Γ. Οικονόμου: Καμία ομάδα πολιτών δεν έχει μείνει και δεν πρόκειται να μείνει αβοήθητη

04/04/2022, 14:11
Γ. Οικονόμου: Καμία ομάδα πολιτών δεν έχει μείνει και δεν πρόκειται να μείνει αβοήθητη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι καμία ομάδα δεν έχει μείνει αβοήθητη και δεν πρόκειται να μείνει αβοήθητη απέναντι στις ανατιμήσεις.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους δύο δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας, ανοίγει η πλατφόρμα για τα αποθέματα των αγαθών.

Σχετικά με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Η κηλίδα στους δράστες για τα εγκλήματα στην πόλη Μπούτσα θα είναι ανεξίτηλη».

«Έχουμε γνώση της κατάστασης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και παλεύουμε να βρούμε λύσεις. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Δυστυχώς η κατάσταση φαίνεται να δυσχεραίνεται», σημείωσε εξαιτίας των αξιώσεων του Β. Πούτιν να πληρώνεται σε ρούβλια.

Τόνισε δε ότι «Η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται και κάθε κόμμα και πολιτικός κρίνεται από πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει». Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι αυτό το μήνα μπαίνει σε εφαρμογή νέο πακέτο ενισχύσεων και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης τον Απρίλιο ενώ είπε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. “Μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια”, υπογράμμισε σημειώνοντας πως εχθρός μας είναι η ακρίβεια και εναντίον της θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο.

Παράλληλα δήλωσε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις για τη μείωση της ανεργίας. «Όσοι παράγουν θέαμα αντί για ουσία και κάνουν κριτική αφ' υψηλού δεν προσφέρουν υπηρεσία ούτε στην Ελλάδα, ούτε στους ανθρώπους της», πρόσθεσε.

Παρουσία ΥΠΕΞ στην Οδησσό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Οδησσό. "Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στην Οδησσό, όπου μετέφερε και παρέδωσε στις δημοτικές Αρχές της πόλης ανθρωπιστική βοήθεια. Σκοπός της επίσκεψης, πέραν της μεταφοράς βοήθειας, ήταν η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, η συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου στην πόλη. Ταυτόχρονα, με την παρουσία του εκεί, ο κ. Δένδιας είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει την κατάσταση χώρων οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ελληνική Ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας".

Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων

Ο κ. Οικονόμου επιπλέον με αφορμή σημερινή παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων μίλησε για το νέο νομικό πλαίσιο που υπάρχει πλέον για τα ζώα συντροφιάς. "Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι στην χώρα μας υπάρχει πλέον ένα νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο νέος νόμος επιχειρεί -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- να θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς, με συγκεκριμένους κανόνες για τα δεσποζόμενα ζώα και με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα.

Μεταξύ άλλων όλο αυτό το διάστημα έχει υπάρξει από την πλευρά της Κυβέρνησης σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση:

-Συνολική χρηματοδότηση, ύψους 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους όλης της χώρας μέσω του προγράμματος «Άργος», προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που τους δίνει ο νόμος.

-Μία μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση -ύψους 5 εκατ. ευρώ- η οποία προβλέπεται στο πρόγραμμα «Άργος» για την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους Δήμους.

-Αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων και διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης ζώων.

Τέλος όπως σημείωσε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας έχει ήδη δρομολογηθεί -σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- η λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της πλατφόρμας για το Εθνικό Μητρώο ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής πανελλήνιας πλατφόρμας για την υιοθεσία των ζώων."