Στα γήπεδα του κόσμου το 2021

27/12/2021, 10:14
Στα γήπεδα του κόσμου το 2021

Ήταν η χρονιά του Euro 2020, το οποίο η πανδημία Covid-19 μετέθεσε για το 2021.

Το πανηγύρισε η Ιταλία στο Γουέμπλεϊ, νικώντας στα πέναλτι στον τελικό την Αγγλία. Τα ίδια βήματα (διοργάνωσης και ...μεταφοράς) ακολούθησε και το Copa America στη Βραζιλία, το οποίο κατέκτησε ξανά η Αργεντινή, για πρώτη φορά μετά το 1993.

To UEFA Nations League είχε -μετά την Πορτογαλία το 2019- και δεύτερη νικήτρια, αυτή τη φορά την Γαλλία στα γήπεδα της Ιταλίας, ο Λιονέλ Μέσι πάτησε ξανά, για έβδομη φορά, την κορυφή του κόσμου κατακτώντας τη «Χρυσή Μπάλα», η Τσέλσι πανηγύρισε το Champions League, η Βιγιαρεάλ το Europa League, ενώ ξεκίνησε τη... διαδρομή της η τρίτη διοργάνωση συλλόγων της UEFA, το Europa Conference League. Αφήνοντας-προς το παρόν- πίσω το αποτυχημένο εγχείρημα της δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League, από 12 από τους πιο ισχυρούς συλλόγους, στο οποίο εξακολουθούν πιστοί μόλις τρεις (Ρεάλ Μαδρίτης, Mπαρτσελόνα, Γιουβέντους). Ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα στις 18 Απριλίου και μόνο δύο ημέρες αργότερα, το πρότζεκτ άρχισε να διαλύεται.

Παγκόσμιο σοκ σε... απευθείας μετάδοση προκάλεσε ο Κρίστιαν Έρικσεν, όταν κατέρρευσε (43΄) στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Φινλανδία (0-1) για το Euro 2020. Το δικό του «αντίο» στο ποδόσφαιρο ανακοίνωσε (15/12) ο Σέρχιο Αγουέρο, ο οποίος ένιωσε έντονη αδιαθεσία και πόνους στο στήθος στο αγώνα με την Αλαβές (30/10), με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με καρδιακές αρρυθμίες που οδηγούν στην αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο. Ανησυχία και για την κατάρρευση του Αντάμα Τραορέ (Σερίφ) στον αγώνα με την Ρεάλ Μαδρίτης στην Τίρασπολ.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι, καθώς οι οπαδοί του ποδοσφαίρου επέστρεφαν στα γήπεδα το 2021, μετά το "lockdown" του προηγούμενου έτους, υπήρχε μια απόχρωση που κυριαρχούσε. Συντριπτικά, το ποδόσφαιρο το 2021 ήταν η χρονιά των «μπλε». Από τους «ατζούρι» της Ιταλίας που αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, στην Αργεντινή που κατέκτησε το Copa America και τους "Les Bleus" της Γαλλίας, οι οποίοι πανηγύρισαν το Nations League της UEFA. Αλλά και στους συλλόγους η Τσέλσι σήκωσε το τρόπαιο του Champions League, στην Premier League οι "Sky Blues" της Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησαν τον τρίτο τίτλο τους σε τέσσερα χρόνια υπό τον Πεπ Γκουαρντιόλα και στη Serie A οι «νερατζούρι» της Ίντερ έβαλαν τέλος στο σερί εννέα πρωταθλημάτων της Γιουβέντους.

Δεν ήταν όλα μπλε φυσικά, η Ατλέτικο Μαδρίτης κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο LaLiga σε επτά χρόνια και, πιο προβλέψιμα, η Μπάγερν πήρε το ένατο διαδοχικό «στέμμα» της Bundesliga.

Η Μπαρτσελόνα όχι μόνο έχασε τον Μέσι που μετά από 21 χρόνια έβγαλε τη φανέλα των «μπλαουγκράνα» για να φορέσει εκείνη της Παρί Σεν Ζερμέν το καλοκαίρι, αλλά τα οικονομικά προβλήματά της αντικατοπτρίστηκαν στο γήπεδο, όταν απέτυχε να προκριθεί από τη φάση των ομίλων του Champions League για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια.
Στα απρόοπτα η επανάληψη της κλήρωσης για την φάση των «16» του Champions League, λόγω τεχνικού λάθους της UEFA, ενώ από το καλοκαίρι στα Κύπελλα Ευρώπης δεν ισχύει πλέον ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ.

Απελή... σχίσματος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αιτία... «πολέμου» η πρόταση της FIFA για διεξαγωγή Μουντάλ κάθε δύο χρόνια, η οποία βρίσκει αντίθετη UEFA και CONMEBOL, με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να απειλεί ακόμη και με αποχώρηση.

Ο προβληματισμός εξακολουθεί για τα φαινόμενα ρατσισμού στα γήπεδα, θετική η αντίδραση με το... γονάτισμα στα στάδια που φιλοξένησαν αγώνες του Euro 2020, αλλά σίγουρα ελπίδα δημιούργησε η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα που είχαν «κλείσει» λόγω Covid-19, κάτι που πάντως συνέβη ξανά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» και την αύξηση κρουσμάτων σε χώρες της Ευρώπης και μεταξύ των ομάδων, που οδήγησε σε αρκετές αναβολές αγώνων, εντός και εκτός συνόρων, και νέες εικόνες από άδειες εξέδρες.

Ήταν όμως και η χρονιά που το ποδόσφαιρο «αποχαιρέτησε» δικούς του ανθρώπους, ανάμεσά τους οι Γκερντ Μίλερ, Τζίμι Γκριβς, Ρέι Κένεντι, Λεοπόλδο Λούκε, Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΙΚΣΕΝ ΣΤΟΝ ΑΓΟΥΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΑΟΡΕ
Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο σε... απευθείας μετάδοση, όταν ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε (43΄) στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Φινλανδία (0-1) για το Euro 2020. Πρώτος ο συμπαίκτης του, Σίμον Κιάερ, έτρεξε να τον βοηθήσει, οι αδελφοί Μόρτεν και Αντρές Μπέσεν ήταν εκείνοι που πολέμησαν δίπλα-δίπλα, αυτοί που κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή και να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του εντός αγωνιστικού χώρου.

Η καρδιά του χτύπησε ξανά με τη χρήση απινιδωτή, ενώ στο νοσοκομείο του τοποθετήθηκε απινιδωτής, με τον οποίο όμως δεν επιτρέπεται να αγωνιστεί στην Ιταλία. Τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου ο 29χρονος Δανός μέσος άρχισε να προπονείται στο γήπεδο της Οντένσε -ομάδα των νεανικών του χρόνων- στην Δανία, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου του με την Ίντερ.
Δυσάρεστη εξέλιξη για τον Σέρχιο Αγουέρο, που εγκατέλειψε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπως ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου. Στις 30 Οκτωβρίου και στη διάρκεια του αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Αλαβές, ο 33χρονος Αργεντινός διεθνής επιθετικός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και πόνους στο στήθος, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου οι εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, έδειξαν ότι έχει καρδιακή αρρυθμία. Οι εξετάσεις και τα stress test, στα οποία υποβλήθηκε το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να δείχνουν ότι η παθολογία του είναι ασυμβίβαστη με την πρακτική του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

«Αποφάσισα να αφήσω το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η υγεία μου έρχεται πρώτη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο «Καμπ Νου». Έπαιξε σε τέσσερις συλλόγους (Ιντεπεντιέντε, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Μπαρτσελόνα) σημειώνοντας 385 γκολ σε 684 ματς, ενώ με την εθνική Αργεντινής είχε 101 συμεμτοχές και 42 γκολ.
Ο 26χρονος επιθετικός της Σέριφ Τιράσπολ από το Μάλι, Ανταμά Τραορέ, κατέρρευσε στο 79ο λεπτό του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης (0-3) στους ομίλους του Champions League (24 Νοεμβρίου), πιάνοντας το στήθος του, αλλά χωρίς να χάσει τις αισθήσεις του. Έγινε αλλαγή και αποχώρησε υποβασταζόμενος για τα αποδυτήρια.

Η «ΓΕΝΝΗΣΗ», Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ Η...ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΩΝ «3» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ SUPER LEAGUE
Τα μεσάνυχτα της Κυριακής 18 Απριλίου, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο δοκίμασε ισχυρό σοκ από την είδηση της δημιουργίας μιας νέας ευρωπαϊκής Super League, (ESL)από 12 από τους πιο ισχυρούς συλλόγους: Ρεάλ Μαδρίτης, Mπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ.
Το πλάνο τους προέβλεπε τη δημιουργία ενός τουρνουά με μόνιμη εγγυημένη θέση για 15 ελίτ ομάδες από την ήπειρό μας, μαζί με πέντε «προσκεκλημένους» κάθε χρόνο, σε μια de facto αντικατάσταση του τρέχοντος Champions League, το οποίο είναι προσβάσιμο με βάση τα ετήσια αποτελέσματα των εθνικών πρωταθλημάτων.
Σε αντίθεση με ένα από τα θεμέλια που έκαναν το ποδόσφαιρο υπέροχο σε όλη την ιστορία του: την πιθανότητα του «μικρού» να νικήσει τον «μεγάλο».

Υπό την προεδρία του Φλορεντίνο Πέρεθ, στρατηγικού οραματιστή και κύριου υποστηρικτή της ιδέας, η ευρωπαϊκή Super League φαίνεται να αποτελεί το πολυτελές παιχνίδι μιας μικρής ομάδας ολιγαρχών, τραπεζιτών, σεΐχηδων, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από μέρη με λίγη παράδοση στο ποδόσφαιρο.
Μόνο δύο ημέρες αργότερα, την Τρίτη 20 Απριλίου, το πρότζεκτ άρχισε να διαλύεται. Η κατάρρευση ξεκίνησε με την αποχώρηση των έξι αγγλικών συλλόγων, ακολούθησαν εκείνες των Ιντερ, Ατλέτικο Μαδρίτης καιΜίλαν , αφήνοντας μόλις τρία από τα 12 ιδρυτικά μέλη «πιστά» στο έργο, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους.Ο πόλεμνος είχε. Την Τρίτη 20 Απριλίου, ανακοινώθηκαν προσωρινά μέτρα Δικαστηρίου της Μαδρίτης για την απαγόρευση σε FIFA, UEFA, ομοσπονδίες και πρωταθλήματα από το να εμποδίζουν τη Super League
Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League είχαν συμφωνήσει, σύμφωνα με το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel», με αντάλλαγμα μια αρχική «επιδότηση» 3,525 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα έσοδα από την τηλεόραση υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η μεγάλη οικονομική «τούρτα» θα ξεπερνούσε τα 7 δισ. ανά σεζόν.

Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων JP Morgan είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι ένας από τους χρηματοδότες.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ESL: Η ESL γνώρισε την παγκόσμια κατακραυγή. Κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κορυφαίες ενώσεις του ποδοσφαίρου (FIFA, UEFA), ομοσπονδίες, πρωταθλήματα, φίλαθλοι, προπονητές και παίκτες, αλλά και τα ΜΜΕ, σε μία άτυπη συμμαχία απέναντι στους «12» και την δημιουργία της European Super League.
Η αντίδραση, αναμενόμενη και μεγάλη, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής.
Πρώτοι απ΄όλους οι Βρετανοί, που είχαν άλλωστε και τις περισσότερες ομάδες.
«Εξετάζουμε μια σειρά επιλογών ... Θέλουμε να εξετάσουμε απολύτως όλα όσα μπορούμε να κάνουμε, σε συνεργασία με τις ποδοσφαιρικές αρχές, για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα προχωρήσει με τον τρόπο που προτείνεται αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο twitter χαρακτήρισε «λάθος» το εγχείρημα, τονίζοντας ότι «οι φίλαθλοι δεν θα το αποδεχθούν».

Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, η ισπανική κυβέρνηση και υψηλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους ο Ελληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπουργοί, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, αλλά και ο Βρετανός πρίγκιπας Γουίλιαμ, πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, όλοι τους εξέφρασαν δυσαρέσκεια, αντίθεση, αλλά και αποφασιστικότητα να σταματήσουν το νέο εγχείρημα.
Σήμα κινδύνου και από τον Τόμας Μπαχ μιλώντας στο συνέδριο της UEFA, ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ υπογράμμισε την αξία της αλληλεγγύης στον αθλητισμό, σε μια καλυμμένη αναφορά στην νέα ευρωπαϊκή Super League.

«Η αλληλεγγύη θα είναι απαραίτητη για να μπορέσει το αθλητικό κίνημα να αναδυθεί από την πανδημική κρίση. Τον τελευταίο καιρό αυτή η αξία έχει τεθεί σε κίνδυνο. Τα προσωπικά συμφέροντα έχουν πάρει την πρωτοβουλία και αυτό θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα αθλητισμού» είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, στο Μοντρέ της Ελβετίας.

«Η ίδια η ύπαρξη του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου απειλείται. Αμφισβητείται από μια καθαρά κερδοσκοπική προσέγγιση που αγνοεί τις κοινωνικές αξίες του αθλητισμού και τις πραγματικές ανάγκες στον κόσμο μετά τον κορονοϊό. Αυτό το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο απειλείται, επειδή η κοινωνική αποστολή του αθλητισμού χάνει έδαφος στους καθαρά προσανατολισμένους στο κέρδος στόχους των επενδυτών» πρόσθεσε.
«Σε αυτό το πολωτικό περιβάλλον, το στενό προσωπικό συμφέρον και ο εγωισμός κερδίζουν έδαφος πάνω από την αλληλεγγύη, τις κοινές αξίες και τους κοινούς κανόνες. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη. Αυτό το μάθημα ισχύει για όλους. Ισχύει επίσης για αθλητικούς οργανισμούς. Εάν όλα εξεταστούν από επιχειρηματική σκοπιά, τότε η κοινωνική αποστολή του αθλητισμού χάνεται» συμπλήρωσε.
Την καταδίκη της εuρωπαϊκής Super League συμφώνησαν, με κοινή δήλωσή τους, οι 55 ομοσπονδίες-μέλη, στο 45ο Τακτικό Συνέδριο της UEFA που πραγματοποιήθηκε στο Μοντρέ της Ελβετίας.
«Οι 55 ομοσπονδίες-μέλη και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της UEFA καταδικάζουν τη διακήρυξη της λεγόμενης «Super League». Το συνέδριο της UEFA επιμένει ότι η κλειστή «Super League» έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος: ενωτικός, ανοιχτός, υποστηρικτικός και βασισμένος στις αθλητικές αξίες», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η UEFA:Το Σεπτέμβριο (27/9) η UEFA ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την πειθαρχική δίωξη εναντίον των ομάδων που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή Super League (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους), μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Μαδρίτης ότι δεν πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις.
Η UEFA είχε ξεκινήσει έρευνα εναντίον των τριών συλλόγων, αλλά τον Ιούνιο ανέστειλε τη διαδικασία, αφού ειδοποιήθηκε από τις ελβετικές αρχές για δικαστική απόφαση του δικαστηρίου στη Μαδρίτη.
Τον Μάιο, οι εννέα από τις 12 ιδρυτικές ομάδες συμφώνησαν να πληρώσουν συνολικά 25,7 εκατομμύρια ευρώ στην UEFA ως «χειρονομία καλής θέλησης».
Ωστόσο, τελικά η UEFA έκανε γνωστό ότι «ενόψει των εκκρεμών δικαστικών διαδικασιών στη Μαδρίτη και για την αποφυγή τυχόν περιττών επιπλοκών ... η UEFA δεν θα ζητήσει την πληρωμή οποιουδήποτε από τα συγκεκριμένα ποσά.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ