτάκη σπάει όλα τα ρεκόρ».