Ν. Παππάς: Αβάσιμες και αναπόδεικτες οι κατηγορίες εις βάρος μου

09/06/2021, 12:36
Ν. Παππάς: Αβάσιμες και αναπόδεικτες οι κατηγορίες εις βάρος μου

«Καθ' ολοκληρίαν αβάσιμες και παντελώς αναπόδεικτες» χαρακτηρίζει τις σε βάρος του κατηγορίες ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος κατέθεσε το πρωί υπόμνημα με τις θέσεις του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Στο 47 σελίδων υπόμνημά του, το οποίο κατατέθηκε μέσω του δικηγόρου του, Βαγγέλη Γεωργακόπουλου, ο κ. Παππάς τονίζει ότι (οι κατηγορίες) "διαψεύδονται όχι μόνον από τα στοιχεία και τις ένορκες καταθέσεις των εξετασθέντων μαρτύρων, αλλά και από την κοινή λογική". Καλεί μάλιστα τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής "να αποφασίσετε κατά συνείδηση σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και της ενώπιον της Επιτροπής σας διαδικασία, και να μην προβείτε σε υλοποίηση αποφάσεων οι οποίες θα εκκινούν από πολιτικές σκοπιμότητες".

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο υπόμνημά του ο κ. Παππάς απαντά στα περί "μπροστινού" για τον κ. Καλογρίτσα επισημαίνοντας ότι ο επιχειρηματίας "κατέθεσε ότι έβαλε 14,5 εκατ. για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό". Τονίζει μάλιστα ότι "ούτε η CCC ούτε ο Καλογρίτσας μιλούν για «δώρο»" καθώς και ότι "η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί επ' αυτού".

Για το θέμα της "ροής του χρήματος" ο κ. Παππάς μνημονεύει την έκθεση της ΤτΕ, η οποία "ξεκαθαρίζει ότι τα 3 εκατ. νομίμως κατέληξαν στις εταιρείες Καλογρίτσα και αναλώθηκαν σταδιακά για ανάγκες που προκύπτουν από το παραγωγικό της κύκλωμα".

Όσο για τη χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento, τονίζει ότι "με βάση την έκθεση της ΤτΕ, είναι αδιαμφισβήτητο ότι το επίμαχο ποσό των 3.000.000 ευρώ δεν διατέθηκε για την έκδοση της".

Σε όσα του αποδίδονται, "ότι προέβην στον σχεδιασμό, καθορισμό των όρων και νομοθέτηση ενός διαγωνισμού, στον οποίο εξ αρχής επεδίωκα να λάβει άδεια ο Χρ. Καλογρίτσας, ο οποίος όμως εξ αρχής γνώριζα ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του σε αυτόν" υπογραμμίζει ότι "τόσο η νομιμότητα της διαδικασίας και των όρων του εν λόγω διαγωνισμού όσο και η νομιμότητα της ίδιας της συμμετοχής της εταιρείας του υιού του Χρ. Καλογρίτσα στον διαγωνισμό κρίθηκε και επικυρώθηκε δικαστικώς με σωρεία δικαστικών Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας".

Ο κ. Παππάς χαρακτηρίζει επίσης αυθαίρετη την ερμηνεία (από τη ΝΔ) των αναφορών "White House" και "White Porcha" ως "Λευκός Οίκος της Ελλάδος" και "ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος", και παραθέτει ως ορθή ερμηνεία το ότι ο Samer Khoury, (βασικός μέτοχος και Προέδρος της "CCC - CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL) "διαμένει σε μία λευκή οικία στην Κηφισιά, και ότι φράση "White Porscha" είναι το προσωνύμιο του αδελφού του Samer Khoury, Tawfiq Khoury, που του έχει προσδοθεί πιθανόν εξαιτίας του υπερπολυτελούς σπορ αυτοκινήτου, λευκού χρώματος, μάρκας "Porsche", που έχει στην κυριότητά του".

Τέλος, στο επιχείρημα της Ν.Δ. πως τα email αποκαλύπτουν ότι κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την οικογένεια Χούρι να εμβάσει 3 εκατ. σε εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα, τονίζει ότι "οι εκπρόσωποι του Ομίλου Χούρυ ουδαμού και ουδόλως ισχυρίζονται ότι τους ζητήθηκε από εμένα να καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό, αντιθέτως ρητώς, σαφώς και κατηγορηματικώς ισχυρίζονται ότι το επίμαχο ποσό των 3.000.000 ευρώ τους ζητήθηκε από τον επιχειρηματία, Χρ. Καλογρίτσα".

Ενημερώνοντας σχετικώς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Σταύρος Κελέτσης είπε ότι, μετά την κατάθεση τη υπομνήματος Παππά, η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις 29 Ιουνίου. Σκοπός της συνεδρίασης είναι η διεξαγωγή συζήτησης επί των εισηγήσεων των μελών της, επί του πορίσματος που θα καταθέσει η επιτροπή στην ολομέλεια της Βουλής. Η συγκεκριμένη συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία επί της εισήγησης της πλειοψηφίας της επιτροπής.

Ο κ. Κελέτσης σημείωσε πάντως ότι, σε περίπτωση που προκύψουν νέα έγγραφα μέχρι τις 29/6, θα ενημερωθεί ο κ. Παππάς ώστε να μπορέσει να καταθέσει συμπληρωματικά.

Σημειώνεται τέλος ότι, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής, το πόρισμά της θα εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Πηγή: ΑΜΠΕ