Γύμνια στις εταιρείες της οδού Αθηνών

07/01/2022, 10:48
Γύμνια στις εταιρείες της οδού Αθηνών

Ένα χρηματιστήριο στο οποίο η πρώτη σε κεφαλαιποίηση εταιρεία (Coca Cola) με 11,5 δισ. ευρώ είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, δεν μπορεί να έχει προοπτικές ειδικά αν εξετάσουμε και τις επόμενες που ακολουθούν.

Συγκεκριμένα έπεται ο ΟΤΕ με 7,58 δις. ευρώ με την κυρίαρχη θέση του για να μην πούμε τίποτε άλλο, ο ΟΠΑΠ με 4,52 δισ. ευρώ. Και στις δυο αυτές εταιρείες οι ξένοι μέτοχοι, οι Deutsche Telecom και Sazka αυξάνουν τα ποσοστά τους, μ ότι σημαίνει.

Έπειτα ακολουθεί η ΔΕΗ η οποία έχει τα φόντα να διεκδικήσει τα επόμενα χρόνια την θέση της, ενω ακολουθoύν Eurobank, Εθνική, Alpha bank, η Μυτιληναίος και τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil. Σ όλα τα χρηματιστήρια που απέδωσαν φέτος υπάρχουν δυναμικοί κλάδοι ( Σουηδία, Νορβηγία, Αυστρία κα ) ενω κάθε χώρα διαθέτει και εθνικούς πρωταθλητές.

Aκόμα και στο ανεπτυγμένο χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει θριαμβεύσει μια εταιρεία λιανεμπορίου τροφίμων, η Greggs, οποία από τις 5 λίρες έχει φθάσει στις 33 λίρες πουλώντας vegan sausage κλπ. Με άλλα λόγια, ένας υπερπολλαπλάσιος Γρηγόρης ή Everest κατάφερε να αυξήσει την κεφαλαιοποίηση πρός όφελος όλων και όχι για τις τσέπες μόνο των βασικών μετόχων και των στελεχών.

Προφανώς κάτι κάνουμε λάθος. Στο χρηματιστήριο, στις ανάδοχες τράπεζες, στις χρηματιστηριακές κλπ.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, οι επιλογές των χρηματιστών κάθε χρόνο ξεκινούν με ορισμένες από τις προαναφερόμενες επιλογές. Ελάχιστοι είναι όσοι διαφοροποιούνται από τις χρηματιστηριακές πιθανότατα από τα Αμοιβαία κεφάλαια – και από μερικούς “εμπόρους” μετοχών.