Τέρνα : Αποζημιώσεις έως $100-$150

23/02/2021, 09:30
Τέρνα : Αποζημιώσεις έως $100-$150

Διαφορετικά σενάρια για την τύχη των τριών Αιολικών Πάρκων της Τέρνα Ενεργειακή στις ΗΠΑ εξέτασε η Axia Ventures σε έκθεση της στις 22 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, υπάρχουν οι εκδοχές της ολικής ή μερικής αποδοχής των λόγων ανωτέρας βίας, οι αποζημιώσεις έως 100-150 εκατ. δολαρίων ή ακόμα και αναδιάρθρωση υποχρεώσεων.

Η έκθεση επισημαίνει ότι, η Τέρνα εξέδωσε προειδοποίηση κερδών την περασμένη Παρασκευή ενω η διοίκηση σε ειδική τηλεδιάσκεψη ανέλυσε σε αναλυτές την σειρά μέτρων που εξετάζει για την βέλτιστη διαχείριση σε οποιαδήποτε οικονομική επίπτωση εγερθεί, συμπεριλαμβανομένων και των λόγων ανωτέρας βίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Axia “και τα τρία Αιολικά Πάρκα λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών ήταν λειτουργικά περιορισμένα και ανίκανα να προμηθεύσουν ρεύμα, αντιμετωπίζοντας δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η εταιρεία στην προσπάθεια της να εκπληρώσει τις προπωλήσεις- σχετιζόμενες με συμβόλαια – τις είχε ήδη ολοκληρώσει, όπως οι περισσότεροι παραγωγοί, έτσι ίσως αναγκαστεί να αγοράσει ενέργεια σε υψηλές τιμές, που έφθασαν τα 9000 δολάρια , ανά μεγαβατώρα” (σ.σ βάσει της σύμβασης είναι υποχρεωμένη να παρέχει ενέργεια).

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο της Axia οι επιπτώσεις θα ανέλθούν σε 100 – 150 εκατ. δολάρια για την Τέρνα Ενεργειακή ( USA ) - δηλαδή όχι πάνω απο 90 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη. Το ποσό αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Axia, καθώς η ετήσια παραγωγή των τριών πάρκων είναι 2 Terra Wh (ή 3000 Μwh ημερησίως για το πρώτο τρίμηνο).

Επιπλέον, οι τιμές της χονδρικής αγοράς ρεύματος – στις οποίες βάσει της σύμβασης θα υποχρεωθεί να αγοράσει η Τέρνα - εκτοξεύθηκαν στις 9000 δολάρια ανά μεγαβατώρα εξαιτίας της υψηλής ζήτησης και σοβαρών διαταραχών στην προσφορά (έναντι 30-40 δολαρίων υπο κανονικές συνθήκες).

Οι λόγοι ανωτέρας βίας - Force majeure

Η εταιρεία, εξετάζει σύμφωνα με την Axia, όλα τα μέτρα για να διαχειριστεί την κατάσταση συμπεριλαμβανομένου, και του μέτρου της επίκλησης των λόγων “ανωτέρας βιας” ( Force majeure ). H τελική απόφαση θα κριθεί απο τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης, με την καλύτερη πρόβλεψη η απόφαση να έχει εκδοθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Η Axia, σημειώνει ότι υπάρχει πολύ μικρή ορατότητα για το αποτέλεσμα που μπορεί να ποικίλλει απο καμία επίπτωση ( δηλαδή πλήρη αποδοχή των λόγων ανωτέρας βίας ) μέχρι σε μερική επίπτωση, δηλαδή αποζημίωση για ένα μέρος των χαμένων ποσοτήτων ρεύματος ή και ολική αποζημίωση για τις χαμένες ποσότητες.

Η Tέρνα έχει επενδύσει 130 εκατ. δολάρια για να εξαγοράσει και να αναπτύξει τα τρία πάρκα το 2018-2020. Τα projects φέρουν επίσης non – recourse liabilities ( σ. σ δηλαδή υποχρεώσεων που δεν έχουν αναγωγή στην μητρική Τέρνα ) ύψους 300 εκατ. δολαρίων και 160 εκατ. δανειακής χρηματοδότησης. Τα μετρητά της εταιρείας ανέρχονται σε 10 εκατ. δολάρια.

Υπολογίζοντας αυτά, αναφέρει η Axia, κι αν εγερθεί οποιαδήποτε αποζημίωση, τότε θα χρειαστούν πρόσθετα μετρητά. Σ αυτή την περίπτωση, αναφέρει ο αναλυτής, πως θα χρειαστεί αναδιάρθρωση των τριων Πάρκων σε επίπεδο οχήματος Spv, η οποία θα “ξεκλειδώσει” πρόσθετη ρευστότητα 50 εκατ. δολαρίων. Τελικώς, όπως προσθέτει η Axia, υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις στους όρους των υποχρεώσεων ( tax equity liabilities ), αλλά και στην χρηματοδότηση των πάρκων.

H Αxia θεωρεί ότι, η δίοικηση της Τέρνα θα εξετάσει την αναδιάρθρωση των projects προκειμένου να προχωρήσει σε πληρωμές αποζημίωσης, υποθέτωντας ότι, η διαθέσιμη ρευστότητα είναι επαρκής – και αυτη είναι η περίπτωση όπου η ανωτέρ βία γίνει αποδεκτή μερικώς απο τα δικαστήρια. Σ αυτό το σενάριο η εταιρεία συνεχίζει να κατέχει και να λειτουργεί την Αμερικανική θυγατρική χωρίς να την ενισχύσει με κεφάλαια, μολονότι οι αποδόσεις θα μειωθούν, με την κεφαλαιοποίηση να έχει επίδραση 0,50 ευρώ ανά μετοχή.

Κάτω απο ένα σενάριο, όπου η αποζημίωση ξεπερνά την διαθέσιμη ρευστότητα των projects, η Axia θεωρεί απίθανο η μητρική εταιρεία να ενισχύσει με φρέσκα κεφάλαια ( παρόλο που υπάρχει ρευστότητα ) καθώς οι δυνητικές αποδόσεις θα επηρεαστούν σημαντικά. Σ αυτή την περίπτωση, η Τέρνα θα αποχωρήσει απο τα Πάρκα αφήνοντας 55 εκατ. ευρω απο τα ετήσια λειτουργικά κέρδη, αλλά επίσης θα μετακινήσει 460 εκατ. ευρώ χρέους ή υποχρεώσεων σαν το χρέος, απο τον ισολογισμό, διαγράφοντας επενδεδυμένα κεφάλαια 130 εκατ. δολαρίων. Η επίδραση στην κεφαλαιοποίηση θα είναι 2 ευρώ ανά μετοχή.

Η Axia, πάντως, θεωρεί ότι, ακόμα κι αν αφαιρεθεί η δυναμικότητα ισχύος στις ΗΠΑ, τα λειτουργικά κέρδη Εbidta του 2023 θα είναι 273 εκατ. ευρώ, με το υποκείμενο καθαρό χρέος στο 1 δις. ευρώ. Σ αυτά τα μεγέθη, η μετοχή της θα διαπραγματεύεται 9,3 φορές τον Δείκτη Ev/ebidta, όταν ο κλάδος έχει Δείκτη 11. Tέλος, η Axia, σημειώνει η μερισματική δυνατότητα της Τέρνα δεν θα επηρεαστεί, ενω η πτώση της κεφαλαιοποίησης κατά 240 εκατ. ευρώ σημαίνει ότι, η αγορά έχει ήδη κάνει discount τις επιπτώσεις του χειρότερου σεναρίου.