Προς κατάργηση οι περιορισμοί στην ψήφο των ομογενών

12/04/2021, 13:06
Προς κατάργηση οι περιορισμοί στην ψήφο των ομογενών

Σημαντικές αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού προωθεί άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών. Με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, για πρώτη φορά οι εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους, προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως εξήγησε, αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.

Η Α. Πελώνη σημείωσε ότι «η αρμόδια αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε σε συνέντευξή της στον "Εθνικό Κήρυκα" ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου, υποσχόμενη μάλιστα ότι "θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας". Για να μη χάνεται, λοιπόν, χρόνος, η κυβέρνηση, με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική» συμπλήρωσε.

Όπως είπε το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εντός της εβδομάδας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.