Champions League όπως... Super Bowl

28/05/2021, 07:34
Champions League όπως... Super Bowl

Ένα Final-4 (και) για το ποδόσφαιρο, που έτσι θα μετασχημάτιζε για πάντα την τελική φάση του Champions League... 

Το γράφουν οι «New York Times», αναφέροντας ότι η UEFA σκέφτεται να εισαγάγει μια νέα μορφή για τους ημιτελικούς και τους τελικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να παιχτούν στο μέλλον σε έναν ενιαίο χώρο και εντός μιας εβδομάδας ο ένας από τον άλλο.

Έτσι θα γεννιόταν η «Εβδομάδα των Πρωταθλητών», ένα ολόκληρο επταήμερο γύρω από τις καταληκτικές αναμετρήσεις της διοργάνωσης, με συναυλίες, εκδηλώσεις και πολλά άλλα, τα οποία η UEFA ελπίζει ότι θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα τόσο για την πόλη υποδοχής όσο, κυρίως, για την ίδια.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν θα το συζητήσει αυτήν την εβδομάδα, αν και πολλοί εκπρόσωποί της διαβεβαιώνουν ότι η ιδέα λαμβάνεται υπόψη πολύ σοβαρά.

Το ποδόσφαιρο θα αναπαράγει έτσι το μοντέλο του μπάσκετ, όπου η μορφή του Final-4 έχει εισαχθεί εδώ και πολύ καιρό σε πολλά τουρνουά: ημιτελικοί την Παρασκευή και τελικός την Κυριακή, όπως συνέβη εδώ και αρκετό καιρό στην Ευρωλίγκα ή στο αμερικανικό πανεπιστημιακό πρωτάθλημα, καθώς και στα περισσότερα Εθνικά Κύπελλα στην Ευρώπη.

Στην περίπτωση του Champions League, ο χρόνος προφανώς θα ήταν μεγαλύτερος (μια εβδομάδα), αλλά θα συνεπαγόταν την επαναστατική κατάργηση των διπλών ημιτελικών αγώνων, που πλέον θα αντικατασταθούν από έναν αγώνα, όπως συμβαίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η UEFA δεν εμπνέεται μόνο από το μπάσκετ, αλλά κι από το αμερικανικό ποδόσφαιρο.

Η ιδέα είναι να γίνει το «Champions Week» ένα γεγονός συγκρίσιμο με το Super Bowl, ειδικά από την άποψη της συμμετοχής του κοινού πριν από τους αγώνες, και γενικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται του μεγάλου τελικού.

Οι αναλυτές πιστεύουν επίσης ότι το μεγαλύτερο κοινό γι΄ αυτόν τον τύπο αγώνων θα μπορούσε να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων που προκύπτει από τον ένα λιγότερο αγώνα (οι ρεβάνς των ημιτελικών).

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές πριν από το 2024, το έτος έναρξης του νέου Champions League.

Ωστόσο, η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων έχει ήδη βιώσει αγώνες ανάλογου τύπου, στη «φούσκα» της Λισαβόνας τον Αύγουστο του 2020, όπου από τους προημιτελικούς και μετά έπαιξαν σε νοκ-άουτ αγώνες ως τον τελικό, όλους στον ίδιο χώρο.