Δημοσκοπήσεις Marc και Metron Analysis: Σταθερά διψήφια η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

24/03/2021, 21:03
Δημοσκοπήσεις Marc και Metron Analysis: Σταθερά διψήφια η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Παραμένει διψήφια η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις που παρουσιάστκαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το 36,1% των πολιτών θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, ενώ το 20,5% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν διεξάγονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή,

Η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη δημοσκόπηση διαμορφώνεται στο 15,6%.

Στο ερώτημα πώς κρίνουν οι πολίτες τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης ενάμιση χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές ανεξάρτητα από τι ψηφίζουν το 52,7% απάντησε θετικά ή μάλλον θετικά σε αντίθεση με το 46,5% που απάντησε αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Στο ερώτημα "πώς κρίνετε συνολικά την στάση και αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;" οι πολίτες σε ποσοστό 77,8% απάντησαν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ το 20,1% απάντησε θετικά ή μάλλον θετικά.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου 2021 και σε μέγεθος δείγματος 1.003 νοικοκυριών.

Διψήφια είναι η διαφορά των δύο κομμάτων και σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ αντέχει, και μάλιστα διατηρεί σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας δείχνουν απογοήτευση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για τα επεισόδια που έγιναν πρόσφατα.

Περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία της χώρας, προτάσσοντας ως μείζον πρόβλημα την οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί εξάλλου να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική φθορά και δείχνει εικόνα "αντιπολιτευτικής ανυπαρξίας", όπως συνάγεται από τα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 32,3%, χάνοντας σε ένα μήνα 1,3 ποσοστιαίες μονάδες (33,6% τον Φεβρουάριο). Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, λαμβάνει ποσοστό 20,5%, σχεδόν ίδιο με το 20,4% του περασμένου μήνα.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 6% , που επίσης δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση και χάνει 0,7 μονάδες από τον Φεβρουάριο.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,3%, το Μέρα25 με 3,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Ως πιο σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα παραμένει η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη με 37%, όμως πριν από ένα μήνα ήταν στο 45%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η οικονομία με 27% ενώ ακολουθεί το πολιτικό σύστημα με 11%, από 6% τον Φεβρουάριο, κάτι που δείχνει αύξηση των πολιτών που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς.

Ακολουθούν η ανεργία με 7% και η εξωτερική πολιτική με 3%.

Το 63% των πολιτών πιστεύει ότι μέσα στο 2021 θα επανέλθει η φυσιολογική καθημερινότητα ενώ 1 στους 4 ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του χρόνου.

Καλά είναι τα νέα για τον εμβολιασμό, αν και οι αρνητές παραμένουν ακόμη πολλοί.

Το 68% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο, ενώ το 22% ότι δεν θα το κάνει. Από τον Δεκέμβριο καταγράφεται αύξηση 13 μονάδων σε εκείνους που λένε ότι θα το κάνουν.

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, 4 στους 10 πιστεύουν ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 17% βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα, 2% τους Φώφη Γεννηματά, Κυριάκο Βελόπουλο, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega έγινε σε σύνολο 1.205 ατόμων την περίοδο 16-22 Μαρτίου.