Η ευρωπαϊκή Super League ανεβάζει τις μετοχές της Juventus και της Manchester United

19/04/2021, 18:51
Η ευρωπαϊκή Super League ανεβάζει τις μετοχές της Juventus και της Manchester United

Μεγάλα κέρδη καταγράφουν  οι μετοχές των Juventus Football Club S.p.A. και Manchester United Plc. στη συνεδρίαση της Δευτέρας μετά την ανακοίνωση των δύο ομάδων ότι σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο για μια νέα ευρωπαϊκή Super League.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι μετοχές της Juventus σημείωναν νωρίτερα άλμα 19% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ αυτή την ώρα κερδίζουν 16,5%. Οι μετοχές της United κερδίζουν 9,7% στα 17,75 δολάρια.

Η νέα διοργάνωση θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε σύγκριση με τα 2 δισ. ευρώ από το UEFA Champions League, σύμφωνα με τον Alberto Francese της Intesa Sanpaolo, αναφέρει το Bloomberg.

Οι ομάδες ενδεχομένως να ωφεληθούν και σε επίπεδο εσόδων από εισιτήρια, χορηγούς και προϊόντα, προσθέτει ο Francese, ο οποίος έδωσε σύσταση "add" στις μετοχές της Juventus που βρίσκονται "υπό εξέταση".

Ο πρόεδρος της Juventus, Andrea Agnelli και ο πρόεδρος της United, Joel Glazer αναμένεται να αναλάβουν αντιπρόεδροι στη νέα ομοσπονδία, με τον Florentino Perez της Ρεάλ Μαδρίτης, πρόεδρο. Με βάση το αρχικό σχέδιο, τα 15 ιδρυτικά μέλη θα μοιραστούν μια προκαταβολή ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Ακόμα και οι μετοχές ομάδων που δεν έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στη νέα διοργάνωση ενισχύθηκαν στον απόηχο του σχεδίου. Η γερμανική Borussia Dortmund GmbH & Co KGaA βρέθηκε να σημειώνει ράλι έως 12%, ενώ η ολλανδική AFC Ajax NV κερδίζει 1,9%.

Το σχέδιο είναι η αρχική ομάδα των 12 να έχει αργότερα 15 μέλη, ενώ άλλα πέντε θα προκρίνονται κάθε χρόνο."Η βασική συνέπεια είναι μια σηµαντική υποβάθµιση της αξίας των δικαιωμάτων για το UEFA Champions League το οποίο θα καταλήξει τελείως περιττό ή θα συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή κάποιων ή των περισσότερων από τα πιο σημαντικά και πλούσια κλαμπ", σχολιάζουν αναλυτές της Citigroup Inc. σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Ωστόσο, "με τόσο έντονες αντιδράσεις, και αυτό περιλαμβάνει και τους ίδιους τους οπαδούς των ομάδων, μια ελκυστική υπόθεση είναι ότι η προτεινόμενη Super League δεν θα ευδοκιμήσει", προσθέτουν.

Σημειώνεται ότι μαζί με την UEFA, τις αντιρρήσεις τους έχουν εκφράσει κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Enrico Letta.