Βουλή: Σύγκρουση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

27/09/2021, 18:19
Βουλή: Σύγκρουση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

Σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ εξελίχθηκε η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης 56 βουλευτών για τα μέτρα των οικονομικών υπουργείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και της ενέργειας.

Οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως εν μέσω ενεργειακής κρίσης επιχειρεί να πουλήσει τη ΔΕΗ: «Πρόκειται για μία θλιβερή περίπτωση εξαπάτησης του ελληνικού λαού» κατήγγειλε ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στη μη δημόσια αναφορά του πρωθυπουργού για το σχέδιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ από το βήμα της ΔΕΘ. «Δεν περιμένουμε τίποτα περισσότερο από μία κυβέρνηση που υποτάσσει τα συμφέροντα της χώρας σε μικροεκλογικές σκοπιμότητες και ιδιωτικά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Έφη Αχτσιόγλου η οποία κατηγορώντας την κυβέρνηση για την έκρηξη των τιμών χονδρεμπορικής ρεύματος και για την απουσία παρέμβασης της «στον έλεγχο των καρτέλ και της αύξησης των μισθών των εργαζόμενων» εξαπέλυσε δριμεία επίθεση: «Το μόνο που αποφασίσατε να κάνετε είναι η πώληση της ΔΕΗ. Τη στιγμή της μεγάλης ενεργειακής κρίσης εσείς εκχωρείτε τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας. Λέτε στην κοινωνία ότι είναι και θα παραμείνει απροστάτευτη Η πολιτική σας δεν είναι μόνο ιδεοληπτική αλλά έχει καταντήσει κι επικίνδυνη».

Τους τόνους ανέβασε επίσης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος: «Εμείς θέλουμε τη ΔΕΗ του φτηνού ρεύματος για το λαό και τις επιχειρήσεις. Εσείς είστε με τους ολιγάρχες που ελέγχουν την αγορά», είπε ενώ λίγο νωρίτερα επιτέθηκε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό: « Ανέμελα ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στην πώληση της ΔΕΗ από τη ΔΕΘ. Μία ΔΕΗ εκτός δημοσίου ελέγχου θα μπορούσε να λάβει εντολές για να στηρίξει την κοινωνία; Η Ελλάδα εν μέσω ενεργειακής κρίσης μένει χωρίς εργαλεία με απώλεια ελέγχου του δημοσίου στα δίκτυα: Αυξήσεις, αισχροκέρδεια και χειραγώγηση τιμών».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη σειρά του έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το δημόσιο δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλές ιδιωτικές εταιρίες. «Είναι στιγμή αυτή εν μέσω ενεργειακής κρίσης να πάμε σε ιδιωτικοποιήσεις δικτύων και υποδομών;», σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η κυβέρνηση

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επιστρέφει τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει τον καταγγέλλοντα από εκεί που είναι κατηγορούμενος», σημείωσε παραθέτοντας τις ζημιογόνες χρήσεις της δημόσιας εταιρίας το 2018 με 900 εκ. ευρώ και το 2019 με 1,6 δις. ευρώ. «Η ΔΕΗ τα δύο τελευταία χρόνια επέστρεψε στην κερδοφορία».

Ο υπουργός απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε: «Ποια ήταν η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ; Στις 20 Δεκεμβρίου του 2018 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ όπου μετείχαν ως υπουργοί αποφασίσατε την αξιοποίηση εναλλακτικών σχεδίων για το ποσοστό 17% της ΔΕΗ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Είχατε στόχο να πουλήσετε το 17% για να πάνε τα έσοδα στο χρέος. Και δεν το αλλάξατε. Και το Φεβρουάριο του 2019 το ΚΥΣΟΙΠ διατήρησε την απόφαση για την αξιοποίηση του 17%»

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι επωφελής καθώς πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για εξέλιξη εταιρίας σε περιφερειακή δύναμη. Τα έσοδα θα διατεθούν σε επενδύσεις ΑΠΕ και εξαγορές στα Βαλκάνια. Η ΔΕΗ θα αυξήσει παραγωγική της δυνατότητα θα περιορίσει εξάρτηση της από εισαγωγές και θα μειώσει το κόστος παραγωγής με όφελος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και θα αντλήσει κεφάλαια από επενδυτές». Ο ίδιος μίλησε και για τον ρόλο του δημοσίου στη νέα μετοχική σύνθεση: «Ο δημόσιος χαρακτήρας δεν θα χαθεί. Ένα ποσοστό 34% δεν οδηγεί σε απώλεια πραγματικού ελέγχου από τον πλειοψηφούντα μέτοχο. Το δημόσιο παραμένει βασικός ρυθμιστής σε στρατηγικά θέματα, επενδύεις και αποφάσεις. Θα παραμείνει η ΔΕΗ από δημόσιο έλεγχο».

Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα αντίστοιχα μοντέλα σε εταιρίες ενέργειας στην Ε.Ε.: «Στην Ιταλία στην ENEL το δημόσιο έχει το 23,58%. Στη γερμανική RWE το δημόσιο κατέχει μόλος 2,8%, στην επίσης γερμανική Ε.ΟΝ η συμμετοχή του δημοσίου είναι μόλις 0%. Στη Gas De France το δημόσιο κατέχει 35% και στην Engie το 23,64%».

Με τη σειρά του και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είχε υπογράψει να πουλήσει το 17% της ΔΕΗ».

Αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιδίωξε να πουλήσει το 17% της ΔΕΗ έναντι μόλις 100 εκ. ευρώ: «Εμείς για 17% ζητάμε 750 εκ. ευρώ κι εσείς για 17% είχατε εγγράψει μόλις 100 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το 2018. Να μας απαντήσετε ποιο είναι ξεπούλημα», είπε ο κ. Σκρέκας και συνέχισε: «Το 2018 και 2019 η χρηματιστηριακή αξία ήταν 300 εκ. ευρώ Η χρηματιστηριακή αξία σήμερα είναι 2 δις. ευρώ. Ποιος έπρεπε να πάει ειδικό δικαστήριο αυτός που επί των ημερών του η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι στα 2 δις ευρώ ή όταν η αξία της ήταν 300 εκατ. ευρώ;»