Δ. Αβραμόπουλος: Μπορούμε να τα βρούμε με την Τουρκία

08/03/2021, 16:07
Δ. Αβραμόπουλος: Μπορούμε να τα βρούμε με την Τουρκία

Η απέναντι πλευρά επιθυμεί τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, σύμφωνα με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος τάχθηκε κατά της διπλωματίας των δηλώσεων υποστηρίζοντας ότι με την Τουρκία μπορούμε να τα βρούμε, γιατί ο άλλος δρόμος είναι η αντιπαράθεση και η σύγκρουση.

Ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο θέμα στην Ελλάδα τα εσωτερικά της Άγκυρας, παρά μόνο οι επίσημες θέσεις και εξέφρασε την άποψη πως η απέναντι πλευρά επιθυμεί την συνέχιση των διερευνητικών. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι διερευνητικές μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία, ως εισηγήσεις στις δύο κυβερνήσεις, μπορούν ν’ αποτελέσουν τη βάση για διάλογο.

«Ευτυχώς που στην Ελλάδα έχουμε πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κρατά χαμηλούς τόνους, έχοντας ξεκαθαρίσει όμως τη θέση της χώρας» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Μην παραγνωρίζουμε τον παράγοντα προσωπικές σχέσεις. Όταν αναφερόμαστε στον όρο εμπιστοσύνη, υπάρχει μια προϋπόθεση: η ειλικρίνεια και η εντιμότητα. Όταν συναντώνται δυο άνθρωποι, αν υιοθετούν έναν ειλικρινή διάλογο, τότε και ο ένας και ο άλλος ξέρουν πως σκέφτεται ο συνομιλητής του», πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Βενιζέλο και τον Κεμάλ και σημείωσε πως «πάντοτε μπορούμε να τα βρούμε, γιατί ο άλλος δρόμος είναι η αντιπαράθεση και η σύγκρουση».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε παράλληλα ότι «πέραν των διερευνητικών, χρειάζεται σήμερα και ένας οδικός χάρτης» και είπε επίσης ότι «από την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει αυτό το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία κάτω από τον δικό του έλεγχο, προμηνύονται καλές εξελίξεις», χωρίς πάντως να μπορεί να αποκλείσει το απρόβλεπτο επεισόδιο.

Εκτίμησε πως δεν θα φτάσουμε στην Χάγη, ενώ, σε ό,τι αφορά την ΕΕ, τόνισε πως δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική και ότι η υπόθεση είναι στα χέρια μας.

Τέλος, για την Αίγυπτο τόνισε ότι οι αποφάσεις της δεν καθορίζονται από το συναίσθημα, ενώ θύμισε πως ήταν γνωστή η πρόθεση να οριοθετηθεί ΑΟΖ με την Ελλάδα, υπό τον όρο ότι θα είχε προηγηθεί η οριοθέτηση της Αθήνας με την Κύπρο, ενώ η Τουρκία πάντα είχε εκλεκτικές σχέσεις με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «κλειδί» για την αυτόματη λύση όλων των προβλημάτων στην περιοχή αποτελεί η λύση του Κυπριακού.