Νίκος Πέττας: Πρέπει να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία

18/04/2023, 14:20
Νίκος Πέττας: Πρέπει να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία

Ο γνωστός δικηγόρος, που προέρχεται από τα σπλάχνα της Ν.Δ. και είναι υποψήφιος στο νησί της Ζακύνθου, ανοίγει τα «χαρτιά» του και μιλάει εφ’ όλης της ύλης.

Μια υποψηφιότητα που σηματοδοτεί το μήνυμα της ανανέωσης για τη Νέα Δημοκρατία στο νησί της Ζακύνθου είναι αυτή του δικηγόρου Νίκου Πέττα.

Προέρχεται από την αγορά καθώς ασκεί μάχιμη δικηγορία, έχοντας δοκιμαστεί σε διάφορες μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, ενώ πλέον διατηρεί το δικό του γραφείο. Ειδικεύεται στις φορολογικές υποθέσεις και στο διοικητικό δίκαιο όπου παρουσιάζει σημαντικό συγγραφικό έργο.

Τριαντάρης, οικογενειάρχης και από τα σπλάχνα της παράταξης καθότι είχε θητεύσει σε σημαντικές θέσεις ευθύνης στην ΟΝΝΕΔ, καταφέρνει να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις.

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του από το Μέγαρο Μαξίμου σε μια κρίσιμη μονοεδρική περιφέρεια όπως αυτή της Ζακύνθου. Στο νησί αποτελεί μια προσωπικότητα που είναι ενεργή, απόλυτα αναγνωρίσιμη και αγαπητή, ενώ αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για την επικράτηση.

Πώς αποφασίσατε να είστε υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ;

Ασχολούμαι με τα κοινά από την ηλικία των 16 ετών. Στο πανεπιστήμιο εντάχθηκα στη ΔΑΠ και μεταγενέστερα στην ΟΝΝΕΔ. Συνειδητά βρέθηκα στην ευρεία κεντροδεξιά παράταξη.

Η φιλοδοξία μου είναι η μάχη για τον φιλελευθερισμό. Ανέκαθεν ήμουν στη Ν.Δ. και ανέκαθεν ψήφιζα Ν.Δ.

Πάντοτε στη ζωή ο καθένας, πριν λάβει τις αποφάσεις του, σκέφτεται την οικογένειά του, την επαγγελματική του πορεία, το μέλλον του, όμως η ζωή δεν είναι σαν το κυνήγι της πάπιας.

Πολλές φορές κάνεις μετέωρα βήματα, σταθμίζοντας τα πράγματα και μάλιστα κρατώντας δύο και τρία καρπούζια στην ίδια μασχάλη.

Αν περιμένουμε τις ιδανικές συνθήκες δεν θα κάνουμε ποτέ τίποτε. Οπότε, από τη στιγμή που μου έγινε η πρόταση, στάθμισα τα δεδομένα και είπα το «Ναι».

Πώς κρίνετε το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου και ιδιαίτερα οι νέοι, γυρίζουν την πλάτη τους στην πολιτική;

Είναι αλήθεια πώς υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης του κόσμου προς τους πολιτικούς και την πολιτική εν γένει σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Υπάρχει ένα χάσμα εμπιστοσύνης που διευρύνεται, όμως αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Ποτέ δεν έβλεπα την πολιτική ως κάτι καταδικαστέο.

Πρέπει να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Πρέπει οι πολιτικοί να μιλούν μεστά και με νόημα για τη ζωές όλων μας.

Τι περιμένει, λοιπόν, ο κόσμος, ο ψηφοφόρος από τον βουλευτή του;

Ο ρόλος του βουλευτή σε μια μονοεδρική περιφέρεια και μάλιστα νησιωτική όπως της Ζακύνθου, δημιουργεί κάποιες ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά τα θέματα που τον απασχολούν.

Εκ των πραγμάτων εκπροσωπεί το σύνολο του νησιού, παρότι εκλέχθηκε εκπροσωπώντας ένα κόμμα.

Ο βουλευτής δεν δέχεται μόνο τα αιτήματα των ψηφοφόρων του, αλλά τα αιτήματα του κάθε ψηφοφόρου, τα αιτήματα κάθε πολίτη του νησιού.

Η ατζέντα του βουλευτή μονοεδρικής είναι ακόμα μεγαλύτερη από τους βουλευτές πολυεδρικών περιφερειών.

Ποιος είναι ο στόχος σας εν όψει των εκλογών με δεδομένο πως δοκιμάζεστε για πρώτη φορά; Ένα καλό πλασάρισμα;

Δεν κατέρχομαι στις εκλογές απλά και μόνο για να συμμετέχω. Στόχος είναι φυσικά η νίκη. Τόσο της Ν.Δ. όσο και η προσωπική.

Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για πισωγυρίσματα. Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο όλα όσα πετύχαμε τα προηγούμενα 4 χρόνια.

Επί προσωπικού, φυσικά και ο στόχος μου είναι να εκλεγώ βουλευτής. Αν δεν πίστευα ότι μπορώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντα του βουλευτή Ζακύνθου, δεν θα ήμουν υποψήφιος.

Φυσικά και λέω ψηφίστε εμένα και όχι τον κ. Ακτύπη (σημείωση: νυν βουλευτής της Ν.Δ.) και θα προσπαθήσω να πείσω τον καθένα ως προς αυτό.

Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει το νησί;

Τα πιο σημαντικά τοπικά ζητήματα είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας, η παιδεία, η δημόσια υγεία, το «Ναυάγιο», ο πολιτισμός και η διαφύλαξη της τοπικής μας κουλτούρας, οι υποδομές του νησιού, η ύδρευση και η προστασία του περιβάλλοντος.

Βεβαίως και κάποια εξ αυτών άπτονται των αρμοδιοτήτων του δημάρχου, ωστόσο και ο βουλευτής μπορεί και πρέπει αφενός να τα επικοινωνεί στην κεντρική εξουσία, αφετέρου να μάχεται για την επίλυσή τους.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τις τελευταίες μέρες για το θέμα του «Ναυαγίου», το οποίο θα παραμείνει κλειστό. Ποια είναι η άποψή σας;

Το δίλημμα: «Ναυάγιο κλειστό και ασφαλές ή ανοικτό και επικίνδυνο» είναι ένα ψευτοδίλημμα.

Πρέπει να υπάρξει λύση για το «Ναυάγιο», να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο με κάθε τρόπο. Εξάλλου, το ζήτημα του «Ναυαγίου» δεν είναι καθαρά τοπικό αλλά υπερτοπικό και εθνικό.

Αποτελεί σήμα κατατεθέν όχι μόνο του νησιού αλλά και της πατρίδας μας. Στην εισήγηση του κ. Λέκκα έλειπαν τα μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών. Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε μέσο και κάθε τρόπο.

Στη νομική επιστήμη μιλάμε για την αρχή της αναλογικότητας: έχουν εξαντληθεί τα κατάλληλα και απαραίτητα μέσα; Θεωρώ ότι το κλείσιμο του «Ναυαγίου» είναι η έσχατη λύση.

Και εκτιμώ ότι δεν έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο. Ανεξαρτήτως της νομικής φόρμουλας που θα χρησιμοποιηθεί, το «Ναυάγιο» πρέπει να τύχει προστασίας από έναν μονοθεματικό φορέα.

Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει άμεσα. Και θεωρώ πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σχετικές διευκρινιστικές κινήσεις ούτως ώστε να διασφαλιστεί και η επισκεψιμότητα και η ασφάλεια.

Το τελευταίο διάστημα, πολλοί έχουν ανοίξει το θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ποια η άποψή σας;

Το είχε θέσει πολύ σωστά ο αείμνηστος Λεωνίδας Κύρκος, όταν αναζητούμε λύση σε καινοφανή προβλήματα, ας ψάξουμε στις αρχές και στις αξίες μας, εκείνες θα απαντήσουν.

Στην παρούσα φάση και σε προγραμματική βάση, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το βασικό πρόσταγμα της Ν.Δ. είναι η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Για εμάς, ιδεολογικά έχει τεράστια σημασία η κυβερνησιμότητα του τόπου. Όπως ανέφερα και προηγουμένως λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο όσα με κόπο κατορθώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Τα κεκτημένα δεν πρέπει να τεθούν σε διακινδύνευση. Γιαυτό τον λόγο, στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο λαός θα πρέπει να δώσει ισχυρή εντολή στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να συνεχίσει το έργο του.