Α. Σκέρτσος: Η οικονομία θα εκτιναχθεί με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης

18/06/2021, 11:16
Α. Σκέρτσος: Η οικονομία θα εκτιναχθεί με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης

Την αισιοδοξία του για την εκτίναξη της οικονομίας, με τη βοήθεια και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης εκφράζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ενώ σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού τονίζει ότι όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα έχουν τα ίδια αυτονόητα δικαιώματα με όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η οικονομία όχι μόνο θα αντέξει, αλλά θα εκτιναχθεί» αναφέρει σε συνέντευξή του στο TheTOC.gr., και με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες στην Αθήνα, και τις από κοινού ανακοινώσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σκέρτσος χαρακτήρισε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ως «μία ένεση που θα μετασχηματίσει την οικονομία, την κοινωνία, το κράτος, την εκπαίδευση, θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα να γίνει πιο παραγωγική, πιο δημιουργική, πιο καινοτόμα, θα προσφέρει νέες δεξιότητες στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, στους νέους, θα δώσει κίνητρα στις νέες οικογένειες να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να στηρίξουν τα παιδιά, να στηρίξουν τις φιλοδοξίες τους στους χώρους του επαγγέλματος όπου δραστηριοποιούνται».

Για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, σημείωσε ότι «δεν έχουν κλείσει επιχειρήσεις στον αριθμό που θα περίμενε κανείς, δεν έχουν χαθεί θέσεις εργασίας και πλέον με τα εργαλεία χρηματοδότησης, τα οποία προσφέρονται από την κυβέρνηση, και που θα δοθούν και στη συνέχεια από το επόμενο ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η οικονομία όχι μόνο θα αντέξει, αλλά θα εκτιναχθεί».

Στα θέματα πανδημίας-εμβολιασμού, ο κ. Σκέρτσος εκτίμησε πως «έως το τέλος Ιουνίου υπολογίζουμε ότι το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας θα είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση, είμαστε επομένως όντως σε καλό δρόμο και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία ραγδαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα διευκρίνισε ότι «μέτρα μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, για τον πληθυσμό της χώρας δεν θα υπάρξουν μέτρα από δω και πέρα. Τουλάχιστον με τη μορφή που τα ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα» και πρόσθεσε πως «τις μάσκες από τους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα τις βγάλουμε και νωρίτερα, αλλά θα μας το πούνε οι ειδικοί. Αυτό έχει να κάνει με το ποσοστό της ανοσίας στον πληθυσμό».

Κλείνοντας τη σχετική αναφορά, τόνισε ότι «lockdown έτσι όπως το γνωρίσαμε δεν θα έχουμε, θα έχουμε πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις κυρίως σε περιοχές και σε ομάδες πληθυσμού που μπορεί να μην έχουν αποκτήσει ανοσία».

Κληθείς να σχολιάσει τις δημόσιες τοποθετήσεις, τη στάση του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παύλου Πολάκη, για το εμβόλιο, επεσήμανε πως είναι μία δήλωση «τρομακτική» «αν σκεφτούμε ότι έχει υπάρξει αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Και πραγματικά εγώ αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν ήταν σε αυτήν τη θέση και πώς ο ίδιος ως επικεφαλής του υπουργείου Υγείας θα υλοποιούσε ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, έχοντας ο ίδιος αμφιβολίες αν θα πρέπει να εμβολιαστεί». «Είναι τρομακτικό και μόνο στη σκέψη ότι έχει αυτές τις αμφιβολίες για τον εμβολιασμό, ως γιατρός ο ίδιος και ως πρώην υπουργός Υγείας», επέμεινε.

Οσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού υπογράμμισε ότι «σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού πρέπει να είμαστε πολύ πιο αυστηροί γιατί ακριβώς δεν έχει να κάνει με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός μας ή της ελευθερίας μας, της ατομικής, έχει να κάνει με το ότι εργάζονται σε χώρους όπου οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τη ζωή και την υγεία των άλλων. Συνεπώς ναι, πρέπει να το δούμε. Ειδικά στα γηροκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και στα νοσοκομεία. Πώς από το φθινόπωρο θα θωρακίσουμε και την υγεία των εργαζομένων και των νοσηλευομένων».

Στη συνέχεια της απάντησής του διευκρίνισε, πάντως, ότι «το υγειονομικό προσωπικό, στο 80% πλέον έχει εμβολιαστεί», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «δεν μπορούμε να πάμε και ακόμα καλύτερα».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, σε κάθε περίπτωση «είναι λάθος να μιλάμε για προνόμια, δεν μιλάμε για προνόμια είναι το αυτονόητο δικαίωμα κάποιου που εμβολιάζεται, που προστατεύει πλέον την υγεία του και τους γύρω του, να επιστρέφει στην κανονικότητα της ζωής του, στην καθημερινότητά του και πρέπει να δούμε, να καταλάβουν και όσοι δεν εμβολιάζονται, ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται κάποιους περιορισμούς που είναι δυσάρεστοι».

Συνεπώς, «να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι δεν εμβολιάζονται, διότι θα στερούνται χαρές της ζωής. Τόσο απλό. Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν δυσκολίες, στο να χαρούν αυτά τα οποία χαίρονται όλοι οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα έχουν τα ίδια αυτονόητα δικαιώματα που θα έχουμε όλοι οι υπόλοιποι, που μπορούν να επανενταχθούν στην κανονική λειτουργία της κοινωνίας, της οικονομίας, της αγοράς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, ένα πρόσθετο «κέρδος» από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, η ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους της δημόσιας υγείας, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας, που είναι «ένα αδύναμο σημείο του δικού μας εθνικού συστήματος».