Γιατί η επενδυτική βαθμίδα πρέπει να είναι εθνικός στόχος

15/12/2021, 11:36
Γιατί η επενδυτική βαθμίδα πρέπει να είναι εθνικός στόχος

Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες ξεκινούν μια συστηματική προσπάθεια προκειμένου να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα.

Ο διοικητής κ. Γ. Στουρνάρας και οι υπόλοιποι τραπεζίτες θα συνταχθούν στον κοινό σκοπό ο οποίος δεν είναι θεωρητικός.

Αυτές τις ημέρες οι Έλληνες επενδυτές περιμένουν με αγωνία να δούν τι θα αποφασίσει για τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ.

Τι να αποφασίσει δηλαδή ; Μια νέα ένταξη ; Όπως θα δούμε τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Η χώρα εντάχθηκε στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δίχως να διαθέτει τις προϋποθέσεις λόγω της πανδημίας ( σ.σ διότι αρκετοί θεωρούν και σήμερα πως υπάρχουν “λεφτόδεντρα” ).

Έως σήμερα έχουν αγοραστεί, ομόλογα, ύψους 37 δισ. ευρώ, με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες εξασφαλιζουν φθηνή ρευστότητα.Αύριο λοιπόν το μεσημέρι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τι θα πράξει και τα πράγματα για την Ελλάδα είναι συγκεκριμένα. Εφόσον η Ελλάδα αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα σε μακροοικονομικό επίπεδο, η ΕΚΤ θα στηρίξει.

Επίσης, ένα ποσοστό των επανεπενδύσεων άλλων χωρών (ομόλογα που λήγουν ) θα μπορούσαν να μεταφέρονται για την Ελλάδα.Απ ότι καταλαβαίνετε δεν έχουμε πολλές ελπίδες.

Γι αυτό η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί εθνικό στόχο και μονόδρομο για να μειωθεί το κόστος δανεισμού για την χώρα και τις επιχειρήσεις.