Ανδρέας Λοβέρδος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «γραμμή» στον πρώτο γύρο και ψήφισαν οργανωμένα - Ο Παπανδρέου με κατέστρεψε 

09/12/2021, 21:03
Ανδρέας Λοβέρδος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «γραμμή» στον πρώτο γύρο και ψήφισαν οργανωμένα - Ο Παπανδρέου με κατέστρεψε 

«Υπήρχε γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου» στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, «από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν οργανωμένα και ψήφισαν», αλλά «δεν ψήφισε ο κόσμος της ΝΔ, πέρα από σποραδικές εμφανίσεις κάποιων» από το κυβερνών κόμμα», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα  και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.     

«Από ότι μου λένε, γιατί εγώ δεν το έζησα αφού δεν ήμουν όλη ημέρα στα εκλογικά τμήματα, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε γραμμή για συγκεκριμένο υποψήφιο. Έχω εκτίμηση για ποιον, αλλά δεν μπορώ να πω το όνομα. Δεν με ενόχλησε αυτό, δεν το καταγγέλλω. Αυτό ανέβασε και τη συμμετοχή. Μια χαρά. Το στοίχημα για τη νέα ηγεσία θα είναι να κρατήσει αυτό τον κόσμο», δήλωσε.

Σε ότι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου και την υποψηφιότητά του, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «κατέστρεψε εμένα καταρχάς» εξηγώντας πως «εάν δείτε τα αποτελέσματα στη δυτική Ελλάδα και στην Αττική όπου ήμουν πρώτος αλλά η διαφορά μου δεν ήταν η αναμενόμενη, ο κ. Παπανδρέου έκανε μια κίνηση η οποία είχε συνέπειες σε εμένα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποκάλυψε επίσης ότι είχε πει στον Γιώργο Παπανδρέου ότι ως πρώην πρωθυπουργός, ο ρόλος του ήταν να στηρίξει την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά που ήταν εν ζωή, για να εγγυηθεί την ομαλή πορεία προς τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. «Έκανε αυτό που ήθελε να κάνει, δικαίωμά του. Τις συνέπειες τις υφίσταται ο ίδιος πρώτα από όλα. Του ζήτησα να κάνει πίσω, στην αρχή της εβδομάδας» πρόσθεσε.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών θα ψηφίσει Νίκο Ανδρουλάκη χωρίς την «παραμικρή συναλλαγή». «Μου είχε τηλεφωνήσει ο κ. Ανδρουλάκης, δεν σήκωσα το τηλέφωνο. Έβγαλα την ανακοίνωσή μου και μετά του τηλεφώνησα. Δεν υπήρξε η παραμικρή συναλλαγή δούναι και λαβείν. Το έκανα διότι αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Και αυτή την εβδομάδα είμαι το ίδιο ευπρεπής, λέω τι θα κάνω εγώ, και προχωράμε για τον δεύτερο γύρο. Ελπίζω την Δευτέρα να είμαστε όλοι ενωμένοι. Θεωρώ ότι όσοι επέλεξαν το δρόμο της οξύτητας αυτή την εβδομάδα, πρέπει να τον εγκαταλείψουν» είπε.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός, παραδέχθηκε ότι ήταν «σοκ» ο αποκλεισμός του από την δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των δύο συνυποψηφίων του, ανέφερε ότι «τα πλεονεκτήματα τα βλέπει το εκλογικό σώμα και με βάση αυτά ψήφισε. Σε ό,τι αφορά τα μειονεκτήματα, ανέφερα ότι ο ένας δεν είναι φέρελπις, γιατί έχει υπάρξει ξανά αρχηγός αυτής της παράταξης και η εκλογή ηγεσίας χωρίς ελπίδα δεν είναι σωστή. Ο άλλος παράλληλα δεν είναι βουλευτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σταθμίζοντας λοιπόν αυτά, και βλέποντας την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου, είναι για μένα αυτονόητο, να ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη χωρίς να κάνω τον καθοδηγητή των ανθρώπων», επεσήμανε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν θεωρεί «πρόβατα» τους 70.000 ανθρώπους που τον ψήφισαν, ώστε να χρειάζονται παραγγέλματα για το τι θα κάνουν. Όπως είπε την απόφαση του δεν την έλαβε μόνος του, αλλά μετά από συζήτηση με τους στενούς του συνεργάτες, όπως ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Χαρά Κεφαλίδου και ο Σπύρος Καρανικόλας, οι οποίοι έκαναν και δημόσιες δηλώσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι έγιναν συζητήσεις και με άλλα στελέχη, όπως η Εύα Καϊλή και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα για τον ίδιο είπε «Είμαι υποχρεωμένος στους 70.000 ανθρώπους που με στήριξαν να τους τιμώ. Αν ήμουν πρόεδρος θα τους τιμούσα με τις πολιτικές μου, τώρα που δεν είμαι θα τους τιμήσω με τη συμπεριφορά και τη στάση μου. Δεν θα εξαφανιστώ, δεν θα τους ξεχάσω, θα είμαι εδώ. Είμαι παρών, είμαι δυναμικός, αλλά πέραν της δυναμικότητας του αγώνα μου, θα παλέψω με σεμνότητα και με ενότητα. Ό,τι έχω πει προεκλογικά, θα το τηρήσω», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, παραμένουν ως «στοιχήματα» τα θέματα που είχε θέσει ο ίδιος για την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του, ο υπερδιπλασιασμός των ποσοστών του κόμματος, το κοινωνικό κράτος και η καταπολέμηση γραφειοκρατίας. «Αυτά θα είναι οι άξονες πολιτικής, οι θέσεις αρχής και οι αξίες, βάσει των οποίων θα υπάρχω μέσα στην παράταξη. Ένας πολιτικός χωρίς καθαρές απόψεις, τι είναι;», διερωτήθηκε, λέγοντας πως θα θεωρήσει πολύ μεγάλη επιτυχία εάν προσέλθουν στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών 200.000 άνθρωποι.

Ο ίδιος αρνήθηκε τέλος ότι λειτουργεί ως «αντι-ΣΥΡΙΖΑ». «Τα “αντί”, “αντικομμουνιστής”, “αντί- έτσι”, αντιδεξιός, “αντι – ΝΔ”, “αντί ΣΥΡΙΖΑ”, δεν υπάρχουν. Δεν με εξέφραζαν ποτέ αυτοί οι όροι. Πρέπει να προβάλλεις τι είσαι, όχι τι δεν είσαι. Να μην ετεροκαθορίζεσαι» κατέληξε.