Aρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις πάνω από €10 εκατ.;

28/09/2021, 10:38
Aρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις πάνω από €10 εκατ.;

Την επιβολή αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις πάνω από 10 εκατ. ευρώ σχεδιάζουν στην Eurobank, μεταφέροντας το μοντέλο των αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζουν στην Κύπρο.

Ο λόγος είναι η συνεχής αύξηση των καταθέσεων – τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 1,5 δις. ευρώ – ανεβάζει το κόστος των τραπεζών καθώς υποχρεώνονται να καταθέτουν στην EKT την υπερβάλλουσα ρευστότητα, δηλαδή τις καταθέσεις που δεν γίνονται δάνεια.

Και αυτές οι καταθέσεις στην ΕΚΤ, λαμβάνουν επιτόκιο -0,50%. Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζουν και στις υπόλοιπες τράπεζες, αν και ακόμα τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Βεβαίως υπάρχουν και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – τα οποία υποτίθεται ότι πρέπει να ξεκινήσουν.

Οι καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος διαμορφώθηκαν στα 173.2 δισ. ευρώ (1.50 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση) τον Αύγουστο. Η αύξηση προήλθε κυρίως από τις καταθέσεις των επιχειρήσεων (+1.39 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση), ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 110εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 11.1δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Ο δείκτης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος (χορηγήσεις προς καταθέσεις) βελτιώθηκε στο 70% τον Αύγουστο από 71% τον Ιούλιο.