Δύο “ταχύτητες” στην επιβολή του νόμου στο ΧΑ

21/02/2022, 18:20
Δύο “ταχύτητες” στην επιβολή του νόμου στο ΧΑ

Διαβάζουμε ότι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αποκτήσει μέσω κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης ένα ηλεκτρονικό “μάτι”, προκειμένου να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις χειραγώγησης.

Θυμίζουμε ότι ένα ανάλογο μηχάνημα υπάρχει ήδη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάποιοι έβλεπαν το βάθος των εντολών.

Θυμίζουμε επίσης πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έφθασε εδώ που έφθασε εξαιτίας ορισμένων νόμων, αλλά και της εφαρμογής των νόμων.

Την χειραγώγηση ή λ.χ. τις πωλήσεις με εσωτερική πληροφόρηση η Επιτροπή θα μπορούσε να τις διαπιστώσει και σήμερα δίχως το εξελιγμένο μηχάνημα.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι, τελικά καταλήξαμε να επιτρέπονται οι πωλήσεις εσωτερικής πληροφόρησης στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου (βλέπε Alpha bank, ΔΕΗ) δίχως καμία επίπτωση για τους θεσμικούς και τα ξένα funds.

Αντίθετα, τα προηγούμενα χρόνια εξοβελίστηκαν πρώτα οι ΕΛΔΕ με το νόμο για το ύψος των κεφαλαίων, αλλά και οι μεγάλοι επενδυτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο συνασπισμός τράπεζας και εισηγμένης προκειμένου να κατασχεθούν μετοχές επενδυτή ο οποίος είχε λάβει δάνειο από την Τράπεζα (κ. Γιάννης Τζιβέλης).

Οι μετοχές εκποιήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες ενώ εξελισσόταν διαπραγμάτευση για το δάνειο.

Συμπερασματικά, στην μικρή μας Ιερουσαλήμ ορισμένοι επιτρέπονται να χρησιμοποιούν την εσωτερική πληροφόρηση, αλλά οι επενδυτές και οι μικρότερες χρηματιστηριακές δεν είχαν θέση στην αγορά.

Για όσο διάστημα όλα τα παραπάνω δεν λύνονται και δεν υπάρχει επιβολή του νόμου, η ελληνική αγορά θα παραμένει μια ιδιάζουσα αναδυόμενη - για την οποία οι ξένοι επενδυτές γελούν...