Α. Πελώνη: Πολύ κοντά στο τέλος των sms για μετακινήσεις

27/04/2021, 14:44
Α. Πελώνη: Πολύ κοντά στο τέλος των sms για μετακινήσεις

Το φετινό Πάσχα θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας στην εποχή μετά την πανδημία και την είσοδο σε μια νέα περίοδο ισχυρής ανάκαμψης» τόνισε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας και το τέλος των sms.

Το θέμα των sms θα εξεταστεί και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες, είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθαρίζοντας πως οι υπερτοπικές-διαπεριφερειακές μετακινήσεις απελευθερώνονται από τις 15 Μαΐου.

Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις εκτίμησε πως με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, η απαγόρευσή τους «λογικά θα έπρεπε να αρθεί», ωστόσο και για το θέμα αυτό αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Διευκρίνισε δε πως οι διαδημοτικές επιτρέπονται το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Όπως σημείωσε, «δυστυχώς, η παράταση της πανδημίας δεν επιτρέπει να γιορτάσουμε ούτε φέτος σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις συνήθειές μας. Κοινός στόχος τώρα είναι ένα ασφαλές Πάσχα για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι» είπε. Με αυτόν τον γνώμονα, συνέχισε, παρατάθηκε έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων σε ολόκληρη την επικράτεια. «Είναι άλλωστε γνωστό ότι το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στα αστικά κέντρα και υπάρχει κίνδυνος διασποράς στην περιφέρεια όπου είναι άλλες οι δυνατότητες του ΕΣΥ» επισήμανε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ειδικά στην Αττική, η μετακίνηση απαγορεύεται τόσο εκτός ορίων της περιφέρειας, όσο και από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας και κηδεία, πάντα με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως για την τήρηση του μέτρου διεξάγονται και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες αυστηροί έλεγχοι, τόσο στις εθνικές οδούς και τους παράδρομους, όσο και στα λιμάνια.

Όπως ανέφερε, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 10 το βράδυ και οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν νωρίτερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου.

Επανέλαβε, τέλος, την ανάγκη χρήσης μάσκας και τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την υποχρέωση περιορισμού των προσώπων που θα βρεθούν στο γιορτινό τραπέζι, σε δύο οικογένειες έως 9 άτομα εάν πρόκειται για κλειστό και έως 12 άτομα σε ανοιχτό χώρο.

Σχετικά με την κατάργηση των γραπτών μηνυμάτων για τις διαδημοτικές μετακινήσεις ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εκτίμησε ότι «είμαστε προ των πυλών. Ποια ημέρα θα τελειώσει αυτό θα το αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμού κι η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σίγουρα πάντως τελειώνουμε, είμαστε στην άκρη του τούνελ».