Τα σπορ στον κόσμο το 2021

30/12/2021, 10:15
Τα σπορ στον κόσμο το 2021

Το 2021 είναι η χρονιά που η Σιμόν Μπάιλς μας δίδαξε ότι είναι εντάξει να μην είμαστε καλά. Και μαζί της η Ναόμι Οσάκα.

Οι δύο «εύθραυστες βασίλισσες». Η Μπάιλς με τα ρεκόρ της, τα μετάλλια και τις ανατροπές, η Οσάκα με τους 4 τίτλους σε τουρνουά γκραν σλαμ.

Και οι δύο ακτιβίστριες για το κίνημα "Black Lives Matter", δείχνουν να βιώνουν παράλληλες ζωές μεταξύ του γηπέδου και των δρόμων. «Χαμογέλα! Είσαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έγραφε σε μία ταμπέλα κολλημένη στην πόρτα του δωματίου της, λες και ένα πολυαναμενόμενο ραντεβού δεν ήταν πλέον πηγή ευτυχίας.

Η Ναόμι Οσάκα, Νο 2 στον κόσμο, η οποία είχε την τιμή να είναι η τελευταία λαμπαδηδρόμος και να ανάψει τον Ολυμπιακό Βωμό στην τελετή έναρξης των Αγώνων του Τόκιο, έχει ήδη αποχωρήσει από τη σκηνή. Η Ναόμι Οσάκα αποκάλυψε ότι υπέφερε από κατάθλιψη από το US Open του 2018 και πάλεψε πολύ για να ζήσει με όλα αυτά.

Φορούσε ακουστικά, με τα οποία έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο ακόμη και αυτές τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανείς στις κερκίδες.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Οδυνηρές αποκαλύψεις κακοποίησης και ανάρμοστης συμπεριφοράς συγκλόνισαν τον κόσμο του αθλητισμού το 2021, καθώς αθλητές από όλα τα επίπεδα αγώνων σε όλο τον κόσμο ζήτησαν μεγαλύτερη ευθύνη από τους προπονητές και τα διοικητικά όργανα που τους επιβλέπουν.

Σε όλο τον κόσμο, οι αθλητές απαιτούσαν δράση. «Πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να έχουμε τραύματα και ψυχικές πληγές» έγραψαν πολλές παίκτριες της Βενεζουέλας σε ανοιχτή επιστολή, κατηγορώντας τον πρώην προπονητή της εθνικής ομάδας, Κένεθ Ζσερεμέτα, για κακοποίηση και παρενόχληση.
Οι προπονητές της γυναικείας ομάδας της ελβετικής ομοσπονδίας γυμναστικής παραιτήθηκαν μαζικά τον Σεπτέμβριο, αφού η έρευνα επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς αθλητών για ψυχολογική κακοποίηση.

Η Football Australia δημιούργησε έναν ανεξάρτητο φορέα καταγγελιών τον Οκτώβριο, μετά την καταγγελία της Λίζα ντε Βάνα ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης κατά τη διάρκεια της καριέρας της.
Εβδομάδες μετά την προώθηση μιας νέας συζήτησης σχετικά με την ψυχική υγεία των αθλητών στους Αγώνες του Τόκιο, η Αμερικανίδα γυμνάστρια, Σιμόν Μπάιλς, εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ζητώντας την καταδίκη της ομοσπονδίας γυμναστικής των ΗΠΑ, της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ και του FBI για αδράνεια στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης από τον Λάρι Νάσαρ.

«Κατηγορώ τον Λάρι Νάσαρ και κατηγορώ επίσης ένα ολόκληρο σύστημα που επέτρεψε να διαπράξει την κακοποίησή του» είπε η Μπάιλς. Τα θύματα του πρώην γιατρού γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ, κατέληξαν σε συμβιβασμό 380 εκατομμυρίων δολαρίων με την ομοσπονδία γυμναστικής των ΗΠΑ, την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και τους ασφαλιστές τους, μετά από πενταετή δικαστική μάχη, όπως ανέφερε η "Wall Street Journal".

Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ απέκλεισαν οριστικά τον φημισμένο προπονητή του στίβου, Αλμπέρτο Σαλαζάρ, με την κατηγορία σεξουαλικής και συναισθηματικής κακοποίησης, αφού η Αμερικανίδα δρομέας μεσαίων αποστάσεων, Μέρι Κέιν, το 2019 κατηγόρησε τον πρώην προπονητή της για συναισθηματική και σωματική κακοποίηση. Τον Οκτώβριο του 2019, ο Σαλαζάρ τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα, για συμμετοχή του σε κύκλωμα χορήγησης απαγορευμένων ουσιών στους αθλητές του. Ο Σαλαζάρ, ο οποίος είχε συνεργασθεί -μεταξύ άλλων- και με τον Βρετανό Ολυμπιονίκη, Μο Φάρα, κατηγορήθηκε πως με την οικονομική βοήθεια πολυεθνικής αθλητικών ειδών (Nike) -το γνωστό "Oregon project"- είχε αναπτύξει ένα δίκτυο χορήγησης απαγορευμένων ουσιών (σ.σ. κυρίως τεστοστερόνης) σε αθλητές, ώστε να κατακτούν μετάλλια σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του στίβου.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΜΕ ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ ΚΑΙ... ΙΣΟΤΗΤΑ
Η φετινή ποδηλατική σεζόν είδε την αναβίωση των "vintage" αγώνων, με επικεφαλής τον Σλοβένο πρωταθλητή του Tour de France (σ.σ. του Γύρου της Γαλλίας), Ταντέι Πογκάτσαρ, ενώ το άθλημα έκανε μερικά σημαντικά βήματα προς την ισότητα των φύλων. Ήταν ο δεύτερος συνεχής τίτλος του 23χρονου Σλοβένου και του χάρισε το παρατσούκλι "Baby Cannibal" από τον πέντε φορές νικητή του Tour, Έντι Μερξ.

«Τον βλέπω ως τον νέο Κανίβαλο» είπε ο Μερξ, ο οποίος κέρδισε αυτό το παρατσούκλι λόγω της ακόρεστης όρεξής του για νίκη, επικρατώντας στο πρώτο Tour του το 1969, σε ηλικία 24 ετών.
Το Tour αμαυρώθηκε από μια θεαματική σύγκρουση στο εναρκτήριο ετάπ, η οποία προκλήθηκε από μια γυναίκα θεατή που κρατούσε μια χάρτινη αυτοσχέδια «πινακίδα» στην άκρη του δρόμου. Αργότερα της επιβλήθηκε πρόστιμο 1.200 ευρώ από γαλλικό δικαστήριο.

Ο Ολλανδός Ματιέ Φαν ντερ Πόελ ήταν το συντριπτικό φαβορί για τον τίτλο της ορεινής ποδηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά οι ελπίδες του «τσακίστηκαν» σε ένα ατύχημα.
Στο Τόκιο, η Βρετανία ήταν στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων στην ποδηλασία πίστας, μήνες αφότου ο πρώην γιατρός της Team Sky και της βρετανικής ομοσπονδίας ποδηλασίας, Ρίτσαρντ Φρίμαν, κρίθηκε ένοχος ότι παρείχε απαγορευμένη τεστοστερόνη το 2011. Ωστόσο, η παράσταση ήταν αλλού στο Τόκιο.

Η Άνα Κιζενχόφερ προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην Ιστορία της ποδηλασίας δρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων με μια τολμηρή νίκη. Η αθλήτρια της Αυστρίας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, αφού κάλυψε τα 137 χλμ. της απόστασης σε 3:52:45, μπροστά από τις Ανεμίκ φαν Φλέουτεν (Ολλανδία) και Ελίζα Λόνγκο Μποργκίνι (Ιταλία).

Οι γυναίκες ήταν στο προσκήνιο αυτή τη σεζόν, με την παρουσίαση της διαδρομής του πρώτου γυναικείου Tour de France από το 1989 τον Οκτώβριο. Θα ξεκινήσει το επόμενο έτος από το Παρίσι και θα τελειώσει οκτώ ημέρες αργότερα στο τέλος μιας διαδρομής οκτώ ετάπ στην ανατολική Γαλλία. Τα... αποκαλυπτήρια έγιναν μερικές εβδομάδες μετά τον πρώτο γυναικείο αγώνα Paris-Roubaix στην ιστορία, στον οποίο πρώτευσε η Βρετανίδα Λίζι Ντέιγκναν.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου στο Βέλγιο, σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμος βγήκε στους δρόμους της Φλάνδρας για να δει τον αγώνα. Εκκίνηση από την Αμβέρσα, κατάληξη το Λέουβεν, σε μια ιστορική διαδρομή 268,3 χλμ., χωρισμένα σε τρία μέρη, με 2.562 μέτρα υψομετρική διαφορά και τον Γάλλο Ζουλιάν Αλαφιλίπ να θριαμβεύει σε 5 ώρες 56:34. Συμμετείχε και ο 31χρονος Έλληνας πρωταθλητής, Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, ο οποίος ήταν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά δεν μπόρεσε να τερματίσει.
Η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) ανακοίνωσε επίσης ότι γυναίκες και άνδρες θα συμμετάσχουν την επόμενη χρονιά στα αγωνίσματα χρονομέτρησης του παγκόσμιου πρωταθλήματος στην ίδια διαδρομή και στην ίδια απόσταση για πρώτη φορά.

Η ΚΙΝΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ
H Kίνα κατέκτησε την πρώτη θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με τους Κινέζους και τις Κινέζες να κατακτούν 207 μετάλλια, εκ των οποίων 96 χρυσά, 60 αργυρά και 51 χάλκινα. Ακολούθησαν η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, με 124 (41-38-45) και 104 μετάλλια (37-36-31), αντίστοιχα.

Η Ελλάδα κατέκτησε 11 μετάλλια, ένα χρυσό, τρία ασημένια και επτά χάλκινα μετάλλια.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ