Α. Πελώνη: Κυρώσεις σε όσους επιστρατευμένους γιατρούς δεν προσέλθουν

22/03/2021, 14:48
Α. Πελώνη: Κυρώσεις σε όσους  επιστρατευμένους γιατρούς δεν προσέλθουν

«Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους αυτή την ώρα της μεγάλης ευθύνης και θα συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. Διαφορετικά, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον νόμο» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει η κυβέρνηση αν οι 206 ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν δεν αναλάβουν καθήκοντα.

Η επιστράτευση, είπε, ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας. Κρίθηκε ότι τώρα ήταν απαραίτητο και ιδιώτες γιατροί να συστρατευτούν σε αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια, κι αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους, καθώς μόνο 61 γιατροί προσχώρησαν οικειοθελώς.

Για τα self τεστ Covid επανέλαβε πως η προμήθεια των τεσσάρων που δικαιούνται κάθε μήνα οι πολίτες θα είναι δωρεάν από τα φαρμακεία από τις αρχές Απριλίου και πως τις επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις για πλατφόρμα που θα τα προσμετρά στα καθημερινά τεστ του ΕΟΔΥ. Άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει μικρή επιβάρυνση, των 0,50 ευρώ, για τους πολίτες που θέλουν κάποια βοήθεια από το φαρμακείο.

Σχετικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα, επανέλαβε πως «είναι ακόμα Μάρτιος, πολύ νωρίς να μιλήσουμε, καθώς έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για την εξέλιξη της πανδημίας και για την πίεση στο ΕΣΥ».

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αφήνει Covid free τις ιδιωτικές κλινικές, ανέφερε πως «ο κ. Τσίπρας σε κάθε πρωτοβουλία που παίρνει η κυβέρνηση έχει απέναντι κι ένα "όχι"». Επανέλαβε δε πως αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα, σε αυτό έχουν ενταχθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και πολυδύναμες ΜΕΘ.

Για το ενδεχόμενο επίταξης και ιδιωτικών κλινικών, πέραν της επίταξης των ιδιωτών γιατρών, η κ. Πελώνη απάντησε πως «υπάρχει ήδη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». Απηύθυνε δε έκκληση στους υγειονομικούς που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, να εμβολιαστούν.