Τάσεις MRB: Στο 5,4% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Καταλύτης η ακρίβεια

15/12/2022, 18:03
Τάσεις MRB: Στο 5,4% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Καταλύτης η ακρίβεια

Ποια τα τρία σημαντικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο των πολιτών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB που καταγράφουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (Xρόνος διεξαγωγής 1 Δεκεμβρίου – 9 Δεκεμβρίου), με την ακρίβεια να αποτελεί τον καταλύτη που θα κρίνει τις επερχόμενες εκλογές και την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου.

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 5,4 % έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ κατέγραφε ποσοστό 28,5 % με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1 %. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,3 %, το ΚΚΕ 5,1 %, η Ελληνική Λύση 4,5 %, ΜέΡΑ 25 2,9 %, Ελληνες-Εθνικό Κόμμα 2,7 %, Πατριωτική Ενωση 1.1 % και Εθνική Δημιουργία 1 %.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,8 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 15 %. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 9,9 % και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 5,1 %.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 45,2 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25.3 %. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14 %. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 7,9 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7.6 %.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 33,5 % απαντά η ΝΔ, το 30,6 % ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 25,7 % κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 41,6 % απαντά ΝΔ και το 38 % απαντά ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 39,3 % των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,3 %. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23,6 %.

H ακρίβεια το σημαντικότερο πρόβλημα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρια σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι ο πληθωρισμός/Ακρίβεια με 58,6%, η Υγεία/Περίθαλψη με 41,9% και η Ανεργία με 34,9%.

Οι λέξεις «Οργή» και «Φόβος» με ποσοστό 46,8% εκφράζουν περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν οι «Παραίτηση/Απογοήτευση» με 35,5% και η «Ελπίδα» με 26,6%.

Δεν έπεισε το καλάθι του νοικοκυριού

Το 72,3% των πολιτών υποστηρίζει πως «ανταποκρίνομαι με μεγάλη δυσκολία/μόλις που καταφέρνω να ανταποκριθώ στις βασικές προσωπικές/οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις».

Όσον αφορά τον βαθμό αποτελεσματικότητας του μέτρου «το καλάθι του νοικοκυριού» στη συγκράτηση των τιμών το 72,9% απαντά «όχι και τόσο αποτελεσματικό/καθόλου αποτελεσματικό».

Τι θα καθορίσει την ψήφο

Όσον αφορά το ερώτημα για το ποια είναι τα τρία σημαντικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» το 68,8% απαντά «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αύξηση των τιμών», το 42,3% «η ενίσχυση του εθνικού δημόσιου συστήματος υγείας» και το 40,8% «η προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Στο ερώτημα «πόσο σοβαρό είναι το θέμα των υποκλοπών» το 77,5 % απαντά «πολύ σοβαρό/αρκετά σοβαρό».