Ολυμπιακοί Αγώνες: Στην τελική ευθεία οι προκρίσεις

05/02/2021, 20:35
Ολυμπιακοί Αγώνες: Στην τελική ευθεία οι προκρίσεις

Με τους αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων να εμμένουν στη δέσμευσή τους να διοργανώσουν τους εφετινούς Αγώνες του Τόκιο παρά την πανδημία COVID-19, πολλά αθλήματα σύντομα θα επανεκκινήσουν τις προκριματικές σειρές τους.

Όπως ισχύει, το 61% των θέσεων ποσόστωσης αθλητών στους Αγώνες έχει ήδη διατεθεί στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, ενώ το 25% αναμένεται να έχει καθοριστεί έως τις 29 Ιουνίου. Το υπόλοιπο 14%, σε αθλήματα όπως κολύμβηση, τένις, μπάντμιντον και γκολφ, θα αποφασιστεί σύμφωνα με την κατάταξή τους, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) την περασμένη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, μόνο πέντε Ολυμπιακοί κλάδοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία προκρίσεων για το Τόκιο και πρόκειται για την ποδηλασία δρόμου και πίστας, την ιππασία, το χόκεϊ, το βόλεϊ και την αναρρίχηση.

Οι αθλητές του στίβου θα πρέπει μέχρι τις 29 Ιουνίου να έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους μέσω της κατάταξης της World Athletics, η οποία θα βασίζεται στο μέσο όρο των πέντε κορυφαίων αποτελεσμάτων ενός αθλητή, με τις επιδόσεις να σταθμίζονται ανάλογα με την κατάσταση του αγώνα.

Το τρίαθλο, ωστόσο, βρίσκεται σε αδράνεια επειδή οι βαθμολογίες έχουν παγώσει από τον Μάρτιο. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Τριάθλου ανακοίνωσε την Παρασκευή (5/2) ότι δεν θα επανεκκινήσει τους αγώνες πρόκρισης μέχρι την 1η Μαΐου και θα λάβει μια τελική απόφαση τον επόμενο μήνα.

Το μοντέρνο πεντάθλο έπρεπε να αντιμετωπίσει τις πολιτικές αναταραχές στη Λευκορωσία, εκτός από την πανδημία, με τους διοργανωτές του παγκόσμιου πρωταθλήματος, να αναγκάζονται να μετακινήσουν την εκδήλωση στις 7-13 Ιουνίου στο Κάιρο από το Μινσκ, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Η πάλη ελπίζει να διοργανώσει προκριματικά στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς κι ένα παγκόσμιο τουρνουά προκρίσεων τον Μάιο, ενώ οι διοργανώσεις πινγκ-πονγκ θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Στο χάντμπολ, οι δύο κορυφαίες ομάδες των τουρνουά σε Νορβηγία, Γαλλία και Γερμανία από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου θα συμπληρώσουν την κατηγορία των ανδρών, ενώ οι δύο καλύτερες γυναικείες ομάδες θα προκύψουν από διοργανώσεις στην Ισπανία, την Ουγγαρία και το Μαυροβούνιο (19-21 Μαρτίου).

Ο προκριματικός πλέι-οφ αγώνας ποδοσφαίρου γυναικών μεταξύ της Κίνας και της Νότιας Κορέας - το οποίο θα καθορίσει το τελευταίο εισιτήριο από την Ασία - ορίστηκε εκ νέου για τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας την τέταρτη φορά που οδηγήθηκε σε αναβολή.

Η καλλιτεχνική κολύμβηση που θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο τον Μάρτιο ως test event για τους Αγώνες έχει επίσης προωθηθεί για τον Μάιο εξαιτίας των νέων περιορισμών του κορονοϊού στην Ιαπωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ