Γ.Αμυράς: Ουδείς επιτήδειος θα "κάνει παιχνίδι" στις καμμένες εκτάσεις
«Η ελληνική Πολιτεία δεν έχει άλλον δρόμο από το να προσαρμοστεί στις νέες και ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν σε αυτές τις πυρκαγιές, που έχασαν τις περιουσίες τους, το οφείλουμε και σε όλους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές, τα τελευταία χρόνια.
Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, το οφείλουμε στο μέλλον», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μιλώντας νωρίτερα, σήμερα, στην ολομέλεια.
Ο υφυπουργός, αρμόδιος για τα θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι οι φετινές «μέγα-πυρκαγιές» οφείλονται στην παρατεταμένη ξηρασία και τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες. «Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα πολύ νωρίτερα από ό,τι την περιμέναμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παρουσίασε τα μέτρα για την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος που περιελήφθησαν στις ΠΝΠ, αλλά και στον προγραμματισμό του υπουργείου για την αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης».
Σε σχέση με τα μέτρα των ΠΝΠ, είπε ότι βάζουν τα πρώτα θεμέλια για μια διεισδυτική και σε βάθος προστασία της βιοποικιλότητας, των φυσικών τοπίων.
Στο κλίμα αυτό, ο Γιώργος Αμυράς επισήμανε ότι κάθε δασική έκταση που καταστρέφεται από πυρκαγιά ή άλλη φυσική αιτία θα κηρύσσεται αναδασωτέα, μέσα σε 30 ημέρες, και όχι μέσα σε 90 ημέρες, όπως ίσχυε ως τώρα. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα παραθυράκι σε κανένα επιτήδειο να κάνει παιχνίδι πάνω στις καμένες εκτάσεις», είπε ο υφυπουργός και εξέφρασε τη λύπη του για θεωρίες που συνδέουν τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες. «Δεν γνωρίζει κανείς από εσάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εδώ και χρόνια με το Ν. 998/79 ισχύει η δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών και σε δάση και σε δασικές εκτάσεις, και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, και σε βραχώδεις εκτάσεις;
Δεν χρειάζεται να γίνει αναδάσωση για να μπει ανεμογεννήτρια. Το αντίθετο. Όταν καίγεται μια έκταση, λόγω της υποχρέωσης να κηρύσσεται αναδασωτέα και λόγω της επιβάρυνσης της περιβαλλοντικής, είναι πολύ πιο δύσκολο να εγκριθεί μια μελέτη περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών», είπε ο Γ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τον χρόνο θεώρησης και έγκρισης μελετών για ειδικά δασοτεχνικά έργα, όπως τα αντιδιαβρωτικά, τα αντιπλημμυρικά έργα και οι αναδασώσεις.
Τα αντιδιαβρωτικά έργα και οι πρώτες αναγκαίες εργασίες για τη συγκράτηση των εδαφών, προβλέπεται να γίνονται με απευθείας αναθέσεις, όχι σε πολυεθνικές, αλλά σε δασικούς συνεταιρισμούς, όπως είπε ο κ. Αμυράς και επισήμανε ότι έχει ήδη υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την ενίσχυση των δασικών συνεταιρισμών στη Βόρεια Εύβοια προκειμένου να καλύψουν τα πρώτα έξοδά τους.
Σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες εκκινούν τα έργα απόληψης ιστάμενων καμένων δένδρων, σε πολλά σημεία. Η σχετική διαδικασία για τα καμένα δένδρα μέσα σε ιδιωτικές εκτάσεις γίνονται απλούστερες και αν μέσα σε 20 ημέρες η δασική υπηρεσία δεν ανταποκριθεί στο αίτημα του ιδιώτη να απομακρυνθούν τα καμένα δένδρα από τον χώρο του, τότε θεωρείται ότι έχει δώσει τη συγκατάθεσή της και ο ιδιώτης μπορεί να προχωρήσει. Όπως δε είπε ο κ. Αμυράς, άμεσα θα εκδοθεί και εγκύκλιος προκειμένου να διευκολύνονται οι ιδιώτες που θέλουν να κλαδέψουν τα δένδρα τους.
Σε σχέση με τον ανάδοχο αναδάσωσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι η δασική υπηρεσία θα είναι «πανταχού παρούσα» σε κάθε βήμα του αναδόχου που θα πληρώνει τις μελέτες, θα πληρώνει τα αντιδιαβρωτικά έργα, μετά από άδεια του δασαρχείου. Στο σημείο αυτό, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να υποτιμούν τους ειδικούς επιστήμονες των δασαρχείων, διότι είναι εκείνοι που θα υποδείξουν που είναι δυνατή η φυσική αναγέννηση και που απαιτείται τεχνητή αναδάσωση. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Αμυράς επισήμανε ότι ο θεσμός της χορηγίας έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα.
Αναφορικά με το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων που χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός φύτευσης 20 εκατ. δένδρων.
Πολύτιμο εργαλείο, τόνισε, αποτελούν οι δασικοί χάρτες που σήμερα είναι αναρτημένοι για το 95% της ελληνικής επικράτειας. «Χάρις σε αυτούς τους δασικούς χάρτες μπορούμε να οριοθετήσουμε σωστά τις καμένες εκτάσεις και τον χαρακτήρα αυτών», είπε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει λύση για το ιδιοκτησιακό και για τις Κυκλάδες και για το Ιόνιο, και για τα Δωδεκάνησα, και για τη δυτική και ανατολική Μάνη και για Σάμο, Χίο Λέσβο.
Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε ο υφυπουργός στη στάση των κομμάτων απέναντι στην «επιτροπή Μπένου». «Βλέπω τεράστια διάσταση απόψεων μεταξύ των βουλευτών Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο Γιώργος Αμυράς και παρατήρησε ότι ο κ. Χατζηγιαννάκης δήλωσε πως είναι αποδεκτή η επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει με προτάσεις, αλλά ο κ. Αποστόλου «απαξίωσε την προοπτική του έργου της επιτροπής του Σταύρου Μπένου» και αναρωτήθηκε: «Σας φαίνεται ο Σταύρος Μπένος ακροδεξιός; Που βγάζετε κορώνες για ακροδεξιές ούγιες της κυβέρνησης; Εσείς όμως ξέρετε καλά από ακροδεξιά. Επί 4,5 χρόνια συγκυβερνούσατε με τους ΑΝΕΛ. Τους ακροδεξιούς των ακροδεξιών. Χεράκι-χεράκι πηγαίνατε. Μαζί ψηφίζατε, μαζί γιουχάρατε και φτάσατε εκεί που φτάσατε», είπε.