Τα ξημερώματα αρχίζουν οι τελικοί

06/07/2021, 09:02
Τα ξημερώματα αρχίζουν οι τελικοί

Μετά από μια από τις πιο περίεργες postseason, οι Τελικοί του ΝΒΑ είναι εδώ. Φοίνιξ Σανς και Μιλγουόκι Μπακς αναμετρώνται στους τελικούς έχοντας ξεπεράσει με το ίδιο σκορ (4-2) τα εμπόδια των Λος Άντζελες Κλίπερς και Ατλάντα Χοκς, αντίστοιχα. 

Το Φοίνιξ, που αναζητά το πρώτο του πρωτάθλημα, επιστρέφει στους τελικούς για πρώτη φορά μετά το 1993 ενώ η τελευταία φορά που οι Μπακς αγωνίστηκαν σε τελικό πρωταθλήματος ήταν το 1974, με το μοναδικό τους πρωτάθλημα να έρχεται το 1971.

Ως εκ τούτου, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, μια μεγάλη ξηρασία πρόκειται να λάβει τέλος μέσα στον Ιούλιο.
Υπάρχουν πολλά που «παίζονται» και σε προσωπικό επίπεδο. Ο Κρις Πολ θα περάσει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ όλων των εποχών, αλλά θα καταφέρει να κερδίσει και τον πολυπόθητο τίτλο που θα ενισχύσει την κληρονομιά του;

Από την πλευρά του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει μια ομάδα στο πρωτάθλημα, εφόσον είναι σε θέση να παίξει μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο.


ΜΕΓΑΛΗ ΞΗΡΑΣΙΑ
==============

Το 1968, το NBA επεκτάθηκε από 12 σε 14 ομάδες, και οι δύο νεοεισερχόμενες ομάδες ήταν οι Φοίνιξ Σανς και οι Μιλγουόκι Μπακς. Κανείς από τους δύο δεν είχε μεγάλη επιτυχία εκείνη τη σεζόν, κερδίζοντας 16 και 27 παιχνίδια αντίστοιχα. Και, στην πραγματικότητα, γενικότερα οι δύο ομάδες δεν είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία από τότε - τουλάχιστον όχι στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι Σανς έχουν καταφέρει να φτάσουν δύο φορές σε τελικούς πρωταθλήματος. Η πρώτη ήταν το 1976 και η δεύτερη το 1993 με τους «ήλιους» να χάνουν και στις δύο περιπτώσεις με 4-2 από τους Μπόστον Σέλτικς και Σικάγο Μπουλς αντίστοιχα. Είναι επίσης μια από τις 11 ομάδες χωρίς πρωτάθλημα και η παλαιότερη ομάδα σε αυτή τη λίστα.

Όσον αφορά στους Μπακς, έχουν επίσης δύο εμφανίσεις σε τελικούς πρωταθλήματος αλλά και έναν τίτλο. Αυτόν του 1971, όταν με τους Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και Όσκαρ Ρόμπερτσον στην σύνθεσή του διέλυσαν τους Μπόλτιμορ Μπούλετς με 4-0. Τα «ελάφια» επέστρεψαν στους τελικούς το 1974 αλλά ηττήθηκαν από τους Μπόστον Σέλτικς με 4-3.

Όπως και να εξελιχθούν οι φετινοί τελικοί, μια μεγάλη ξηρασία σε επίπεδο τίτλων θα τελειώσει αυτόν τον μήνα.


ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΡΙΣ ΠΟΛ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ;
=====================================

Εάν αρχίσει κάποιος να ονομάζει τους καλύτερους point guard όλων των εποχών, δεν θα αργήσει να φτάσει στον Κρις Πολ. Έχει 11 συμμετοχές σε παιχνίδια All-Star, 10 επιλογές σε ομάδα All-NBA και εννέα επιλογές σε All-Defensive Teams. Ήταν ο Rookie της Χρονιάς το 2006 και ηγήθηκε του πρωταθλήματος σε ασίστ τέσσερις φορές (2007/08, 2008/09, 2013/14, 2014/15) και σε κλεψίματα έξι φορές (2007/08, 2008/09, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14).

Είναι ένας από τους εξυπνότερους παίκτες που πάτησαν τα παρκέ, ένας ελίτ playmaker και ένας καταπληκτικός αμυντικός. Αν και κατά καιρούς είναι απρόθυμος σκόρερ, το σουτ του από μεσαία απόσταση παραμένει ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους σκοραρίσματος στο πρωτάθλημα. Ακόμα και σε ηλικία 36 ετών, είναι από τους λίγους παίκτες που μπορούν να αλλάξουν από μόνοι τους την κατεύθυνση ενός franchise.

Στην πρώτη του σεζόν με τους «ήλιους», ο Πολ έφτασε για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελικούς. Θα καταφέρει να πάρει και το πρώτο δαχτυλίδι της καριέρας του;


Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ, ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ
==============================================

Ο σούπερ σταρ και ηγέτης των Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμποπ είχε τραυματιστεί στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς, όταν σε φάση που προσπάθησε να μπλοκάρει ένα σουτ του σέντερ των «Γερακιών», Κλιντ Κάπελα, έπεσε άσχημα στο έδαφος αποκομίζοντας μια υπερέκταση στο αριστερό γόνατο. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, δεν πειράχτηκαν οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις, που θα σήμαινε ρήξη χιαστού.

Οι Μπακς δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη αν ο «Giannis» θα είναι έτοιμος για τους τελικούς με τον προπονητή του, Μάικ Μπουντενχόλζερ να τονίζει ότι η κατάσταση της υγείας του ελέγχεται μέρα με τη μέρα.
Δεν είναι ακόμα σαφές πότε ή πόσο θα μπορέσει να παίξει, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι ο Αντετοκούνμπο θα επιστρέψει σε κάποιο σημείο.

Πιθανότατα δεν θα αγωνιστεί στο 100 τοις εκατό. Ωστόσο, μόνο και μόνο η συμμετοχή του θα παρέχει σημαντική ώθηση στην ομάδα και θα αλλάξει τη δυναμική στο γήπεδο.

Ο 26χρονος παραμένει κυρίαρχος κατά τα φετινά playoffs όπου έχει μέσους όρους 28,2 πόντων, 12,7 ριμπάουντ και 5,2 ασίστ σουτάρωντας με 55,1%.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 11
============

Ο φόργουορντ των Μπακς, Μπόμπι Πόρτις και ο φόργουορντ των Σανς, Τζέι Κράουντερ έχουν σημειώσει τουλάχιστον 11 πόντους από επτά φορές στα φετινά playoffs. Το Μιλγουόκι και το Φοίνιξ έχουν συνολικό ρεκόρ 13-1 σε αυτά τα παιχνίδια με τη μοναδική ήττα να έρχεται στο Game 1 της ήττας των Μπακς από τους Χοκς όταν ο Πόρτις σημείωσε ακριβώς 11 πόντους.

Και, οι δύο ομάδες δεν κερδίζουν απλά όταν ο Πόρτις και ο Κράουντερ σημειώνουν τουλάχιστον 11 πόντους - κυριαρχούν! Ο μέσος όρος νίκης σε αυτά τα παιχνίδια ήταν 17,2 πόντοι.

Οπότε... τα μάτια στραμμένα στους φόργουορντ των δύο ομάδων!

Αναμετρήσεις κανονικής περιόδου:
================================

10/02/21

Μιλγουόκι-Φοίνιξ 124-125

19/04/21

Φοίνιξ-Μιλγουόκι 128-127 παρ. (κ.α. 116-116)


Εάν οι δύο αγώνες της κανονικής περιόδου αποτελούν οποιαδήποτε ένδειξη για το πώς θα εξελιχθούν οι φετινοί τελικοί του πρωταθλήματος, τότε οι Μπακς και οι Σανς πρόκειται να δώσουν στους απανταχού φιλάθλους της πορτοκαλί μπάλας μία από τις πιο συναρπαστικές σειρές πρωταθλήματος όλων των εποχών.

Το Φοίνιξ κέρδισε και τα δύο ματς της κανονικής περιόδου στον πόντο, συμπεριλαμβανομένου και ενός θρίλερ, που κρίθηκε στην παράταση τον Απρίλιο. Σίγουρα οι Μπακς δεν είχαν τον Τζρου Χόλιντεϊ στο πρώτο ματς τον Φεβρουάριο και τα rotations των ομάδων θα είναι διαφορετικά στους τελικούς. Ωστόσο και οι δύο ομάδες έπαιξαν με απίστευτη ένταση στους αγώνες της κανονικής σεζόν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψουμε ότι δεν θα το ξανακάνουν, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν το τι διακυβεύεται.

Το πρόγραμμα των τελικών
========================
Game 1 : Φοίνιξ - Μιλγουόκι 7/7 04:00
Game 2 : Φοίνιξ - Μιλγουόκι 9/7 04:00
Game 3 : Μιλγουόκι - Φοίνιξ 12/7 03:00
Game 4 : Μιλγουόκι - Φοίνιξ 15/7 04:00
Game 5*: Φοίνιξ - Μιλγουόκι 18/7 04:00
Game 6*: Μιλγουόκι - Φοίνιξ 21/7 04:00
Game 7*: Φοίνιξ - Μιλγουόκι 23/7 04:00

* Εάν χρειαστεί


Πως έφτασαν εδώ:
================

Φοίνιξ Σανς
-----------

Πρώτος γύρος : 4-2 τους Λος Άντζελες Λέικερς
Δεύτερος γύρος: 4-0 τους Ντένβερ Νάγκετς
Τελικοί Δύσης : 4-2 τους Λος Άντζελες Κλίπερς


Μιλγουόκι Μπακς
---------------

Πρώτος γύρος : 4-0 τους Μαϊάμι Χιτ
Δεύτερος γύρος : 4-3 τους Μπρούκλιν Νετς
Τελικοί Ανατολής: 4-2 τους Ατλάντα Χοκς

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ