H Ελληνική Μυθολογία εμπνέει το ΜέΡΑ25 - Μετά τη «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

07/05/2023, 18:02
H Ελληνική Μυθολογία εμπνέει το ΜέΡΑ25 - Μετά τη «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι μια ψευτοαγορά στην οποία τα αρπακτικά ταμεία αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια κοψοχρονιά και, όταν βγάζουν στο σφυρί τα ακίνητα που έχουν δοθεί ως υποθήκη για το δάνειο, κερδίζουν αμύθητα ποσά

Γράφει ο Γιάννης Αναστασόπουλος,
υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Οι δανειστές επέβαλαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά και της Ν.Δ. στη συνέχεια, ένα «σχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που ονόμασαν ΗΡΑΚΛΗ! Η επιλογή του ονόματος από την ελληνική μυθολογία δεν ήταν τυχαία. Υπονοούσε ότι το σχέδιο αυτό θα απάλλασσε την ελληνική οικονομία από το άγος των «κόκκινων» δανείων όπως ο Ηρακλής απάλλαξε με τους άθλους του τις τοπικές κοινωνίες από διάφορες μάστιγες (Στυμφαλίδες όρνιθες, Λερναία Ύδρα, Ερυμάνθιος κάπρος, κόπρος του Αυγεία κ.ο.κ.).

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ (Ν.4649/2019). Είναι μια τερατογένεση των κ.κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα και Σημίτη την οποία εκπόνησε η ολιγαρχία για να αποσπάσει πάνω από 70 δισ. ευρώ από τις σάρκες της παραπαίουσας ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι μια ψευτοαγορά στην οποία τα αρπακτικά ταμεία αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια κοψοχρονιά (σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και στο 3% της αξίας τους, δίνοντας δηλαδή 3.000 ευρώ για να αγοράσουν δάνειο των €100.000), και όταν βγάζουν στο σφυρί τα ακίνητα που έχουν δοθεί ως υποθήκη για το δάνειο, κερδίζουν αμύθητα ποσά. Π.χ. αν πουλήσουν έναντι 50.000 ευρώ το ακίνητο που συνδέεται με δάνειο 100.000 ευρώ, και το οποίο αγόρασαν έναντι 3.000 ευρώ, έχουν αποκομίσει το εξωφρενικό ποσό των 47.000 ευρώ!

Δείκτης απόδοσης 1.600%! Έτσι, δεκάδες δισ. ευρώ θα καταλήξουν σε φορολογικούς παραδείσους. Και, το χειρότερο, αν τα αρπακτικά ταμεία δεν απομυζήσουν τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δανειστεί 23 δισ. για να τους τα δώσει, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος!

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ που προτείνει το ΜέΡΑ25 είναι μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία αναλαμβάνει όλα τα «κόκκινα» δάνεια που εμπεριέχουν βασικές κατοικίες και ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει όλα τα πανωτόκια, καταργεί (και δεν αναβάλλει απλώς) εξώσεις και πλειστηριασμούς αυτών των ακινήτων και δρομολογεί τη μακροχρόνια διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με τρόπο που συνδυάζει τον τερματισμό της εξαγωγής στο εξωτερικό τεράστιου πλούτου με την προστασία οικογενειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που (υπό τον ΗΡΑΚΛΗ) χάνουν σπίτια και μαγαζιά. Επιπλέον, προβαίνει και σε δίκαιη διευθέτηση των χρεών των δανειοληπτών.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με τον ΗΡΑΚΛΗ, που στόχο έχει να αποσπάσει όσο μεγαλύτερη πρόσοδο από το σπίτι ή το μαγαζί του πολίτη υπέρ των ταμείων, ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ διασφαλίζει, με δίκαιο τρόπο, το δικαίωμα να μην οδηγηθεί ο πολίτης σε έξωση και να αποτραπεί η υπεξαίρεση - κλοπή των ποσών που έχουν ήδη αποπληρωθεί.

Το ερώτημα που αναφύεται είναι το εξής:

Τι θα γίνει με το σπίτι ή το μαγαζί μου;

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ προσφέρει απόλυτη και μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, ακυρώνοντας τις εξώσεις. Παράλληλα, εξασφαλίζει στο ακέραιο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των δανειοληπτών.

Έναντι ποιου τιμήματος;

Κάθε μήνα θα καταβάλει κάποιος στον ΟΔΥΣΣΕΑ ένα πάγιο ποσό που δεν θα ξεπερνά το 20% των καθαρών εισοδημάτων σου (ακόμη και μηδενικό σε περίπτωση που το εισόδημά σου δεν υπερβαίνει ένα ποσό). Ο ρόλος του παγίου είναι να παγώσει όλα τα πανωτόκια και να διατηρήσει το ιδιοκτησιακό σου δικαίωμα στο ποσοστό της ιδιοκτησίας που σου ανήκει, ανάλογα με το ποσοστό της αρχικής τιμής αγοράς που έχει ήδη αποπληρωθεί.

Η ρύθμιση αυτή ισχύει για πάντα, χωρίς περιορισμό. Και στο μέλλον, όταν η κρίση υποχωρήσει και τα εισοδήματα και οι τιμές ανέβουν, μπορεί κάποιος να επιλέξει πότε και πώς θα αποπληρώσει τον ΟΔΥΣΣΕΑ π.χ. πουλώντας το ακίνητο.

Και δικαίως κάποιοι θα αναρωτηθούν: Εγώ που δεν έχω δάνειο, ή που το αποπλήρωσα, γιατί να υποστηρίξω τον ΟΔΥΣΣΕΑ; Ουσιαστικά, δεν πριμοδοτεί τους μπαταχτσήδες;

Όλοι έχουν συμφέρον να νομοθετηθεί ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Αν το γειτονικό σπίτι ή κατάστημα βγει στο σφυρί από ένα ταμείο που το «σκοτώνει» όσο όσο, αυτομάτως συμπιέζεται και η αξία του δικού σου ακίνητου. Και, το χειρότερο, τα 70 δισ. που θα υφαρπάξουν τα αρπακτικά ταμεία, θα λείψουν από την ελληνική οικονομία συνολικά.

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό «μπαταχτσήδες», ο οποίος προσάπτεται εκ του πονηρού συλλήβδην σε όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια, δεν έχει λογική. Πριν από το 2011, μόνο το 3% των δανείων… κοκκίνιζε. Από το 2012 και μετά το ποσοστό απογειώθηκε στο 50%. Λόγω της κρίσης.